Uvidí Nové Město na Moravě hvězdné startovní pole? Je to velmi pravděpodobné

Peter Sagan, Tom Pidcock, Mathieu van der Poel, Nino Schurter... takové hvězdy by mohly být ve startovním poli při SP na Vysočině.... 

Autor: Jan Němec
Uvidí Nové Město na Moravě hvězdné startovní pole? Je to velmi pravděpodobné

 

Je to přesně rok, co Vysočina Aréna hostila závod světového poháru bikerů a ten další nás čeká už velmi brzy. Za 11 dnů odstartuje v Novém Městě evropská část SP a bez jakékoli skromnosti je nutné říci, že právě novoměstský díl bude před Olympijskými hrami v Paříži nejsledovanějším závodem Světového poháru horských kol letošní sezony. Proč? Protože ihned po závodě na Vysočině se uzavře kvalifikační období, závod si tak nenechá – dost pravděpodobně – ujít žádná z velkých hvězd. Půjde o poslední možnost navýšit národní bodové konto a také ukázat se reprezentačním trenérům a zabojovat o startovní místo v rámci své země.

Kvalifikační období pro olympijské hry v Paříži 2024 se chýlí ke konci! Stejně jako u her v Tokiu i zde v Novém Městě se uzavře dlouhý proces sbírání bodů. Český podnik ve dnech 24. – 26. května 2024, jenž bude 3. závodem Světového poháru v disciplíně cross country, bude opět zásadní a rozhodující.

Systém přidělování míst jednotlivým zemím je složitý a je v podstatě nemožné předem jasně říct, kterých 36 jezdců a z jakých států bude na startu pod pěti kruhy v Paříži stát. Tedy, jasné to je pro prvních 19 zemí v pořadí olympijského žebříčku UCI. Pak jsou ovšem ve hře další startovní místa, která se přidělují na základě komplikovanějších kritérií, která nejsou osvětlena zcela 100%.

Ale pojďme z Paříže do Nového Města na Moravě, protože právě tam na konci května může dojít k největšímu setkání hvězdných cyklistů a bikerů od srpnového mistrovství světa v Glasgow.

Tom Pidcock je v Novém Městě na Moravě poměrně pravidelně... vyhrál poslední tři ročníky!
 

Na šampionátu ve Skotsku jsme mohli vidět na společném startu Toma Pidcocka, Petera Sagana, Mathieu van der Poela a pochopitelně největší hvězdu MTB Nino Schurtera. A přesně to se může stát i v Novém Městě na Moravě.

Ale to, jestli opravdu velká jména světové cyklistiky do Vysočina Arény dorazí, se pravděpodobně dozvíme až těsně před samotným startem. Spekulovat se ale dá, a to poměrně dobře, protože jedno je jasné: všichni potvrdili, že mají velký zájem startovat v Paříži 2024 na horských kolech. A kde jinde, a to i díky výše zmíněným faktům, by měli startovat než právě v Novém Městě.

Zatím poslední vítězství Nina Schurtera v NMNM je z roku 2018, kdy v závěrečném spurtu těsně porazil Antona Coopera...

 
Že na Vysočinu dorazí Švýcar Nino Schurter, hraničí téměř s jistotou. Byl tam pokaždé od roku 2011, kdy se v Novém Městě na Moravě konal závod světového poháru nebo mistrovství světa. A vzhledem k tomu, že Švýcaři mají v reprezentačním družstvu takovou konkurenci, tak Nino si bude chtít svou pátou účast na olympiádě pojistit.

Úřadující mistr světa, olympijský šampion Tom Pidcock má sice „své“ jisté, protože Británie má do Paříže dvě startovní místa jistá a kdo jiný by měl ostrovní stát reprezentovat než právě čtyřiadvacetiletý multitalent. Nicméně v Novém Městě na Moravě startuje pravidelně a ví, co ho v Česku čeká. Má své oblíbené bydlení stranou lidí, rád brouzdá na kole českou krajinou a pochopitelně se mu v Novém Městě daří. Vsázíme na to, že Tom Pidcock v Novém Městě bude startovat.

Nové Město na Moravě 2019: Mathieu van der Poel vyhrává svůj první závod Světového poháru horských kol. Naposledy na Vysočině startoval v roce 2021, kdy dojel druhý za Tomem Pidcockem...
 

Největší otazníky jsou u Mathieu van der Poela a Petera Sagana. Nizozemský cyklista, mistr světa v cyklokrosu z Tábora 2024 a nedávný vítěz Paříž – Roubaix, nemá na bikové závody posledních let dobré vzpomínky. Za prvé jich mnoho nejel a za druhé jich mnoho nedokončil. Zmiňované mistrovství světa v Glasgow pro něj skončilo pádem v prvním okruhu! Pokud ho tedy bikové minely neodradily a myslí to s olympijskou účastí v závodě horských kol vážně, je dost pravděpodobné, že ho v Novém Městě uvidíme.


Pokud bude Peter Sagan v Novém Městě, uvidíme ho v roli závodníka? 
 

Slovenská superstar, člen továrního týmu Specialized by rovněž neměl na Vysočině chybět. Kam jinam by si ho americký tým měl vzít než na téměř domácí půdu? Peter začíná po operaci srdce se závoděním s menší intenzitou na silničním etapáku kolem Maďarska. Do bikových závodů by ale měl naskočit, a to i v případě, že jeho účast na olympiádě na horském kole je spíše v rovině zbožného přání. Podle výkladu kvalifikačních kritérií nemá šanci. Je ovšem možné, že star jako Sagan zkrátka dostane od UCI divokou kartu. Mimochodem Peter Sagan naposledy závodil v Česku na horském kole v roce 2016. Zopakuje si svůj start po osmi letech v Novém Městě?

 

Vše se dozvíme už brzy, závodní program v Novém Městě startuje už 24. května 2024.

 

Kompletní závodní program najdete zde

 

Informace o vstupenkách zde

 

 

 

 

 

Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. ZávodyFotogalerie: SP Nové Město na Moravě 2024 - Night Race
    Fotogalerie: SP Nové Město na Moravě 2024 - Night Race
  2. Olympijské hryŠvýcaři oznámili výběr pro olympijské hry
    Švýcaři oznámili výběr pro olympijské hry
  3. Světový pohárStřípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
    Střípky ze Světového poháru v Novém Městě na Moravě
  4. Světový pohárPidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
    Pidcock vítězí v Novém Městě pošesté za sebou, Cink 26.
  5. Světový pohárRabensteiner obhájil v maratonu vítězství, Adel 8. a Löffelmann 6.
    Rabensteiner obhájil v maratonu vítězství, Adel 8. a Löffelmann 6.
  6. Ostatní závodyPauline Ferrand-Prévot vítězí v cross - country, Čábelická 36.
    Pauline Ferrand-Prévot vítězí v cross - country, Čábelická 36.

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744