Ukrajinci se zmocnili nejlepšího ruského tanku

Ukrajinská armáda nedávno převzala jednu z nejcennějších jednotek ruské armády, tank T-72B3, což je další významný úspěch v jejich boji proti ruským invazním silám. Tank T-72B3, který je v současné době jedním z nejpokročilejších modelů ve výzbroji Ruské federace, se tak stal cennou trofejí ukrajinských sil, píše portál TechWP.

V kontextu probíhajícího konfliktu na Ukrajině, kde se denně spotřebuje obrovské množství techniky, je každá ukořistěná jednotka nepřítele značným úspěchem. Ztráty vozidel a techniky jsou na obou stranách obrovské, což zdůrazňuje význam každého jednotlivého úspěchu v poli. Zajímavostí je, že Ukrajinci již několikrát v minulosti získali podobná vozidla, což dokládá jejich efektivitu a odhodlání.

Podle nedávno zveřejněného videa z Ukrajinské fronty na sociální síti X, ukrajinské vojenské jednotky s hrdostí prezentovaly získaný tank. Tento model T-72B3 dříve patřil ruským ozbrojeným silám a nyní bude využit proti nim.

Historie T-72 sahá až do 60. let 20. století, kdy byly vyrobeny první prototypy tohoto tanku. Sériová produkce modelu T-72 byla zahájena v roce 1973 a rodina tanků T-72 je stále ve výrobě. Modernizace T-72B na variantu T-72B3 začala v roce 2011 a přinesla významné inovace, jako jsou pokročilé optoelektronické systémy a adaptace pro manipulaci s moderními typy munice.

Tank T-72B3 je vybaven novým systémem řízení palby, termovizními kamerami a má zlepšenou pancéřovou ochranu, ačkoli některé modifikace vedly ke snížení tloušťky pancíře. Přes některá omezení v porovnání s modernějšími modely, jako je T-90M Proriv, zůstává T-72B3 významným aktérem na bojišti, schopným čelit mnoha výzvám moderního válečného konfliktu.

Zdroj: TechWP