Hlavní obsah

STUDIO MS HOKEJ: Zatím můžeme být spokojení. Dánové po nás ale půjdou, upozorňuje Varaďa

Aktualizováno

Česká reprezentace má za sebou třetí duel na domácím světovém šampionátu. A v zápase se Švýcarskem zaznamenala první porážku, když prohrála 1:2 po nájezdech. Dnes mají svěřenci Radima Rulíka volný den, ve speciálním Studiu MS HOKEJ na Sport.cz hodnotil trenér Václav Varaďa společně s redaktorem Michalem Sobotkou. Studio moderoval Honza Homolka.

Studio MS v hokeji 14. 5. 2024Video: Sport.cz

 
Článek

„Já si myslím, že to bylo velmi vyrovnané. Bojovný výkon z naší strany a musíme být zatím spokojení s výkony na šampionátu,“ říká Václav Varaďa. „Měli jsme těžký vstup do turnaje. A zvládli jsme ho celkem dobře,“ doplňuje redaktor Sport.cz Michal Sobotka.

Češi zvládli v utkání se Švýcary poprvé na turnaji využít přesilovku. „Rozhodně nám to pomohlo, přesilovka nám dala jeden bod,“ vypráví Varaďa. Přesnou dělovkou se nemýlil Matěj Stránský, který také jako jediný Čech překonal Genoniho v nájezdech. „Prohrálo se, takže můj gól, i s nájezdem dva, jsou celkem k ničemu,“ hodnotil po zápase osamocený český střelec.

„Matěje znám z Třince, zvedá se. I proti Norsku dal gól, moc se mi líbí,“ chválí Stránského bývalý trenér Ocelářů a pokračuje. „On může hrát v podstatě ve všech pozicích, je velice dobře silově vybavený, snaží se dát gól. Teď už patří mezi špičkové hráče v Evropě.“

Sestřih zápasu Česko - ŠvýcarskoVideo: Česká televize

Naproti tomu jsou v české hře i negativa. „Produktivita. Vlastně v každém zápase jsme měli hluché místo a na tom je potřeba zapravovat,“ je přesvědčen Sobotka. „Já si myslím, že problém je ten emoční faktor. Ať je provází nadšení a elán, ale ty strkanice nejsou dobrá cesta. Samozřejmě ti diváci je ženou,“ připomíná Varaďa i skvělou diváckou kulisu.

„Švýcarům pomohli hráči z NHL, oni jsou pro ně něco jako pro nás Pastrňák. Bylo to vidět na Kevinu Fialovi, Josi je neskutečný,“ vypráví Sobotka. „Roman Josi je rozhodně jeden z klíčových hráčů toho týmu. Má neskutečnou kariéru, pamatuju si ho ještě jako košíkáře a říkal jsem si, ten ve Švýcarsku dlouho nevydrží,“ dodává osmačtyřicetiletý trenér.

I v druhém zápase předváděl skvělé výkony český tým brankář Lukáš Dostál „Odchytal skvělý zápas, podržel nás. Chce vyhrát za každou cenu, nechce dostat gól, za mě je to skvělý přístup,“ glosuje trenér. Třiadvacetiletého gólmana Anaheimu dvakrát překonal Kevin Fiala. „Určitě ho štve, že dostal takový gól. Ale je precizní a záleží mu na tom. On byl už podobný na dvacítkách, chtěl to zavřít,“ vzpomíná na domácí šampionát hráčů do 20 let Varaďa. „Určitě se nabízí, že z něj bude jasná jednička,“ doplňuje Sobotka.

Nejen v zápase se Švýcarskem zaujala čtvrtá formace. „Odvádí skvělou práci, chodí si pro fauly a splňují to, co trenéři chtějí,“ říká Sobotka. „Líbí se mi i Jáchym Kondelík, jdou do toho,“ doplňuje Varaďa.

Čechy čeká houževnaté Dánsko

Po úterním volnu nastoupí Česko ve středu do zápasu s Dánskem, které zatím potrápilo Kanadu a zdolalo Rakousko. Dánové navíc budou mít v nohách dnešní duel s Nory, který odstartuje v 16:20.

„Ten tým bude houževnatý, budou na nás hodně viset. Bude to pro nás náročný po fyzické stránce. My se do nich budeme muset tlačit a dostat je pod tlak,“ upozorňuje bývalý trenér reprezentace do 20 let. Česku se Dánsko na MS povedlo v základní hrací době porazit naposledy před dvanácti lety. „Ztratit s nimi byl by problém, ale doufejme, že se to nestane. Ale nečeká nás jednoduchý soupeř,“ přitakává Sobotka.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tomáš Plekanec a Radim Rulík během utkání Švýcarsko - Česká republika ve skupině A v rámci Mistrovství světa 2024 v hokeji

Zatím nejdominantnějším způsobem na turnaji působí švédská reprezentace „Jestli Švédové nezískají medaili, tak to bude průšvih,“ směje se Varaďa. „Ale myslím, že tady mají tým poskládaný na ten nejcennější kov.“ Švédsko dává velký důraz na mládežnický hokej. „Je tam neskutečná výchova hráčů, ta práce s mládeží je tam skvělá,“ vypráví Sobotka. „Mají kvalitní juniorské soutěže, to je hlavní,“ přidává trojnásobný mistr extraligy v roli kouče Třince.

Ticháček to měl hodně blízko, myslí si Varaďa

Z druhého studia v pražském hotelu Stages vstoupil šéfredaktor Sport.cz Martin Kézr spolu s nejproduktivnějším bekem extraligy Jiřím Ticháčkem, kterému nominace na domácí šampionát unikla o kousek. „Měl to hodně blízko. Měl výbornou sezónu, asi převažovala ta komplexní hra, která je ještě ve vývoji a pokud na sobě bude pracovat, tak ta jeho chvíle ještě přijde,“ myslí si Varaďa. „Ticháček udělal obrovský skok, hlavně směrem dopředu, to se fakt letos nedalo přehlédnout,“ doplňuje Sobotka.

Speciální rozhovor s Jiřím Ticháčkem během MS v hokeji v hotelu StagesVideo: Sport.cz

Mladý obránce zatím ale zůstává i pro další sezonu na Kladně. „Myslím, že to je dobře. Ten tým na něj hodně spoléhá a je jen otázka času, kdy ten jeho posun bude rapidnější a přestoupí třeba do lepšího klubu v Evropě. A třeba tu NHL udělá,“ věří Ticháčkovým schopnostem bývalý kouč reprezentace do 20 let.

Ve speciálním Studiu MS Hokej se naši hosté zaměřili i na rozbor českých a švýcarských přesilovek nebo hru českých beků včetně mladého Davida Špačka.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.