Pampeliškový sirup: jednoduchý na přípravu, podpoří vaše zdraví

Pampelišky na sirup

Pampeliška čili smetánka lékařská je jednou z nejznámějších květin vůbec. Má zajímavé vlastnosti, které využíváme při léčbě nejrůznějších chorob. Využívají se z ní květy, listy, ale také kořeny. Z květů se nejčastěji připravuje pampeliškový med nebo pampeliškový sirup. Zatímco jedni považují med za hustější verzi sirupu, jsou tací, kteří se oproti výrazu med ohrazují. Med je totiž podle nich pouze produktem včel.

Nedoceněná pampeliška

Pampeliška je známá pro své lékařské použití, dneska je spíše nedoceněná. Spousta lidí ji považuje za plevel, který je zapotřebí vymýtit ze své zahrady. Roste téměř kdekoli: na poli, mezi dlaždicemi, na chodníku a také v místech, kde byste to nejméně čekali. Ve skutečnosti se jedná o jedlou rostlinu, a tak například listy a kořeny pampelišky se v mnoha zemích považují za skvělou pochoutku. Kořeny je možné použít jako zdravou náhražku kávy.

Pampeliška
Foto: Unsplash

Sběr na pampeliškový sirup

Chcete pampelišku sbírat pro její příznivé účinky a používat na různé recepty? Je dobré vybrat si takové rostliny, které nerostou přímo u průmyslových závodů nebo frekventovaných silnic. Čím více v přírodě sbírané pampelišky budou, tím lépe, protože nejsou kontaminovaný různými škodlivinami. A proč pampelišky vůbec sbírat? Obsahují celou řadu prospěšných ingrediencí, jako jsou vitamíny A, B, C a D, ale také minerály, jako je hořčík, křemík, železo a draslík. Toto složení je prospěšné pro lidské zdraví.

Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup se připravuje z květů rostliny. Pokud se je vydáte sbírat, udělejte to ideálně dopoledne, ale za slunečného dne, aby už byly květy pořádně rozkvetlé. Čím jsou květy větší a vyzrálejší, tím lépe. Je možné, že květy budou plné broučků a dalších nezvaných hostů, takže je dobré, když je po sklizni necháte chvilku ležet, aby mohli volně odletět. Pokud vám na sirupu a jiných výrobcích z pampelišek vadí hořkost, zbavte pampelišky všech zelených částí – včetně těch, které jsou na zadní straně květů.

Recept na pampeliškový sirup

Recept je velmi jednoduchý, může být ale trošku časově náročný. Budete na něj potřebovat 500 g květů pampelišky, 1 litr vody, 1kg cukru a šťávu ze 2 citronů. Hotové květy dejte do vody a povařte asi 20 minut. Poté nechte vychladit na pokojovou teplotu a odstát 24 hodin. Druhý den přelijte směs přes gázu, abyste se zbavili zbylých květů. Gázu pořádně vymačkejte, ať máte co nejvíce tekutin. Přidejte cukr a citronovou šťávu a vařte tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované hustoty.  Ještě horký sirup přelijte do čistých sklenic. Zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Užívání sirupu

Pampeliškový sirup můžete užívat každý den, i když nejste nemocní. V případě, že cítíte, že na vás něco leze, je dobré užívat 1 lžičku sirupu třikrát denně. Pampeliškový sirup má protizánětlivé vlastnosti, zlepšuje činnost žaludku i střev. Používat jej můžete jako plnohodnotný med. Oslaďte si čaj, letní nápoje nebo snídaňovou kaši.

Zdroje info:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464619302683

https://kobieta.interia.pl/porady/news-syrop-z-mniszka-lekarskiego-na-co-pomoze,nId,6035535#google_vignette

Foto: Unsplash