Změna v čele Vojenského zpravodajství. Berouna vystřídá Bartovský

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala k 1. červenci brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství. Bartovský vystřídá v čele zpravodajské služby generálporučíka Jana Berouna. 

K předání funkce dojde u příležitosti oslav Dne ozbrojených sil, tedy 30. června 2024, uvedlo ministerstvo obrany v tiskové zprávě. 

Brigádní generál Petr Bartovský vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, do služebního poměru vojáka z povolání byl přijat v roce 1994. V Armádě ČR působil ve velitelských a štábních funkcích v podřízenosti 1. armádního sboru a Velitelství pozemních sil. V roce 2001 byl přeložen k tehdejšímu Vojenskému obrannému zpravodajství. U vojenské zpravodajské služby zastával několik vedoucích funkcí. Dvakrát byl nasazen v zahraničních operacích v KFOR a EUFOR. Je držitelem prověrky na stupeň Přísně tajné.

Nový ředitel Vojenského zpravodajství chce navázat na letitou práci svého předchůdce Berouna, který byl ředitelem od roku 2014.

"Kontinuita výkonu služby bude zachována, a to zejména s ohledem na napjaté a proměnlivé bezpečnostní prostředí, ve kterém se svět v současné době nachází. Jedním z mých hlavních cílů bude zvýšení vnitřní koordinace Vojenského zpravodajství, aby jeho schopnosti a kapacity byly maximálně využity. Zaměřit se také chci na zintenzivnění spolupráce všech českých bezpečnostních složek a budu pokračovat v aktivitách souvisejících s podporou válčící Ukrajiny," uvedl Bartovský.

Jmenování Bartovského na dubnovém jednání schválila jednomyslně vláda. Předtím byla nominace projednána také ve Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Byly tak splněny všechny zákonné podmínky.

Související

Jana Černochová

Černochová a Fiala se sejdou se zpravodajci, proberou Ukrajinu i práci služby

Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS) ve čtvrtek při jednání s ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem proberou informace o aktuální situaci na Ukrajině, která čelí agresi Ruska, ale také zkušenosti zpravodajců s legislativou, která po loňské změně nově určuje styl jejich práce. 

Více souvisejících

Vojenské zpravodajství ministerstvo obrany Jana Černochová

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Attila Végh vs. Karlos Vémola.

Végh chce další odvetu s Vémolou. Má ale podmínku

Karlos Vémola po vítězství v pražské odvetě proti Attilovi Véghovi naznačil svůj další krok symbolickým gestem: místo tradičního položením rukavic do středu klece na znamení konce kariéry, jednu rukavici předal šéfům Oktagonu a druhou svému slovenskému soupeři.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Kauza Sadílek: Reprezentant krátce před Eurem spadl z kola. Tedy ne, z tříkolky na sjezdovce

V době, kdy do začátku mistrovství Evropy ve fotbale zbývalo jen pět dní, přišla pro českou fotbalovou reprezentaci nečekaná rána v podobě zranění Michala Sadílka. Záložník si ho totiž přivodil během volného dne v rámci soustředění na evropský šampionát při pádu z kola. Alespoň tak zněla původní nedělní informace ze strany fotbalové reprezentace. Její vedení ale den na to přišlo s úpravou této původní informace, ze které vyšlo najevo, že Sadílek nakonec spadl z tříkolky, na které spolu se dvěma spoluhráči sjížděl horu.

včera

včera

včera

včera

Letní průvodce filmovými festivaly: Kdy a kam vyrazit za filmem?

Se začínajícím létem se vedle hudebních festivalů rojí i ty filmové. Rozmanitá tuzemská nabídka filmových přehlídek a festivalů skýtá daleko více, než obligátní Karlovy Vary. Vyrazit můžete na experimentální kinematografii, noirové klasiky či přehlídku amatérských filmů. Promítat se bude na hradě, v lázních i pod širým nebem.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy