Zavřít reklamu

Samozřejmě to opět připomeneme – máme tady čip M4, ale nemáme tady žádný počítač, ve kterém by byl tento nejnovější čip Applu přítomen. Místo toho tady máme dva iPady Pro, které se jím mohou pyšnit jako úplně první zařízení společnosti. Kdy se tedy tento čip a jeho varianty dostanou i do počítačů Applu? 

Ono by se to přímo nabízelo, vždyť WWDC24 je už za rohem. Úvodní Keynote této vývojářské konference totiž proběhne 10. června a je velice pravděpodobné, že bez uvedení nějakého nového počítače Mac. Myslí si to alespoň Mark Gurman z Bloombergu. Ono to ale dává smysl, protože Apple si tak trochu zavařil sám. 

Nejdříve na podzim 

Gurman uvádí, že MacBooky Pro a Mac mini přijdou až později v tomto roce. MacBooky Air, Mac Studio a Mac Pro by pak měly s čipy rodiny M4 přijít až během roku 2025. Co nám tedy zbývá? Prakticky jen iMac, který by teoreticky mohl být na WWDC představen, ale to pouze pokud bychom se měli dočkat jeho Pro verze. I tak je to méně pravděpodobné. 

Apple MacBooky Pro s variantami čipu M2 představil loni v lednu, s čipy M3 loni v říjnu a kdyby přišly teď na WWDC s čipy M4, byl by to neskutečný fofr v zavádění nových generací, kdy by to znamenalo co půl rok, to nová verze. Není to ale moc myslitelné. Apple totiž nemá vyšší verze čipu připravené k tomu, aby je už do počítačů osazoval. Uvádět na trh M3 Ultra ale nemá zase příliš smysl, když už zde je právě M4. Společnost tak na sebe ušila jistou past, do které se sama chytila.

 

Co tedy bude na WWDC za hardware? 

U Maců jsme si tedy řekli, že ty se nejdříve očekávají až s koncem roku. Ostatně proto jsme se dočkali i MacBooku Air ještě s čipem M3, protože po uvedení iPadů už by musely zákonitě mít také M4. iPhony a Apple Watch spolu s AirPody přijdou v září, následovat může iPad mini a iPad 11. generace. Jednoduše nám z toho vychází, že WWDC nemůže přinést nic moc jiného než HomePod, Apple TV nebo novou generaci headsetu rodiny Vision. 

Jenže v prvních dvou případech asi nemá moc smysl zastiňovat softwarové novinky, Vision pak jistě ještě není připravený, i když nějaký náhled Apple ukázat může, kdy může jít takové zařízení do prodeje klidně až v příštím roce (spíše ale až v roce 2026). Teoreticky může být ve hře iPhone SE, ale i ten se očekává právě až za rok. 

Pokud nám tedy Apple neukáže nějaký nový hardware z chytré domácnosti, o kterém se také čile spekuluje a s tím právě svezl aktualizaci HomePodu a Apple TV, čeká nás letos čistě softwarová událost. I když u Applu samozřejmě nikdy není nic 100%. 

.