design / Interiérový design

Malá spotřeba i ekologická stopa – to vše nabízí šetrné osvětlení

Kanceláře společnosti Livesport se svítidly Lina60 Foto: Halla a.s.

V dnešní době je nezbytné přemýšlet o ekologických dopadech každodenních předmětů, protože i to může mít vliv na celkovou energetickou efektivitu a ekologický otisk budov a jejich následné hodnocení.

Halla, a.s. , 14. 5. 2024 / Advertorial

Jak můžeme snížit naši uhlíkovou stopu, aniž bychom museli upustit od kvalitního osvětlení?

Správným výběrem kvalitního osvětlení, které navíc bere v potaz ekologický dopad.

K lepší orientaci může pomoci označení, díky kterému uživatel ví, že při výrobě bylo dbáno i na životní prostředí. Jde o certifikace, přičemž jednou z nich je EPD (Environmental Product Declaration).

Zkušenosti u nás

Tuto certifikaci získala také společnost Halla zaměřující se na výrobu světel, konkrétně pro svou rodinu svítidel Lina (Lina60-S, Lina80-S, Lina60, Lina80, Lina45, Lina45-S). Lineární osvětlení, která splňují UGR (Unified Glare Rating - míra oslnění), mají vysokou účinnost a jsou variabilní. Jedná se jak o samostatná svítidla, tak i o osvětlovací systém s širokým využitím, například v obchodech, společenských nebo i veřejných prostorech, jak v malých kancelářích tak především ve velkých officových budovách. Svědčí o tom mnohé realizace. Aktuálně jsou tato svítidla využitá například v nedávno dokončené Plaza Roztyly, v červnu otevíraném OD Máj, ale také v Domě Lékařů České lékařské komory, ve Školce Jaroslava Ježka a v různých kancelářských prostorech (jako například Nová Waltrovka, kanceláře Workday a Second Foundation na Masaryčce).

Foto: Dům lékařů České lékařské komory

Halla u svých svítidel sleduje uhlíkovou stopu ve všech fázích jejich životního cyklu, od vývoje, přes výrobu, až po uvedení na trh, i při jejich likvidaci nebo recyklaci. Jak přiznává Michal Paar ze společnosti Halla, udržitelnost je pro ně zásadní téma. „Ekologii a recyklaci řešíme už dlouho. Nezaměřujeme se však pouze na konečný produkt, ale třeba i na způsob a volbu materiálu obalu i způsob zaslání produktu k zákazníkovi. Vše balíme do kartonu, který je jednoduše recyklovatelný i na stavbě, i u koncového zákazníka. Co se výroby a našeho fungování týče, řešíme dopad na životní prostředí ve všech oblastech. Více jak deset let máme instalovanou fotovoltaiku jak na administrativní budově v Praze, tak na střeše výrobního areálu v Novém Městě nad Metují. Využíváme co nejvíce lokálních zdrojů, úsporné technologické postupy a naše služební auta jsou hybridní nebo elektro.“

Oceňované zahraniční projekty The Northcliffe House London a dánský Cobot Hub

Schopnost vyrobit svítidla s nízkým ekologickým dopadem otevřela Halle cestu k světově oceňovaným projektům. Jedním z nich je rekonstrukce a modernizace historické budovy v Londýně The Northcliffe House z roku 2023. Budova, postavená v roce 1927, sloužila jako tiskárna a sídlo novinového vydavatelství Daily Mail.

Foto: Budova Northcliffe House v Londýně na Tudor Street.

Projekt se zaměřoval na přeměnu této historické budovy na moderní kancelářský prostor, který však musel splňovat nejnovější standardy udržitelnosti. Osvětlení pochází právě od firmy Halla, která realizaci následně přibližuje.: „Jako hlavní kancelářské osvětlení bylo použito kolem 4000 kusů svítidel Lina80, která bylo nutno speciálně upravit pro vestavbu do architekty navrženého kovového stropu. Přesnost tohoto spojení a vizuální čistota přechodu stropu a svítidla byla jedním z rozhodujících estetických prvků při výběru svítidel.

Foto: Northcliffe House v Londýně

Z důvodu extrémně vysokých požadavků na udržitelnost celé budovy bylo nutno vyvinout nový optický systém svítidel s ohledem na jejich nižší energetickou náročnost, a to nejen během provozu, ale též z pohledu použitých materiálů. U svítidel byla tak například dosažena úspora cca 40% množství použitého hliníku.“ Budova následně splnila podmínky stanovené RIBA (Královským institutem britských architektů) ve své 2030 Climate Challenge. Zachováním konstrukce a fasády a zároveň rekonstrukcí změněnou konfigurací, se podařilo dosáhnout maximálního snížení emise uhlíku a získat vysoce udržitelnou akreditaci BREEAM Outstanding a WELL Enabled. Takového hodnocení dosahuje méně než 1 % všech projektů ve Velké Británi!

Dalším zahraničním projektem je Cobot Hub - nové dánské centrum pro robotiku společnosti Universal Robots (UR) a Mobile Industrial Robots (MiR) v Odense, dokončené v roce 2024. Toto centrum nabízí vysoce specializovaná prostředí pro výzkum a vývoj robotů. Zároveň bylo navrženo tak, aby zlepšilo spolupráci mezi zaměstnanci a kladlo důraz na jejich pohodu.

„Jsme pyšní na to, že si architekti a generální dodavatelé staveb vybrali naše svítidla do několika významných budov, které získaly tyto přísné certifikace a dosáhli dokonce toho úplně nejlepšího hodnocení,“ přiznává Michal Paar.

Certifikace získává na popularitě

Zájem o certifikované výrobky v posledních letech roste a certifikace začíná být tržním požadavkem. Důvodem je stále větší snaha o co nejnižší dopad stavebnictví na životní prostředí. Jak navíc dokládá příklad firmy Halla, podporuje také prodej na export, především na západ a sever Evropy a zároveň může pomoci projektantům či architektům získat certifikáty o udržitelné budově jako jsou BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), WELL - certifikát zaměřující se na zdraví a pohodu uživatelů budov, či LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

  • autor: Halla, a.s. *
  • publikováno: * 14. 5. 2024
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři