Galerie(7)

Univerzální bateriové úložiště MES ocení řada majitelů budov

Společnost AERS, člen holdingu FENIX Group, vyvinula a dodává už několik let jak domácí bateriová úložiště HES (Home Energy Storage) s kapacitou 41 kWh, tak i velkokapacitní bateriová úložiště SAS s kapacitou v řádu stovek kWh, určené pro průmyslové aplikace.

Loni do svého sortimentu zařadila nové středně výkonové bateriové úložiště MES (Medium Energy Storage), které je díky svým parametrům, velikosti a komplexnímu řešení určeno velmi širokému spektru majitelů a provozovatelů komerčních, administrativních a průmyslových areálů.

Bateriové úložiště MES je díky kapacitě a výkonu univerzálním řešením pro střední či větší aplikace
Bateriové úložiště MES je díky kapacitě a výkonu univerzálním řešením pro střední či větší aplikace | Zdroj: FENIX

Nová bateriová úložiště MES ideálně doplňuje sortiment společnosti AERS

Ta je bude dodávat v konfiguracích s výkonem 100, 150 a 200 kW a kapacitou od 96 do 576 kWh. Novinka se veřejnosti poprvé představila na expozici AERS na loňském Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Nová bateriová úložiště MES jsou určena pro zajištění funkcí stabilizace odběrového diagramu v komerčních, administrativních a průmyslových areálech a pro podporu využití vlastní vyrobené energie z obnovitelných zdrojů. Úložiště MES lze využívat také pro nabíjení a dodávky energie z/do distribuční soustavy v cenově výhodnějších časových slotech v rámci spotového trhu OTE-ČR.

Základní rozměrové provedení úložišť MES pro instalaci šesti bateriových sad je 5 x 2,5 x 3 metry.
Základní rozměrové provedení úložišť MES pro instalaci šesti bateriových sad je 5 x 2,5 x 3 metry. | Zdroj: FENIX

„MES je primárně určena pro víceúčelové objekty a provozovny s prodejnami či administrativou, obchodní centra, centra služeb, malé nebo střední výrobní závody nebo zemědělské podniky. Použití je velmi široké, vždy záleží na vyhodnocení spotřeby, kterou mají klienti v průběhu roku,“ říká Cyril Svozil jr., předseda správní rady FENIX Group a.s..

Stanice MES jsou v kontejnerovém provedení vybaveny autonomní klimatizací a stabilním hasícím zařízením

Představují tak autonomní bateriový blok pro snadné připojení jedním výkonovým přívodem. Základní rozměrové provedení stanic MES pro instalaci šesti bateriových sad je 5 x 2,5 x 3 metry. V případě zákaznického požadavku na nižší bateriovou konfiguraci může být délka kontejneru upravena. Uvedená technická specifikace platí pro nominální AC výkon 150kW.

Bateriové úložiště MES je v kontejnerovém provedení vybaveno autonomní klimatizací a stabilním hasícím zařízením
Bateriové úložiště MES je v kontejnerovém provedení vybaveno autonomní klimatizací a stabilním hasícím zařízením | Zdroj: FENIX

„Konstrukční řešení používá unifikované rozměry průmyslových rozvaděčových skříní tak, aby mohly být využívány v kontejnerovém provedení stanice MES, nebo v provedení pro instalaci do technického prostoru. Základní bateriový blok má kapacitu 96 kWh s proudovou kapacitou použitých článků 135 Ah. V jednom kontejneru MES může být instalováno až 6 bateriových bloků,“ uvádí Cyril Svozil jr., ředitel společnosti AERS a dodává: „Naše řešení představuje osvědčené a v praxi spolehlivě fungující systém. Jeho předností je i skutečnost, že je to námi vyvinutý systém, který dokonale známe a který jsme schopni „ušít na míru“ každému zákazníkovi dle jeho možností a potřeb.“

Středně výkonové univerzální úložiště MES představuje osvědčený a v praxi spolehlivě fungující systém
Středně výkonové univerzální úložiště MES představuje osvědčený a v praxi spolehlivě fungující systém | Zdroj: FENIX

Bateriové úložiště MES funguje u multifunkčního plně elektrifikovaného domu v Jeseníku

Polyfunkční budova má plochu 2 200 m2 vytápěných ploch, průměrná roční spotřeba je 210 MWh, z toho na vytápění objekt spotřebuje 100 MWh. Zde v závěru loňského roku instalované bateriové úložiště MES má kapacitu 578 kWh a výkon 150 kW. Na střeše je instalována FVE s kapacitou 32 kWp. Od doby instalace MES nakupuje majitel objektu elektrickou energii na denním spotovém trhu a díky bateriovému úložišti dosáhla úspora za prosinec 2023 (ve srovnání z loňským „zastropovaným“ tarifem) částku přes 112 000 Kč. Cena za elektrickou energii byla v tomto měsíci 2,80 Kč včetně DPH a poplatků.

Bateriové úložiště MES funguje u multifunkčního plně elektrifikovaného domu v Jeseníku
Bateriové úložiště MES funguje u multifunkčního plně elektrifikovaného domu v Jeseníku | Zdroj: FENIX

Další informace o nabídce bateriových úložišť společnosti AERS najdete na www.aers.cz.

Bateriové úložiště MES funguje u multifunkčního plně elektrifikovaného domu v Jeseníku
Středně výkonové univerzální úložiště MES představuje osvědčený a v praxi spolehlivě fungující systém
Bateriové úložiště MES je v kontejnerovém provedení vybaveno autonomní klimatizací a stabilním hasícím zařízením
Bateriové úložiště MES v Jeseníku pohled do kontejneru 1
Bateriové úložiště MES v Jeseníku
Bateriové úložiště MES v Jeseníku pohled do kontejneru 1

ZDROJ: PR článek společnosti FENIX