Velká česká banka má problémy. Klientům zmizely z účtů peníze

Jedním z důvodů, proč lidé dávají své peníze do bank, je pocit bezpečí, který z toho pramení. Je zkrátka dokázáno, že není ideální mít úspory doma pod polštářem nebo ve skříni. Tam jsou totiž skutečně náchylné k tomu, abyste o ně přišli. Oproti tomu banky jsou mnohem bezpečnější, jakkoliv je třeba překonat určitý blok spočívající v tom, že pokud tam peníze uložíte, mění se jen ve shluk jedniček a nul. Reálně v bance vaše peníze vůbec být nemusí.

I banky mohou šlápnout vedle

Bohužel je někdy opravdu nepříjemné, když přijde situace, která toto pravidlo dokáže. Jako se to teď stalo oblíbené české bance, kde lidem z účtů zmizely nemalé částky. Trvalo potom několik dní, než došlo k navrácení prostředků do správné výše.

Vše postihlo Fio Banku, která patří v posledních letech mezi premianty českého bankovního trhu. Jde o jednu z těch bank, které se snaží skutečně působit proklientsky a například neúčtují nikterak vysoké poplatky, a to ani ty skryté. Přesto ani tomuto bankovnímu domu se chyby nevyhýbají.

Co přesně se stalo? Lidé před několika týdny začali hlásit, že jim z účtů ubývají peníze vyšším tempem, než jaké by odpovídalo jejich spotřebě a utrácení. Brzy se ukázalo, že transakce provedení platebními kartami Visa nejsou zaúčtovány jednou, nýbrž hned dvakrát. Pokud si pak někdo kupoval něco dražšího, typicky třeba dovolenou, nezmizelo mu z účtu jen 50 tisíc korun, které by zaplatil standardně, ale hned 100 tisíc Kč.

Může to dopadnout hůře

Ke všemu přitom došlo o víkendu, což klienty ještě více znejistilo. Platby provedli například už ve čtvrtek, avšak ke stržení prostředků ve dvojnásobné výši došlo až v sobotu. Těžko si tedy celou záležitost spojili a někteří začali doslova panikařit.

Omlouváme se za komplikace způsobené duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa,” uvedla na svém webu Fio Banka s tím, že vše během několika dní srovná. Nešlo však o vůbec malý problém. Podle odhadů se týkal desítek tisíc klientů této banky.

Čtěte také: Klienti největší české banky v problémech. Přišli na to, jak jim vyluxovat celý účet do nuly

V tomto případě dopadlo vše dobře, ovšem může se stát, že na svém účtu uvidíte podezřelé pohyby i v jiných bankách. V takových případech je třeba okamžitě zablokovat platební karty a kontaktovat banku. Ve většině případů se totiž jedná o podvodné jednání, kterého v poslední době přibývá.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments