Pravidelná výměna zubního kartáčku zabrání rozvoji bakterií v ústech a ochrání před kazy

Fotografie: NotTheDefault / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Pravidelná výměna zubního kartáčku je nezbytná, abyste předešli rozvoji bakterií v ústní dutině a chránili své zuby před nahromaděným plakem a zubním kazem.

Každý ví, že zubní kartáček je předmět krátkodobé spotřeby a žádný nevydrží věčně. Je potřeba jej pravidelně vyměňovat, říká doktorka Christine Frank. Ovšem každý člověk má interval mezi výměnou starého a nového kartáčku na zuby jiný. Někdo pořizuje nový ve chvíli, kdy se štětiny téměř rozpadají, někdo má nastaveno, že každý měsíc zubní kartáček mění nehledě na jeho opotřebovanost. Co ale doporučují zubní lékaři?

Jak často byste měli zubní kartáček měnit?

Zubní kartáček je předmět, který je v přední linii obrany proti bakteriím, jež způsobují onemocnění dásní, zubní kazy a zápach z úst. Je třeba udržovat rovné štětiny a čistou rukojeť, abyste co nejúčinněji odstranili zbytky potravy a bakterie z vašich úst. Podle pokynů výrobce a doporučení zubního lékaře by se měl zubní kartáček měnit každých 12–16 týdnů. Tento údaj zmiňuje také Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí.

Budete-li se řídit standardním doporučením čistit si zuby alespoň po dobu 2 minut 2x denně, jste na dobré cestě chránit svůj chrup před zubním kazem. To ovšem není vše, na co je třeba dbát. Je potřeba čistit si zuby mezi každým jídlem, po sladké svačině apod. Při takové frekvenci začnou štětiny na vašem zubním kartáčku rychle ztrácet svůj rovný tvar a také vypadávat, a jak zdůrazňuje odborná studie, nejvhodnější je tak výměna ve chvíli, když se krajní štětinky začnou ohýbat.

Elektrický versus manuální zubní kartáček

Elektrický kartáček se v poslední době těší obrovské oblibě. Je ale skutečně lepší než manuální? Každý nabízí své výhody, ale i nedostatky. Vibrace elektrického kartáčku umožní jeho štětinám rotovat a lépe odstranit nahromaděný plak ze zubů a dásní. Navíc můžete předcházet zánětu karpálního tunelu, rozvoji artritidy nebo vývojovému postižení z důvodu pravidelných pohybů, které provádíte s manuálním zubním kartáčkem, jak píše server Healthline. Ten zase může nabídnout benefity v podobě ceny a dostupnosti, nemusí se nabíjet, aby fungoval.

Fotografie: Pixabay

99 % lidí dělá podle odbornice tuto zásadní chybu při utírání na záchodě

Jak vydezinfikovat zubní kartáček

Myslete na to, že nečistoty ve vašich ústech má za úkol odstranit právě zubní kartáček. Všechny zbytky potravy a bakterie se na něj přenáší, je tedy potřeba se o něj starat stejně pečlivě, jako on se stará o vaši ústní dutinu, jak radí Christine Frank. Pravidelně jej dezinfikujte, například za pomoci antibakteriální ústní vody, nebo jej ponořte do horké vody na 30 vteřin. Můžete si pořídit i čistič zubních protéz. Investovat můžete také do UV dezinfekčních prostředků na zubní kartáčky. Na ZdravémStravování jsme taky psali o domácí metodě bělení zubů.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]