Více času na podstatné

České a evropské perspektivy sociální ekonomiky se potkají v Praze

14.05.2024 09:15

Dne 16. května se v Praze potkají zástupci Evropské komise, Erste Group, Evropské sítě sociálních podniků (ENSIE), Tematické sítě pro sociální ekonomiku (TESSEA) se zástupci české regionální samosprávy a zakladateli sociálních podniků z celé ČR. Společně se zúčastní unikátního mezinárodního Fóra sociální ekonomiky, jehož cílem je vzájemně si sdílet zkušenosti a perspektivy o sociálním podnikání z Česka a dalších zemí Evropy. Konference se koná pod záštitou předsedkyně výboru pro sociální politiku Senátu Parlamentu ČR Miluše Horské a zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové.

„Dlouhodobě vnímáme, že v Česku kolují o sociálním podnikání různé nepřesné informace. Chceme proto představitelům státní správy i soukromého sektoru ukázat, jak k sociálnímu podnikání přistupují například v sousedním Polsku, na Slovensku, nebo třeba i v Lotyšsku a v Evropské komisi. Prostor dáme také konkrétním českým podnikům, které se zapojí do organizace, diskuzí i do doprovodného programu,” představuje koncept Fóra Karel Machotka, ředitel pořádající organizace TESSEA, která dlouhodobě prosazuje zájmy sociálních podniků v Česku.

Mezinárodní akce se bude zabývat jak nadčasovými, tak velice aktuálními tématy pro sociální podnikání. Dotkne se role krajů v podpoře a rozvoji sociálního podnikání, zmiňovaných evropských perspektiv v kontextu Akčního plánu pro sociální ekonomiku a aplikaci evropských doporučení do praxe. Nebudou chybět současné trendy, jakými jsou využití umělé inteligence či udržitelnost a ESG.

„Sociální podnikání nejsou chráněné dílny, ale způsob řízení společnosti, který reinvestuje většinu zisku do rozvoje a zabezpečení zaměstnanců. Sociální podniky se snaží dosáhnout společensky prospěšného cíle – může se tak jednat o vytvoření pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním nebo další aktivity, které podporují místní rozvoj a usilují o minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí. Takových podniků je v Česku překvapivě hodně, ale nemáme o nich dostatečně kvalitní data a statistiky, a tak jejich rozvoj probíhá spíše individuálně. Skrze Fórum sociální ekonomiky chceme podpořit přenos zkušeností mezi mezinárodními aktéry a českými sociálními podniky i představiteli veřejné správy,” přibližuje Karel Machotka vnímání sociální ekonomiky, které by si v Česku přála formalizovat TESSEA.

Na Fóru sociální ekonomiky vystoupí například Julien de Beys ze sekce DG Employment Evropské komise, Patrizia Bussi z ENSIE a Social Economy Europe, Florian Ott z Erste Group, Šárka Vokálová z Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, Peter Meszáros z Ministerstva práce a sociálnych vecí SR, Markéta Vinkelhoferová z TESSEA ČR nebo Regita Zeila z Asociace sociálního podnikání Lotyšska. Svoji účast přislíbil také místopředseda vlády ČR a ministr práce a sociálních věcí Marián Jurečka.

Sdílet opatření na podporu a rozvoj sociálního podnikání v různých krajích ČR přijedou náměstek hejtmana Zbyněk Miklík za ekonomiku, investice a zakázky Libereckého kraje a náměstkyně hejtmana za životní prostředí a sociální oblast Zlínského kraje Hana Ančincová. Doplní je radní za místní rozvoj Královéhradeckého kraje a metodička sociálního podnikání Pardubického kraje.

Ukázky své práce v neotřelé instalaci v prostoru Fóra představí sociální podniky Modrý domeček, Fair & Bio pražírna, FOVY, Švadlenky, Texman, 1. Valašská dílna a Envira formou nejen cateringu a květin, ale i vybavením pop-up obýváku za podpory Reuse federace, pražského reuse centra Libre a Zerowasters.

Registrace na Fórum je otevřena. Akce proběhne 16. května od 8 do 18 hodin v pražském Zenworku. Fórum sociální ekonomiky finančně podpořilo Sociální bankovnictví České spořitelny a spolupořádající Nadace pro rozvoj občanské společnosti (NROS). Mediální podporu Fóru poskytlo Rádio 1, Business Info a Odpadové Fórum.

 

TESSEA zastřešuje více jak 70 sociálních podniků a podporovatelů sociální ekonomiky z celé ČR. Podporuje své členy a zároveň je partnerem pro stát, kraje a další instituce. Přispívá k posílení sektoru sociálního podnikání jako sociálně, ekonomicky a environmentálně přínosné oblasti české ekonomiky. K tomu využívá svou expertízu, která se opírá o dlouholeté praktické zkušenosti svých členů. Více informací: https://www.tessea.cz/cz/