fbpx

Dezinfekční ubrousky do domácnosti? Vyrobte si je sami z přírodních surovin!0

Tyto dezinfekční ubrousky využijete nejen doma, ale také na vašich cestách. Snadno odstraní nečistoty, špínu, vydezinfikují vaše ruce i různé povrchy. To vše díky přírodním přísadám. A jejich výroba? Ta je velmi snadná a hravě ji zvládnete i u vás doma.

Zdroj: Pexels

Náš dnešní návod ocení především ti z vás, kteří by rádi klasické dezinfekční ubrousky z obchodů vyměnili za jejich šetrnější přírodní variantu.

I když jsou tyto dezinfekční ubrousky vyrobeny z klasických servírovacích ubrousků, nemusíte se bát, že by nebyly po stránce materiálu dostatečně pevné, nebo díky použitým přírodním látkám málo účinné.

Reklama

Proč si vyrobit vlastní dezinfekční ubrousky na ruce a kde je používat

Koupit si dezinfekční ubrousky je velmi snadné. Ale přemýšleli jste někdy o jejich dopadu na životní prostředí? Většinou jsou prodávány v plastovém obalu a samotné ubrousky se po použití nedají recyklovat. Navíc nejsou kvůli svému složení příliš citlivé k lidské pokožce, protože obsahují různé chemikálie a také parabeny.

Ubrousky s přírodními látkami můžete bez obav používat každý den na kliky, dveře, stůl, telefon, klíče, klávesnici a všechny další předměty každodenního užití, které díky použitému isopropylalkoholu zbavíte bakterií i virů. A to nejen doma, ale třeba i ve vašem voze nebo na cestách. Zvlášť je oceníte na turistických a kempingových výletech.

Pro uskladnění ubrousků použijte vhodný znovupoužitelný, nejlépe nerezový obal, do kterého po spotřebování jedné várky ubrousků bez problémů dáte další. A pokud byste si ubrousky chtěli s sebou vzít i do letadla, stačí je dát do známých uzavíratelných sáčků „ziplocků“.

Ubrousky s vůní levandule a citrónu

Je samozřejmě na vás, jakou voňavou kombinaci si pro své ubrousky zvolíte. My doporučujeme levanduli a citrón, které spolu tvoří krásně vyváženou kombinaci.

Zdroj foto: Pexels

Výroba domácích dezinfekčních ubrousků

Co budete potřebovat

  • 30 klasických pevnějších ubrousků dle vlastního výběru
  • Uzavíratelnou nádobku na potraviny z nerezu, skla nebo plastu
  • 350 ml 70% isopropylalkoholu (případně zřeďte 99,9% isopropylalkohol destilovanou vodou na požadovaných 70 %)
  • 15 ml kokosového oleje
  • 3 kapky levandulového esenciálního oleje
  • 3 kapky citrónového esenciálního oleje

Jak na to

  1. Čistýma rukama ubrousky stlačte, aby všechny směs rovnoměrně nasákly. Zavřete nádobku a je to!
  2. Smíchejte kokosový olej a isopropylalkohol. Přidejte vybrané esenciální oleje pro dodání osvěžující vůně.
  3. Nalijte směs na ubrousky a rozhodně jí nešetřete.
  4. Přeložte ubrousky tak, aby se vešly do zvolené nádoby.

Jak dlouho ubrousky vydrží

V tomto případě platí jednoduché pravidlo – čím lépe těsnící nádoba, tím déle vám ubrousky vydrží navlhčené, a tím pádem použitelné. Každopádně i tak byste je neměli používat déle než jeden rok. Pokud ovšem kolem sebe dbáte na čistotu, je velmi nepravděpodobné, že by vám takto dlouho jedno balení vydrželo.

Zdroj: Garden Therapy

Autor: Bára Kocmánková