Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

Radost sparťanských fotbalistů z gólu, který proti Baníku vstřelil srbský útočník Veljko Birmančevič (vpravo). foto:  Michal Sváček, MAFRA

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství 2:1 nad Ostravou a v čele tabulky mají sedmibodový náskok před Slavií, které zbývají do konce sezony tři zápasy. Pokud jednou zaváhá, Spartu už nepředežene. Sparťanskou výhru nad Baníkem zařídil Birmančevič, který dal oba góly. Za hosty krátce po půli srovnal krásnou trefou Frydrych. Druhý gól Sparty padl po hodině hry, kdy hosté hráli v deseti.
  18:50aktualizováno  20:51

Někteří padli vyčerpáním na trávník, jiní zaťali pěst. Sparťany výhra nad Banikem bolela. V závěru trpěli, báli se o výsledek, kazili jednoduché věci. Ale soupeře, který poslední půlhodinu i v deseti odehrál solidní partii, už do šance nepustili. Ale zápas rozhodně nedohráli v klidu.

„Nebylo to jednoduché utkání. Dolehl na nás tlak, to, co musíme nést na ramenou. Připomnělo mi to loňský zápas s Bohemkou, taky byl třetí v nadstavbě. Ale myslím si, že jsme dnes podali o dost lepší výkon. V první půli byl velmi dobrý,“ řekl sparťanský kouč Brian Priske.

Ve středu večer už může mít Sparta titul, pokud slávisté doma neporazí Plzeň.

Sparta s Baníkem se na Letné střetly před třemi týdny v atraktivní přestřelce (4:3) a útočný fotbal se hrál i tentokrát. Rozdíl byl v tom, že domácí si dali pozor na úvod, který jim občas uteče.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Byli aktivní, tlačili se do vápna soupeře, zahrávali rohy, agilní Bimančevič měl tři střely. Gólman Letáček měl práci i s hlavičkou Kuchty, který prodlužoval dlouhý nákop.

Pak však domácí na chvíli vypadli z role a soupeř je málem potrestal. Boula střílel tvrdě, ale kousek vedle. Velkou šanci si hosté vypracovali v 21. minutě v situaci, kdy odvrátili roh Sparty.

Solbakken totiž jako poslední hráč podklouzl, rychlý brejk táhl Ewerton a sám si ho i zakončil. Jeho jedovatou ránu Vindahl s námahou vyrazil. A když chtěl Sadílek míč odkopnout do bezpečí, přihrál přímo Buchtovi. Ten však zblízka minul.

Ač byli bez čtyř nosných hráčů, potrestaných Krejčího, Laciho s Haraslínem a zraněného Kairinena, který po zranění v derby vypadl na několik měsíců, sparťané se do hry rychle vrátili.

V defenzivě byli obezřetní, hráli na menší riziko než obvykle, nestyděli se poslat míč dlouhým nákopem na soupeřovu polovinu. Bylo vidět, jak nechtějí udělat chybu, aby pak nemuseli výsledek složitě otáčet.

Navíc vstřelený gól, který dal po půlhodině Birmančevič, je uklidnil. Drželi míč, vymýšleli kombinace, ale chybělo jim lepší řešení v pokutovém území soupeře, přesnější finální přihrávka.

Do vedení šli po šťastných odrazech. Kuchta totiž nejdřív Zeleného přihrávku nezpracoval, míč propadl za něj, kde ho Kpozo zasahující ve skluzu před Karabcem posunul jen zpátky ke Kuchtovi. Jeho střelu z hranice vápna Letáček vyrazil a Birmančevič dal z dorážky svůj patnáctý ligový gól sezony.

„Rozhodl první poločas, ve kterém jsme byli absolutně bez sebevědomí, báli jsme se hrát. Nevím, proč si kluci nevěřili. Sparta měla všechny míče, dostala nás pod tlak. Gól jsme sice dostali smolně, ale Sparta v něm byla jasně lepší,“ řekl ostravský kouč Pavel Hapal.

Poločas dohráli sparťané s přehledem, ale po přestávce na nich bylo vidět, že znervózněli. Tíha okamžiku, obavy o výsledek. Navíc z rohu inkasovali. Střídající Šín přetáhl centr, nezdálo se, že to pro domácí může znamenat nebezpečí. Jenže další náhradník Frydrych se do míče nádherně položil a střelou přes hlavu dal úchvatný gól.

Co to se sparťany udělá? Znervózní ještě víc? Nesložili se. Sadílek vzápětí parádní střelou z dálky trefil břevno, Vindahl po další akci Baníku rychle vykopl míč na Birmančeviče, který se v brejku dostal před Kpoza. Hostující obránce ho před vápnem poslal k zemi a za zmaření šance dostal červenou kartu. „Co jsem slyšel, tak se drželi navzájem,“ tvrdil ostravský trenér Pavel Hapal. „Hodně přísné vyloučení,“ řekl ostravský stoper Michal Frydrych.

Přímý kop z vápna sice Birmančevič napálil do zdi, ale z dohrávané akce, několika odrazech, z nichž jeden byl od tyče, se trefil z těžkého úhlu pod břevno.

Srbský útočník Veljko Birmanvčevič (vlevo) střílí druhý gól Sparty v ligovém...

Jenže hosté i v deseti zlobili, dopředu byli nebezpeční, sparťané vzadu zase nebyli příliš jistí. A když své vedení ze slibných možností nedokázali pojistit, výsledek byl otevřený až do samého závěru.

Domácí se bránili oslabeném soupeři, nedokázali zápas dohrát v klidu. A kdyby v šesté minutě nastavení Šín svou dělovku nasměroval do brány...

„Druhý poločas byl z naší strany paradoxně jiný. Hráli jsme mnohem líp, možná byli i lepší než Sparta, ale rozhodla červená karta a gól, který padl hned po ní,“ poznamenal Hapal. „Spartu jsme i v deseti trápili. Budeme se rvát až do konce sezony. A když budeme hrát jako druhý poločas na Spartě, tak věřím, že body posbíráme.“

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!