Nažloutlá kůže, zvětšený žaludek, krvavá stolice: Může se jednat o selhání jater

Selhání jater obvykle předchází období, kdy játra upozorňují na probíhající onemocnění. Čím dříve zahájíte léčbu, tím vyšší je šance na uzdravení.

selhání jater i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Selhání jater je závažný stav, který se může projevovat různými symptomy, z nichž některé mohou vyžadovat okamžitou lékařskou péči. Jak ale vysvětluje lékař Youssef (Joe) Soliman, MD, častěji se játra dlouho potýkají s nějakým onemocněním, než dojde k jejich celkovému selhání. Můžete si pak povšimnout mnoha symptomů, kterými vás tělo upozorňuje na fakt, že vaše játra potřebují mimořádnou péči. 

Příznaky onemocnění jater jsou zpočátku poměrně nenápadné

Jak jsme již na JakZdravě vysvětlovali, poškození jater nesouvisí jen s alkoholem. Svou roli hraje i genetika, virová či bakteriální onemocnění, chronické záněty a další faktory. Stejně tak příznaky mívají různý charakter a žluté bělmo či nažloutlá kůže rozhodně není jediným z nich (v prvotní fázi se většinou vůbec nevyskytuje). Můžete si naopak povšimnout:

  • Kožních projevů: Ztenčená, suchá svědivá pokožka, která se snadno poškodí, případně výskyt ekzémů, rozšířených žilek, jaterních skvrn a jiných kožních problémů, které jste dříve nemívali.
  • Malých bulek na víčkách: Jedná se o nažloutlé skvrny a tukové usazeniny na horních a dolních očních víčkách.
  • Zvláštních skvrn: Jde obvykle o zarudnutí na dlaních a chodidlech.
  • Únava: Jak jsme již dříve na JakZdravě vysvětlovali, pocit zvýšené únavy může souviset s nedostatečnou schopností jater filtrovat toxiny.
žloutenka iZdroj fotografie: Depositphotos
Žloutenka se obvykle objevuje až při závažnějším poškození jater

Příznaky se s postupujícím poškozením zhoršují

Pokud se onemocnění jater neléčí, dochází ke zhoršení onemocnění a logicky i příznaků. Odborníci z MayoClinic upozorňují, že byste měli navštívit lékaře, pokud začnete nečekaně hubnout, trápí vás dlouhodobé zažívací potíže (zejména nevolnost a průjem) nebo si všimnete:

  • Nažloutlé kůže (žloutenka): Jedním z nejvýraznějších příznaků selhání jater je žloutnutí kůže a bělma. Tento stav je způsoben hromaděním bilirubinu, žlučového pigmentu, obvykle právě kvůli nedostatečné funkci jater.
  • Zvětšený žaludek: Tento příznak je často spojen s pokročilým selháním jater a může být doprovázen dalšími symptomy, jako je pocit plnosti, nevolnost a ztráta chuti k jídlu. Je způsoben hromaděním tekutiny v dutině břišní.
  • Krvavá stolice: Krvavá stolice může být dalším znakem selhání jater či cirhózy. 

Odvar z ovesných vloček: Pomáhá na cirhózu, pomůže zvýšit imunitu a ozdravit celé tělo

Pokud si všimnete některých z výše uvedených příznaků u sebe nebo někoho ve vašem okolí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Čím dříve je nemoc diagnostikována a zahájí se léčba, tím větší je šance na zvrácení onemocnění a uzdravení. Léčba samozřejmě závisí na konkrétní příčině a závažnosti onemocnění. Může zahrnovat medikaci, změny životního stylu (například omezení příjmu sodíku a alkoholu) a v některých případech i chirurgický zákrok, včetně transplantace jater.

Jak jste onemocnění jater odhalili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Klára Sladká

Zobrazit další články