OpenAI představila nový bezplatný model umělé inteligence

DomůByznys

OpenAI představila nový bezplatný model umělé inteligence

Společnost OpenAI, která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, uvolní nový model generativní umělé inteligence (AI) nazvaný GPT-4o.

Česká služba Vocalls na úpravu hlasových služeb s AI dosáhla tržeb 50 milionů Kč
AI brzy v call centrech odbaví až 60 % hovorů
Umělá inteligence chrání před kyber hrozbami desetinu firem, 56 {94956223523e30c8113a3a8d6a5ce4812a2cbdf57d9d14e19ce953758f5ce762} ji zvažuje zavést
Nectain díky AI: Zvládli bychom digitalizovat i stavební úřady v ČR

Společnost OpenAI, která stojí za chatovacím robotem ChatGPT, uvolní nový model generativní umělé inteligence (AI) nazvaný GPT-4o.

Nový model má uživatelům přinést nejpokročilejší schopnosti v oblasti tvorby a porozumění textu, obrázků, zvuků a hlasů. Nový model je efektivnější než předchozí a firma ho nabídne zdarma. Uvedla to technologická ředitelka OpenAI Mira Muratiová.

Výzkumníci OpenAI při prezentaci předvedli nové schopnosti hlasového asistenta ChatGPT. V jedné z ukázek dokázal hlasový asistent předčítat pohádku na dobrou noc různými hlasy, s emocemi a tóny. Ve druhé ukázce využil své schopnosti vidění k tomu, aby prošel řešení matematické rovnice napsané na list papíru.

Nový jazykový model vycvičený na obrovském množství dat z internetu umí lépe zpracovat text a zvuk a dokáže pracovat s 50 jazyky. Chatbot nyní třeba dovede vést komunikaci s uživateli lidským hlasem, překládat mezi různými jazyky a zpracovávat informace z kamery chytrého telefonu současně s mluvenými příkazy. Stává se tak konkurentem hlasových asistentů technologických gigantů, jako je Alexa od Amazonu a Siri od Applu. Uživatelé mohou na ChatGPT mluvit a získávat odpovědi v reálném čase bez zpoždění, ale také ho přerušit, když právě mluví, což jsou znaky realistické konverzace, které hlasoví chatboti s AI dosud neměli, ukázali výzkumníci firmy.

OpenAI uvede svůj nový model na trh v nejbližších dnech. Uživatelé, kteří mají předplacené služby firmy, získají větší kapacitní limity než uživatelé, kteří za služby neplatí.

Agentura Bloomberg také upozornila, že se při prezentaci nového modelu objevilo i několik problémů. Často se přerušoval zvuk, když výzkumníci mluvili. Systém AI také překvapil sledující, když nejprve instruoval výzkumníka při řešení algebraického problému, a pak řekl koketně znějícím hlasem: „Páni, to je ale skvělé oblečení, co máš na sobě.“

Společnost OpenAI je pod tlakem, aby rozšířila uživatelskou základnu svého ChatGPT, který ohromil svět schopností vytvářet psaný obsah podobný lidskému a vysoce kvalitním softwarovým kódem.

Krátce po svém spuštění na konci roku 2022 byl ChatGPT označen za aplikaci, které se nejrychleji podařilo dosáhnout 100 milionů uživatelů měsíčně. Podle analytické firmy Similarweb ale návštěvnost internetových stránek firmy byla loni jak na horské dráze a teprve nyní se vrací na své maximum z května 2023. Firma také čelí požadavkům, aby rozšířila svoji uživatelskou základnu.

OpenAI uspořádala konferenci den před plánovanou výroční konferencí vývojářů firmy Google. Na té by měl Google představit své vlastní nové funkce související s AI, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Ceskenoviny.cz

KOMENTÁŘE

WORDPRESS: 0
DISKUZE 5