Ve stádech skotu se objevila nemoc, která se dle odborníků teoreticky může šířit mezi lidmi

Fotografie: Dezidor / Creative Commons / Attribution 3.0

Spojené státy hlásí nákazu ptačí chřipkou ve stádech skotu. Nikdo nemůže zaručit, že se virus nezačne přenášet i mezi lidmi, čehož se odborníci obávají.

Sotva se svět vzpamatoval z koronavirové pandemie COVID-19, odborníci hlásí příchod dalšího potenciálního nebezpečí. Ptačí chřipka představuje další riziko, tentokrát ještě nebezpečnější než COVID-19. Epidemie ptačí chřipky se rychle šíří, zatím mezi skotem, existují ale obavy, že by se mohla přenášet i mezi lidmi.

Ve Spojených státech se objevil virus ptačí chřipky

Americké federální orgány vydaly prohlášení, že se v pasterizovaném mléce našly neaktivní virové fragmenty ptačí chřipky. Tyto zbytky jsou důkazem, že epidemie ve stádech skotu je rozšířenější, než se do dnešní doby myslelo. NYTimes však uvádí, že není potřeba větších obav a paniky v lidské populaci. Úřad pro kontrolu potravina a léčiv uklidňuje, že v dodávkách mléka nenašel nic, co by mělo být pro člověka nebezpečné.

Odborníci však tento klid nesdílejí. Mají obavy ze šíření ptačí chřipky H5N1 ve stádech skotu. Pokud je možné, že savec nakazil jiného savce, vyvolává to otázky, zdali je možné, že by mohl virus zmutovat a v budoucnu se šířit i mezi lidmi, jak také píše deník BusinessInsider. Přestože doposud k přenosu viru z člověka na člověka nedošlo, bylo zaznamenáno už několik set případů infekce člověka virem ptačí chřipky. Nikdo neví, jak by se mohl chovat zmutovaný virus, nemůže tedy nikdo zaručit, že by posléze k nákaze mezi lidmi nemohlo dojít.

Propouštěcí zpráva z nemocnice vyvolala na internetu bouřlivé reakce. Lékař jednal mimo zavedené postupy

Fotografie: Pixabay

Vracíme se do roku 2020?

Jerome Adams, lékař z Purdueovy univerzity v Indianě, si pokládá otázku: „Vracíme se do roku 2020? Současné riziko šíření ptačí chřipky mezi lidmi je nízké, ale úřady USA dělají spoustu chyb, které připomínají ty na začátku koronavirové pandemie. Navíc bude-li se nemoc nadále šířit mezi zvířaty, může hrozit nedostatek jídla kvůli vybíjení stád, lidé tedy tak či tak budou ovlivněni.“

Ptačí chřipka dostala svůj název kvůli první nákaze drůbeže a kachen. V posledních letech se ale rozšířila natolik, že je považována za celosvětovou zvířecí pandemii. Chcete-li si připomenout největší epidemie a pandemie 20. století, zmiňovali jsme je již na ZdravémStravování.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]