Státní zdravotní ústav potvrdil další dvě úmrtí na černý kašel u seniorů

0
278
cerny_kasel
Ilustrační foto: Freepik.com

Na černý kašel zemřeli další dva lidé, 83letý muž a 79letá žena. S černým kašlem letos zemřelo pět osob včetně jednoho novorozence. Minulý týden se nákaza potvrdila u 1 210 osob. Oproti přechozímu týdnu je to o 56 případů méně.

Jde tak o druhý pokles počtu nově nakažených černým kašlem v týdenním srovnání. Od letošního ledna se černý kašel potvrdil celkem u 13 449 osob z toho u 190 dětí do věku jednoho roku.

„Letos bylo hospitalizováno 2,2 procenta osob ze všech hlášených případů,” uvádí ve svém pravidelným týdenní přehledu o nákazách černým kašlem Státní zdravotní ústav [SZÚ].

S výjimkou nejmenších dětí si nákaza černým kašlem u většiny pacientů nežádá hospitalizaci a onemocnění zvládají v domácí péči. Naopak z celkového počtu 190 dětí hlášených s onemocněním pertusí ve věku do jednoho roku života bylo hospitalizováno 89 dětí. Nejmladší děti do jednoho roku věku se obvykle při potvrzení jejich nákazy černým kašlem umisťují do nemocnice.

„Léčení pertuse u nejmenších dětí by vzhledem k možným závažným komplikacím onemocnění a jejich rychlému nástupu mělo vždy probíhat pod dohledem ve specializovaném zdravotnickém zařízení,“ vysvětluje mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Zatímco hospitalizace u dětí do jednoho roku věku dosahují zhruba 47 procent, u mládeže ve věku 15-19 let, kde se pertuse nejvíce šíří, se drží procento hospitalizací dlouhodobě kolem 0,9 procenta. Vyšší riziko komplikací spojených s černým kašlem hrozí mimo nejmladších neočkovaných dětí u nejstarší generace 75 a více let, u těch se hospitalizace pohybují kolem 11,5 procenta.

„Vzhledem k nízkému počtu hospitalizovaných osob s pertusí lze předpokládat, že onemocnění u většiny osob nemá závažný průběh,“ říká mluvčí SZÚ.

SZÚ potvrdil dvě úmrtí na černý kašel u seniorů

V regionálním rozložení připadá nejvíce případů černého kašle na Středočeský [1 785] a na Jihočeský kraj [1 674]. Dále na hlavní město Praha [1 283] a Moravskoslezský kraj [1 259]. Nejméně případů se dlouhodobě drží v Olomouckém [335] a Karlovarském [115] kraji. Nejvyšší nemocnost letos přetrvává v Jihočeském a Pardubickém kraji a na Vysočině

Aktuálně SZÚ také potvrdil další dvě úmrtí související s nákazou černým kašlem. V prvním případě jde o muže z Olomouckého kraje ve věku 83 let. První příznaky, dušnost a dávivý kašel, se u něj začaly projevovat v druhé polovině dubna [18.4.]. O dva dny později kvůli zhoršujícímu stavu došlo na jeho hospitalizaci. Na konci dubna u pacienta došlo k respiračnímu selhání následkem čehož pacient zemřel.

Jak zní černý kašel? Dost jinak než kašel při běžném nachlazení

K dalšímu úmrtí v souvislosti s černým kašlem došlo u 79leté ženy ze Středočeského kraje, která trpěla dalšími onemocněními. Žena pociťovala bolest na hrudi zhruba tři týdny a 3. května ji zdravotníci hospitalizovali. O tři dny později žena zemřela v důsledku kardiálního šoku a rozvoje multiorgánového selhání.

Lest v březnu s černým kašlem zemřela 84letá žena z Chrudimska a novorozené děvče ve věku ani ne jednoho měsíc z Orlickoústecka. V únoru černému kašli podlehl dvaašedesátiletý muž z Náchodska.

Očkování těhotných je bezpečné, chrání matku i dítě

Minulý týden Státní zdravotní ústav upozornil, že některé těhotné ženy se i přes jejich zájem očkování proti černému kašli nedočkají. Důvodem je, že jim očkování jejich lékař, ať už gynekolog, nebo praktický lékař, nedoporučí. Anebo jim podání vakcíny rozmluví.

Důvody takového přístupu v situaci, kdy očkování těhotných žen doporučují odborné společnosti, pro Zdravé Zprávy vysvětlila zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Kateřina Fabiánová.

„Podle informací, se kterými se setkáváme, nejčastěji motivací bývá zřejmě strach lékaře, který nemůže plynout z ničeho jiného než z neinformovanosti o očkování těhotných,“ uvedla epidemioložka.

Za neochotou očkovat těhotné proti černému kašli jsou obavy lékařů

Jmenovala i jeden z mnoha případů, kdy se na ni s dotazem ohledně bezpečnosti vakcín proti černému kašli pro těhotné obrátila maminka, která popsala, jak se na ni její gynekolog až obořil. A položil i otázku: „Co je to teď za módu, že se těhotné očkují?” A i si na ni odpověděl: „Dříve se těhotným z obav o zdraví plodu nedal ani prášek na bolení hlavy a teď jim máme píchat vakcíny.“

„To je pro nás těžko pochopitelný přístup, když očkování proti pertusi v těhotenství se doporučuje ve světě již od roku 2011 a v ČR už od roku 2015,“ upozornila Fabiánová s tím, že vakcína proti pertusi, černému kašli, je bezpečná a účinná i pro těhotné ženy.

„Potvrzuje to velké množství studií a statisíce naočkovaných žen, že nijak neohrožuje vývoj plodu ani maminku. Naopak při kontaktu s bakteriemi černého kašle může zachránit dětský život. To je oč tu jde,“ vysvětlila minulý týden pro Zdravé Zprávy Kateřina Fabiánová.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here