Rezidence Stodolní v Ostravě: Polyfunkční dům nahradí brownfield u galerie Plato

Developerská společnost Linkcity Czech Republic chce letos v centru Ostravy zahájit stavbu polyfunkčního domu Rezidence Stodolní. Nahradí komplex nevyužitých budov, které se nacházejí v sousedství historické budovy někdejších jatek a u známé zábavní oblasti. Stavba by měla začít na konci letošního roku, dokončení se plánuje o dva roky později. Investiční náklady na výstavbu se odhadují kolem 650 milionů korun bez DPH.

Oblast zvaná Rezidence Stodolní se nachází mezi ulicemi Porážkovou, Stodolní a Masnou a má rozlohu 3747 metrů čtverečních. O prodeji komplexu budov ve špatném stavu postavených v letech 1927 a 1928 rozhodlo město před dvěma lety, investor vzešel z výběrového řízení. Stavba vznikne podle projektu z dílny renomovaného studia Bogle Architects inspirovaného Velkou Británii.

V energeticky úsporné budově Rezidence Stodolní s fotovoltaikou na střeše bude na pěti nadzemních podlažích 131 bytů ve velikostech od 1+kk po 4+kk a prostory pro obchody a služby. Vzniknou tam i dvě komunitní zahrady. V suterénu bude garáž se 132 parkovacími místy a prostorné sklepy.

Respekt k okolí

„Rozvoj brownfieldů je v oblasti stavebnictví jednou z nejtěžších disciplín, ale současně také naší specializací. S veškerým respektem ke geniu loci místa a k okolní zástavbě přispíváme k oživení bývalých průmyslových lokalit, čímž zvyšujeme kvalitu života místních obyvatel. Věřím, že Rezidence Stodolní pomůže změnit tvář historického jádra Ostravy a dodá mu impuls, aby se stalo vyhledávaným místem pro všechny,“ uvedla generální ředitelka Linkcity Kristýna Zavrtálková.

V přízemí budovy bude šest maloobchodních jednotek s celkovou pronajímatelnou plochou 1560 metrů čtverečních. „Mezi budoucími nájemci nebude chybět supermarket, ovšem cílem investora je přilákat i provozovatele pekárny, kavárny či lékárny,“ uvedla firma.

Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní | Zdroj: Linkcity
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní | Zdroj: Linkcity

Byty, které začala nabízet loni o Vánocích, jdou podle ní rychle na odbyt. Ze 131 bytů už je rezervováno více než 50.

Součástí projektu je také řešení veřejného prostoru mezi Rezidencí Stodolní a budovou historických jatek, v níž od roku 2022 funguje galerie současného umění Plato. Vznikne tam pěší zóna se zelení a odpočinkovými místy, která bude společnou investicí města a developera.

Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní
Rezidence Stodolní