Víte, kdo vymyslel vaše letošní plavky a jak vznikají modní trendy

14.5.2024 00:00   |   Společnost
Jak vznikají módní trendyKrásné počasí se vrátilo a my myslíme na výběr těch nejlepších plavek. Jakou zvolit barvu, vzory a ideální střih?

Plavky

Mnohé z nás se spoléhají na svoji intuici nebo se nechají překvapit nabídkou globálních či tuzemských výrobců.

Nové jsou rok staré

Můžeme vás ujistit, že vaše nové plavky vznikly v loňském či předloňském roce.

O tom, jak vypadají, rozhodly dva různé profesionální týmy z různých zemí či dokonce kontinentů: designéři plavkoviny (tedy oné specifické látky pro plavky), kteří vymysleli letošní vzory a barvy.

A týmy návrhářů jednotlivých značek (např. Adidas, C&A, F&F, Lisca, Marks&Spencer, Litex, Zara i naše Triola), kteří si od výrobců tyto látky v několika kilometrech rolí nakoupili a misí z nich ušít osvědčené modely pro svoji cílovou skupinu.

Návrháři se částečně inspirovali trendy z velkých módních přehlídek, na druhé straně museli svou fantazii krotit a přizpůsobit vše požadavkům konfekce – tedy tomu, že každý model se bude vyrábět průmyslově a v desetitisícovém množství.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Hlavně v zimě nevyschnout. Víme, jak na to
Jak kontaktní čočky s líčením
Slaďte barvu očí s barvou šatů!

Záleží na barevné typologii

Asi jste již slyšeli, že „barvu roku“ určují odborníci ze světového institutu Pantone Colour Institute.

Jejich volbou se pro další sezónu inspirují i výrobci plavkoviny. Jenže, co je právě trendy, je hodně ovlivněno tím, kdo si plavky koupí.

Něco jiného chtějí ženy v Evropě, tedy takové barvy a vzory, které sluší ženám se světlou pletí. Afričankám zase hodně seknou všechny hnědé a okrové tóny, kterým se paradoxně naše ženy spíše vyhýbají.

Budete se divit, ale pro výběr plavek je důležitá vaše barevná typologie – jste-li blondýna, zrzka, bruneta nebo černovláska.

„S barvou vlasů harmonizuje i barva pleti a výběr správné barevnosti vašich nových plavek,“ vysvětluje Dana Čermáková, profesionální designérka prádla a plavek v Triole.

A navíc, v Evropě to mají jinak barevně nastaveno černovlasé Italky a Španělky a zcela odlišně Češky a nebo ženy ze severní Evropy.

Největší evropský veletrh pro plážovou módu Mare di Moda se každoročně koná od roku 2002 ve francouzském Cannes.

„Jezdíme tam pravidelně vybírat kvalitní certifikované látky, které musí vydržet sluneční záření, působení mořské i chlorované vody, opalovacích přípravků i sešupy na klouzačkách,“ doplňuje Čermáková, která již 30 let navrhuje prádlo a plavky.

Kvalita v každém stehu

Jak už jsme si řekli, vývoj každého modelu plavek trvá více než rok, ovšem ušití je mnohem rychlejší.

Šikovná a zkušená švadlenka ušije plavkové kalhotky asi za 8 min, podle obtížnosti. A plavkovou podprsenku asi za 25 – 33 min.

Plavková podprsenka má často přes 20 dílků, které musí velmi pečlivě sešít dohromady.

Výrobci plavek si na kvalitu potrpí, každý milimetr odchýlení totiž znamená chybu.

To víte, plavky nejsou zimní bunda.

zit, ŽenyproŽeny.cz

 
Přečtěte si také


Diskuse: Víte, kdo vymyslel vaše letošní plavky a jak vznikají modní trendy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci