České ženy mají obrovský potenciál pro šití vlastního oblečení, říká návrhářka Lucie Marková

České ženy mají obrovský potenciál pro šití vlastního oblečení, říká návrhářka Lucie Marková

Lucie Marková, módní návrhářka a kreativní síla značky Design by Lucie, se rozhodla udělat velký krok směrem k udržitelnější a přístupnější módní tvorbě. Její nový projekt přináší zákazníkům jednoduché a praktické střihové šablony s podrobnými instrukcemi pro domácí šití.

 

„Pocit, když si ušijete vlastní šaty, je k nezaplacení. Jsem šťastná, že jsem našla způsob, jak sdílet lásku pro design a pomoci lidem naplnit jejich šicí sny. Potřebujete praktické, ale zároveň krásné oblečení," říká Lucie Marková, módní návrhářka s ekonomickým vzděláním, která kromě šití kolekcí nabízí nově i samostatnou řadu střihů. Uvědomuje si totiž, že stále více lidí touží po osobním projevu a jedinečnosti ve svém oblečení, ale zároveň řeší i finanční stránku věci. Proto se rozhodla nabídnout zajímavé a nevšední střihy, které umožní každému vyjádřit svou kreativitu a styl přímo z pohodlí domova.

„České ženy jsou neuvěřitelně šikovné a mají obrovský potenciál pro šití vlastního oblečení," říká Lucie Marková. „Často od nich slyším otázky ohledně střihů, a proto jsem se rozhodla vytvořit pro ně nositelné a praktické šablony. Bez ohledu na to, zda jste kojící maminka, dívka nebo dáma menších postav či větších rozměrů, mé střihy jsou navrženy tak, aby každá mohla najít svůj vlastní styl. Pokud u mě na webu nenajdete svojí velikost, klidně mě kontaktujte. Ve volném čase přidávám střihy na míru."

Stylová a udržitelná móda i podpora českých tvůrců

„Patterns - Střihy" nejsou jen o módním stylu, ale i o udržitelnosti a šetření nákladů. Domácí šití nejenže podporuje kreativitu, ale také snižuje ekologický dopad módního průmyslu. „Když si samy ušijete své šaty, můžete si být jisté, že jste nejen stylové, ale také šetrné k životnímu prostředí a domácí ekonomice," pokračuje Lucie. „Podporujete domácí výrobce, to znamená, že vaše peníze zůstávají tady u nás a z daní se například opravují silnice a platí se učitelé. Když kupujete oblečení ze zahraničí, platíte silnice a učitele tam.“ 

A právě pomoc domácí ekonomice je dalším důležitým aspektem projektu. Když si koupíte střihovou šablonu od Lucie Markové v symbolické ceně 100 Kč, podporujete nezávislé designéry a umělce, dodavatele a výrobce v Čechách. „Vaše investice jde přímo do rukou místních tvůrců, kteří vytvářejí krásu a inovaci a vy se stáváte jedním z nich. Navíc podporujete domácí výrobce látek."

foto: se svolením Lucie Markové 

I oblečení pomáhá navodit pocit pohody

Lucie tvoří střihy už několik let v počítači a modeluje ve 3D oděvních programech. Zároveň má v Praze ateliér, kde střihy zkouší a vytváří originální modely pro výběrové obchodní galerie. Příležitostně přednáší na Vysoké škole ekonomické o ekonomii módy a AI. „Velkou inspirací jsou moje děti. Vidím, jak na sebe musím dbát a starat se nejen o ně, ale taky o sebe, aby viděly, že maminka je upravená, čistá a taky si občas dopřeje něco krásného. Pomáhají mi doma se stylingem a často mi říkají, mami, tyhle šaty ti sluší, ty se povedly. To je největší krása slyšet takovou pochvalu doma. A proto chci, aby takovou dostávaly i moje zákaznice. Neuvěřitelně to pomáhá pocitu vlastní pohody."

Začínáte šít, nebo jste zkušená švadlenka? Střihy jsou pro všechny

Projekt „Patterns - Střihy" je nyní k dispozici stránkách návrhářky, a to jak pro začínající, tak i pro zkušené švadlenky. Lucie přidává nové střihy každý týden. „Často mi přes sociální sítě dámy píšou, že model není v jejich velikosti, nebo co by si naopak rády ušily. To mě inspiruje k vytvoření dalšího modelu, který si potom můžou stáhnout, doma vytisknout a hned šít. Vždycky mám obrovskou radost z toho, když mi od nich přijde krásná fotka ušitých modelů,“ dodává módní návrhářka.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram