Vypálenou LED žárovku nikdy nevyhazujte. Za 5 minut bude svítit jako nová

V době rostoucího důrazu na ekologii je oprava domácích spotřebičů skvělým způsobem, jak přispět k udržitelnosti. LED žárovky, které jsou ceněny pro svou energetickou účinnost a dlouhou životnost, také občas selžou, ale místo vyhození je můžete snadno opravit.

Význam opravy LED žárovek

Oprava LED žárovek nejenže šetří peníze, ale také přispívá k omezení odpadu. Tato činnost podporuje ekologické hodnoty a učí uživatele, jak efektivně využívat technologie, které mají k dispozici.

Ekologické přínosy recyklace elektroniky

Recyklování elektroniky, včetně LED žárovek, pomáhá snižovat množství odpadu, který končí na skládkách, a šetří přírodní zdroje. Praktiky jako recyklace starých žárovek nejenže chrání životní prostředí, ale také pomáhají při zachování vzácných materiálů, které jsou potřebné pro výrobu nových elektronických zařízení.

Příprava k opravě

Než začnete s opravou, je důležité se vybavit několika základními nástroji, jako jsou šroubovák, páječka a náhradní LED diody. Dále je vhodné pracovní prostředí osvětlit a zajistit, aby bylo bezpečné a čisté.

Postup opravy

  • Odstranění krytu žárovky: Začněte odstraněním horní části žárovky, aby bylo možné vidět vnitřní komponenty.
  • Identifikace poškozené diody: Prohlédněte si LED diody a najděte tu, která je poškozená nebo nefunkční.
  • Výměna diody: Poškozenou diodu opatrně odstraňte a nahraďte novou.
  • Testování žárovky: Po výměně diody žárovku testujte, zda správně svítí.

Bezpečnostní opatření

Během opravy je nutné dodržovat bezpečnostní opatření, jako je práce s vypnutou elektricitou a ochrana očí a rukou.

Opravou LED žárovek nejenže prodloužíte jejich životnost, ale také přispějete k ochraně životního prostředí. Tento jednoduchý zásah může mít významný dopad na snížení množství elektronického odpadu.

 LED technologie přináší řadu výhod oproti tradičním zdrojům světla, jako je vyšší energetická účinnost, delší životnost a menší ekologická zátěž. Jsou široce využívány nejen v domácnostech, ale i v komerčních a veřejných osvětleních, což přispívá k snížení celkové spotřeby energie.

Foto: Shutterstock

Autor: Kristýna Lorencová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
6 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jaroslav
Jaroslav
21 dní

Panebože, ty už radši nic nekopíruj, protože tyhle bláboky už sou fakt přes čáru. Jako elektrikář můžu říct, že větší kravinu, než přeletovávat LEDky v žárovce sem ještě nečetl. Ty pipino, nová žárovka vxjde levnějc než celý tohle piplání. 🤣🤣🤣

Chřenovák
Chřenovák
20 dní
Reply to  Jaroslav

👍🤠👍🤠👍😂

Lukáš
Lukáš
25 dní

Né všichni zvládnou připájet led čip. Navíc problémem může být i sehnat nový čip za rozumné peníze tak, aby nakonec nákup nebyl stejně nákladný, jako pořízení nové žárovky. Jako dočasné řešení, je také možné, vadný čip pouze přemostit. V případě jednoho vadného čipu, rozdíl ve svítivosti není patrný

Last edited 25 dní by Lukáš
Koláček Jaroslav
Koláček Jaroslav
26 dní

Opravovat led žárovky tímto způsobem a laickou veřejností je čirý nesmysl neboť add1 vadný ledzářič se dá poznat podle tmavé skvrnky na čipu ale Vy jej zkoušíte zkratovávat drátem sice izolovaným ale nejste schopni zajistit aby se opravář nedotkl rukou první či poslední ledky kde může být i fáze, další věcí je fakt že se k nám dováží horší jakost a tak se kolotoč s vyměňováním ledzářičů po týdnu, po měsíci pak za 14 dnů až je vyměnite všechny za kvalitní, prostě dnešní ledky jsou klumprd add2 vše je odvislé od zdroje pod destičkou s ledzářiči a ten může být… Číst vice »

Miroslav
Miroslav
27 dní

Pěkná hovadina, diody se dají jen změřit očima nic není poznat a za druhé většinou umře napájecí elektronika, nevím kdo ti řekl takový nesmysl !!!!!!!!!!!

Jaromir
Jaromir
27 dní

A kde a podle ceho koupim tu vadnou LED??? Jedine tu vadnou lze take vyradit zkratovanim