Autor „Krtečka“ i „Řeckých bájí“ Eduard Petiška se narodil před 100 lety

  • 2
Před 100 lety, 14. května 1924, se narodil spisovatel Eduard Petiška, autor Starých řeckých bájí a pověstí a také příběhů o krtečkovi.

Nejedna generace českých dětí vyrůstala na poutavě převyprávěných pověstech a legendách od spisovatele Eduarda Petišky. Tento básník, romanopisec, povídkář, novelista, autor knih pro děti a mládež, dramatik, teoretik literatury a překladatel se narodil 14. května 1924 v Praze.

Pocházel z úřednické rodiny a dětství prožil v Čelákovicích u Prahy. Gymnázium studoval v Brandýse nad Labem, které absolvoval v roce 1943. Hned poté byl totálně nasazen. Po válce vystudoval srovnávací vědy a germanistiku na filozofické fakultě Univerzity Karlovy. O roku 1948 žil v Brandýse nad Labem jako spisovatel z povolání.

Petišku nejvíce proslavila tvorba pro děti a mládež. Napsal více než 80 titulů, z nichž největšího nákladu v českém jazyce dosáhla kniha pro nejmenší Jak krtek ke kalhotkám přišel (námět a ilustrace Zdeněk Miler) a Staré řecké báje a pověsti. Velkou oblibu si získaly i knížky Pohádkový dědeček, Birlibán či Martínkova čítanka. Zemřel 6. června 1987.