Klenotník mi vysvětlil, jak správně vyčistit stříbrné šperky. Po domácí lázni jsou doslova jako nové

Stříbrné šperky jsou oblíbené. Jsou cenově dostupné a vybírat si můžete podle svého vkusu mezi moderním i tradičním designem. Ty, které nosíte denně, se většinou stále jemně bíle lesknou. Horší je to ale s těmi, které máte schované ve šperkovnici. Pokud je vytahujete jen občas, pravděpodobně vás nemile zaskočí svým zčernalým zabarvením.

Vyčistit se ale dají poměrně snadno a dokonce několika metodami. Zvládnete to rychle a bez dodatečných nákladů. Určitě je za tím účelem nemusíte nosit k zlatníkovi.

Připravte si mýdlo nebo sodu

Namočte vaše šperky na pár minut do vody s pár kapkami tekutého mýdla. Potom je lehce vydrhněte kartáčkem na zuby s jemnými štětinkami. Osušte je hadříkem z mikrovlákna, papírové utěrky by je mohly poškrábat.

Jiná metoda je založena na smíchání 2 dílů sody s jedním dílem vody na pastu. Tu vetřete do náramků nebo prstenů a nechte zaschnout. Nakonec opláchněte a opět vysušte mikrovláknem.

Pokud po mýdle i jedlé sodě vaše šperky stále nezáří, až oči přecházejí, vyzkoušejte silnější kalibr. Smíchejte půl šálku citronové šťávy s 1 lžičkou olivového oleje. Do roztoku namočte hadřík a šperk jemně třete tak dlouho, až se začne zase lesknout.

Úporné zakalení vyřeší ocet nebo zubní pasta

Nemáte doma citron ani olivový olej? Pak smíchejte ½ šálku octa s 2 lžičkami jedlé sody a šperky do roztoku na 2 – 3 hodiny ponořte. Potom už je jen opláchněte a vyleštěte.

Vyčistit je ale můžete i zubní pastou. Jen nepoužívejte žádnou, která má bělicí účinek. Lehce zředěnou pastou a jemným zubním kartáčkem určitě dosáhnete blýskavých šperků za pár minut.

Opatrní ale buďte při čištění stříbrných prstenů, které mají ozdobné kamínky. Některé metody by je mohly nenávratně poškodit. Určitě na ně nepoužívejte ocet ani citron, které by je mohly naleptat ani jedlou sodu, která by je zase poškrábala.

Řetízky jako příbory

Stříbrné řetízky mohou být ušpiněné kontaktem s pleťovými mléky, parfémy nebo potem a mohou proto vyžadovat zvláštní péči. Můžete je ale vyčistit stejnou metodou, jakou se čistí stříbrné příbory. Vyložte misku alobalem, nasypte na něj ¼ šálku jedlé sody, 2 lžíce soli, zalijte horkou vodou a promíchejte. Do roztoku vložte řetízky a nechte několik minut odstát. Potom už je jen osušte. Měly by být zase jiskřivé, protože jejich zakalení na sebe naváže hliníková folie.

S prevencí bez práce

Šperky, které nenosíte denně, uchovávejte před vzduchem, teplem a vlhkostí v měkkých sáčcích na chladném tmavém místě. Přidejte k nim kousek obyčejné křídy, balíček dřevěného uhlí nebo silikagel, které budou nadbytečnou vlhkost pohlcovat. Vlhkost je právě důvodem, proč byste neměli nechávat své šperky v koupelně. A neměli byste s nimi ani mýt nádobí.

Stříbro rozhodně nečistěte ničím, co obsahuje síru nebo chlor. Proto je sundávejte i před vstupem do bazénu.

Foto: Shutterstock

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments