Škoda ovládla konkurenci v trolejbusech a elektrovýzbroji. Od Vinci koupila Cegelec

Trolejbus SOR TNS 12 s novou výzbrojí Cegelec Alva. Foto: CegelecTrolejbus SOR TNS 12 s novou výzbrojí Cegelec Alva. Foto: Cegelec

Nákupem dojde k přejmenování firmy na Electric Components.

Na trhu s elektrovýzbrojí pro trolejbusy došlo ke spojení firem, které proti sobě ještě donedávna ostře bojovaly. Škoda Group koupila 100 % akcií společnosti Cegelec od VINCI Energies.

Kontrakt dnes oznámila Škoda v tiskové zprávě. Cegelec se v posledních letech jako výrobce elektrovýzbroje spojil s jinými výrobci karoserií a do řady soutěží v tuzemských dopravních podnicích přinesl dlouho neznámou konkurenci. To se projevilo i velkým poklesem cen. Nyní konkurence zmizí. Transakci nemusí posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Cegelec není tak velký, aby jeho nákup splňoval tyto parametry.

„Škoda Group prochází dlouhodobým rozvojem a součástí toho je i posilování našich vývojových, výrobních i servisních kapacit. Těšíme se na spolupráci s novými kolegy a práci na zajímavých projektech – ať stávajících, tak nových, které nás brzy čekají,“ uvedl Karel Majer, předseda představenstva a obchodní ředitel společnosti Škoda Electric, pod kterou se nově nabytá společnost zařadí.

Cegelec se přejmenuje na Electric Components. Firma se zabývá hlavně vývojem a výrobou elektrických zařízení se zaměřením především na městskou hromadnou dopravu. Jedná se hlavně o výzbroj pro tramvaje, trolejbusy a metro. Ve spolupráci s dalšími subjekty se podílí také na modernizaci kolejových vozidel, především tramvají z původní produkce ČKD Praha.

Cegelec dodával elektrovýzbroj například pro nové trolejbusy do Prahy na linku do Čakovic, nebo do Jihlavy. Dodat ji má také turecké společnosti Bozankaya, která vyhrála soutěž na až 70 parciálních trolejbusů pro DPP, ale dosud nemá podepsanou smlouvu.

Již bývalý obchodní ředitel Cegelecu Libor Hinčica sepsal k celé transakci poměrně rozsáhlý text. „Trh se dostane do situace před několika lety a dominantní pozice Škody Electric se přetransformuje zpět v pozici absolutního monopolu,“ uvedl Hinčica.

Z textu byla odstraněna citace dosavadního šéfa Cegelecu Miroslava Opy, podle něj byly v tiskové zprávě uvedeny věty, které nikdy neřekl. 

Tagy Cegelec Škoda Electric Škoda Group
64 komentářů