Zalozeni Zivnosti

Naše webové stránky obsahují odkazy na partnerské weby. Pokud se prokliknete z našich stránek na stránky partnera a tam si zakoupíte jeho služby, obdržíme za zprostředkování provizi (Zjistit více informací). Tato forma spolupráce nijak neovlivňuje objektivnost našich recenzí. Každým nákupem přes proklik z našich stránek podpoříte naši redakci, abychom i do budoucna mohli tvořit kvalitní a užitečný obsah. Ďekujeme.

Důležité upozornění Všechny naše články píšou skuteční lidé. Nejsou to umělé texty od stroje.


WordPress Hero

Založení živnosti

Současný trh práce nabízí mnohé pozice, kde lze pracovat na dálku. Některé nabídky umožňují kromě zaměstnaneckého poměru i práci na živnost. Chystáte se vyměnit zaměstnanecký poměr za živnost? Jste odborníkem v nějaké oblasti a vidíte potenciál v založení vlastního podnikání?

Otálíte s rozhodnutím jen proto, že nesnášíte samostudium zákonů, nezbytné byrokratické kroky, nebo nemáte čas na pobíhání po úřadech v úředních hodinách? Jste dlouhodobě mimo své trvalé bydliště a vyhovovalo by vám, kdyby vám s papírování někdo pomohlo? Je vůbec možné, aby živnost založil někdo namísto vás?

Přesně pro vás je náš dnešní článek, ve kterém najdete všechny odpovědi!

Legislativa

Podmínky živnostenského podnikání v SR upravuje Zákon čj. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (Živnostenský zákon) ve znění pozdějších předpisů.

Podmínky živnostenského podnikání v ČR upravuje Zákon čj. 455/1991 Sb. Zákon o živnostenském podnikání (Živnostenský zákon) ve znění pozdějších předpisů.

Office 620817 1280
Zdroj: Pixabay.com

Založení živnosti v SR – možnosti

Živnost lze založit třemi způsoby:

  • Osobně na Živnostenském úřadě příslušném podle místa vašeho trvalého bydliště.
  • Online přes Ústredný portál verejnej správy. Potřebujete k tomu občanský průkaz s čipem.
  • Online s využitím služeb firem, které se na tyto činnosti zaměřují, například Firmáreň. Za pár minut vytvoříte objednávku na založení živnosti, v jakémkoli čase a z pohodlí domova. Není potřebný občanský průkaz s čipem, pokud jej ještě nemáte.

Založení živnosti v ČR – možnosti

Živnost lze založit třemi způsoby:

  • Osobně na Živnostenském úřadě příslušném podle místa vašeho trvalého bydliště.
  • Online pomocí „Jednotného registračního formuláře“ přes Portál živnostenského podnikání. K přihlášení do portálu potřebujete občanský průkaz s čipem.
  • Online s využitím služeb firem, které se na tyto činnosti zaměřují, například Sídlomat. Objednávku pro založení živnosti vyřídíte přes přehledný formulář za pár minut. Není potřeba občanský průkaz s čipem, pokud jej ještě nemáte.

Založení živnosti v SR přes Firmáreň.sk

Postup je velmi jednoduchý:

  1. Vyplníte oblasti podnikání, můžete vybrat více z číselníku volných, řemeslných nebo vázaných živností, který je ve formuláři. (Číselník si můžete nejprve nastudovat i na stránce Ministerstva vnitra SR, v části Dokumenty ke stažení.)
  2. Vyplníte vaše osobní údaje a podnikatelské údaje – vybrané jméno firmy, údaje o zdravotní pojišťovně, údaje pro vytvoření účtu ve Firmárni.
  3. Vyberete si způsob platby za poplatky pro úřady a poplatek pro Firmáreň a dokončíte objednávku.
Video: Formulář na Firmaren.sk
  1. Po odeslání žádostí se s vámi pracovník Firmární zkontaktuje telefonicky, dořeší s vámi detaily.
  2. Následně obdržíte od e-mail s elektronickou žádostí, kterou vytisknete, podepíšete a naskenovanou elektronicky zašlete zpět. Zmocňujete jí Firmáreň jednat za vás na úřadech.
  3. Firmáreň za vás vyřídí registraci na Živnostenském úřadě, a také na Daňovém úřadě a ve vaší zdravotní pojišťovně.
  4. Obdržíte SMS zprávu o zřízení živnosti. Elektronický živnostenský list obdržíte mailem, přibližně do tří pracovních dnů. Pokud jsou všechny vaše živnosti jen volné, je zřízení rychlejší než u vázaných živností.

Za zřízení živnosti Firmárni zaplatíte jen 1 EUR, pokud máte bydliště na Slovensku (pokud máte bydliště v zahraničí, zaplatíte 60 EUR). Aktuální ceny si prověřte v ceníku.

Cena 1 EUR (včetně DHP) za zřízení živnosti přes Firmárnu je konečná, přičemž zahrnuje libovolný počet volných živností. Připlatíte si za: Virtuální sídlo, virtuální trvalé bydliště a každou vázanou nebo řemeslnou živnost. Tyto poplatky byste zaplatili i při online vyřizování žádosti přes portál Slovensko.sk. Při osobní návštěvě Živnostenského úřadu platíte poplatek za každou živnostenskou činnost (5 EUR volné živnosti a 7,50 EUR vázané živnosti).

Doklady na založení živnosti v SR potřebné pro Firmáreň.sk

Pro založení živnosti přes Firmárnu nejsou potřeba žádné dodatečné doklady:

  • Nemusíte mít zatím zřízený nový občanský průkaz s čipem.
  • Není nutný výpis z rejstříku trestů.
  • Volné živnosti lze ohlásit bez osvědčení, pro vázaná a řemeslná jsou potřebná osvědčení.

Jsou po založení živnosti v SR nějaké ohlašovací povinnosti vůči dalším úřadům? Co všechno za vás vyřídí Firmáreň?

Zákony a postupy úřadů se občas mění, hlavně v důsledku elektronizace veřejné správy, na blogu Firmárny naleznete vždy čerstvé informace a doporučení podle aktuálně platné legislativy.

Povinnosti po založení živnosti lze shrnout následovně:

  • Měli byste si zřídit občanský průkaz s čipem, protože živnostníci mají povinnost komunikovat s Daňovým úřadem elektronicky. Po obdržení nového občanského průkazu si musíte nainstalovat příslušný software do počítače a při přihlašování používat čtečku, kterou jste obdrželi s průkazem.
  • Daňový úřad: Registraci pro daň z příjmu fyzických osob provádí za živnostníky Živnostenský úřad automaticky, není proto třeba chodit na Daňový úřad. Z Daňového úřadu vám do 30 dnů zašlou osvědčení o registraci (kartička s DIČ se již nevydává).
  • Banka: Nejste povinen mít podnikatelský bankovní účet, ale každý účetní vám to doporučí. Oddělte si podnikatelský a osobní účet. Povinnost nahlásit nově založený podnikatelský účet na Daňový úřad má banka.
  • Zdravotní pojišťovna: Vznikem živnosti vám vzniká povinnost platit zálohy na zdravotní pojištění. Studenti, zaměstnanci nebo důchodci zálohy platit nemusí.
  • Sociální pojišťovna: Živnostník není první rok povinně důchodově a nemocensky pojištěný, může se však pojistit dobrovolně. Chcete-li se dobrovolně pojistit, navštivte pobočku Sociální pojišťovny podle místa vašeho bydliště.
  • Místo podnikání firmy a provozovna: Místo podnikání firmy musí být označeno obchodním jménem, ​​stačí na poštovní schránce – aby vám byly doručitelné úřední zásilky adresovány na firmu. Máte-li i provozovnu, měla by být také označena obchodním jménem nejpozději v den zahájení provozování živnosti.

Další služby Firmáreň.sk: Rozšíření živnosti online, přerušení živnosti vs. zrušení živnosti online, znovuzaložení živnosti nebo změny živnosti

Pokud pouze potřebujete do seznamu živností přidat novou činnost podnikání, v nabídce je také rozšíření živnosti, poplatek za vyřízení je 19 EUR pro Firmáreň.

Stejně tak 19 EUR vás bude ve Firmárně stát i pozastavení živnosti (během pozastavení lze živnost kdykoliv obnovit) nebo zrušení živnosti (úplné zrušení živnosti), obnovení živnosti i různé změny živnosti (například změna příjmení, změna bydliště, změna provozovny a podobně).

Ceny jsou platné k datu zveřejnění článku. Aktuální ceny si prověřte v ceníku.

Firmaren Faq
Obrázek: Sekce nejčastěji kladené dotazy na Firmaren.sk

Máte doplňující dotazy? Na webu Firmáreň.sk najděte Nejčastěji kladené dotazy, zobrazte si sekci Živnost a najděte odpovědi. Například jaký je rozdíl mezi pozastavením a úplným zrušením živnosti, jak přerušení živnosti ovlivní odvody do vaší zdravotní či sociální pojišťovny, kterým úřadům je třeba nahlásit přerušení nebo zrušení živnosti. Odpovědi jsou často zpracovány i formou videa, čekejte proto spoustu podrobných a dobře vysvětlených informací.

Byrokracie
Zdroj: Pixabay.com

Založení živnosti v ČR přes Sídlomat

Postup je velmi jednoduchý:

  1. Vyplníte nezávaznou objednávku: Vaše jméno, příjmení, telefon, mail a vyberete si ze seznamu služeb.
Video: Formulář na webu Sídlomat
  1. Po vyplnění žádostí se s vámi pracovník Sídlomatu zkontaktuje a dořeší s vámi detaily.
  2. Sídlomat vám zašle dokument se zmocněním, který si vytisknete, podepíšete a zašlete zpět do Sídlomatu.
  3. Podle vámi zvoleného rozsahu služeb Sídlomat za vás vyřídí registraci na Živnostenském úřadě, a také přihlášení na daň z příjmu na Daňovém úřadu a zdravotní a sociální odvody ve vaší zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení.

Za vyřízení zaplatíte dle zvoleného balíku služeb od 1900 do 5900 CZK (ceny jsou bez DPH a jsou platné k datu zveřejnění článku, aktuální ceny naleznete na stránce Sídlomatu).

Doklady pro založení živnosti v ČR pro Sídlomat

K založení živnosti přes Sídlomat nejsou potřeba žádné dodatečné doklady:

  • Nemusíte mít zatím zřízený nový občanský průkaz s čipem. 
  • Není nutný výpis z rejstříku trestů. (Je potřebný pouze pro cizince.)
  • Volné živnosti lze ohlásit bez osvědčení, pro vázané, řemeslné a koncesované živnosti jsou potřebná osvědčení.

Jsou po založení živnosti v ČR nějaké ohlašovacá povinnosti vůči dalším úřadům? Co všechno za vás vyřídí Sídlomat?

Záleží, jaký rozsah služeb si v Sídlomatu vyberete, může za vás vyřídit všechny úřední povinnosti. Osvoboďte se od studování zákonů, zákonných lhůt a osobní návštěvy úřadů, se službami Sídlomatu mohou mít „pobíhaní po úřadech“ hladký a rychlý průběh. 

Pokud byste chtěli postupovat samostatně, velmi dobře je zpracován Průvodce živnostenským podnikáním na Portálu živnostenského podnikání, konkrétně postupy při ohlášení živnosti jsou rozděleny na sekce Základní informace, Další informace, Informace k podání, Postup ŽÚ.

Další služby Sídlomatu

Kromě založení a změn živnosti poskytuje Sídlomat poskytuje také účetní služby, právní služby, marketérské služby nebo dokonce virtuální asistenci.

Fakturování a účetnictví

Samostatné podnikání vám dává svobodu, volíte si náplň práce, čas jejího provedení. Zároveň vám přibývají nové povinnosti: Nalezení zákazníka, management zakázky, fakturování, účetnictví, propagování firmy a podobně.

Dobrá řada zkušenějších podnikatelů zní: Věnujte se především vaší podnikatelské činnosti, aby mohla vaše firma prosperovat a přinášet vám zisk. Činnosti, u kterých nejste doma a museli byste si spoustu informací nastudovat, delegujte na jiné. Strávíte mnoho vzácného času studováním a možná si stejně nebudete jisti, zda si zákony a povinnosti jimi dané vykládáte správně.

Firmaren Zalozeni Zivnosti
Zdroj: Pixabay.com

Určitě vám doporučuji najít si účetní. Dobrá účetní vám nejen vypracuje daňové přiznání a poradí, jak optimalizovat daně. Dobrá účetní vám vysvětlí různé úřední postupy, upozorní vás na různé úřední lhůty a mnohé úřední věci může s vaším zmocněním vyřídit za vás. Například Sídlomat poskytuje také účetní služby.

Vy pak potřebujete už jen fakturační systém, abyste svým zákazníkům mohli vydávat faktury, případně jim zasílat připomínky k jejich zaplacení. Faktury a různé účtenky z nákupů pro firmu můžete předat účetní v tištěné nebo elektronické podobě.

Pokud ještě nemáte fakturační systém, přečtěte si náš článek s porovnáním různých fakturačních nástrojů a některý si vyberte.

Shrnutí a závěr

Rozhodli jste se podnikat a každodenně vás čeká dlouhý seznam povinností – od propagování firmy a hledání zákazníků přes vedení zakázky po kvalitně a včasně dodaný produkt či službu.

Naše dobrá rada zní: Pokud to s podnikáním myslíte vážně, delegujte činnosti, které vás připravují o čas – jako je obcházení úřadů či účetnictví, kde byste hodně času strávili studováním zákonů či navštěvováním úřadů. V ekonomii se používá pojem opportunity cost či alternativní náklady. Předejdete stresu, vyhoření a v krajních případech i pokutám za nedodržení různých ohlašovacích povinností či úředních lhůt.

Firmáreň nebo Sídlomat poskytují výborné služby. Poplatky za ně nejsou likvidačně vysoké. Vyplatí se si jejich asistencí zjednodušit a zkrátit čas vyřizování živnosti nebo různých změn živnosti.

Přejeme vám mnoho úspěchů ve vašem podnikání!

5/5 - (1 vote)

WooCommerce pluginy pro české a slovenské prostředí

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..