Možná jsi načetl spoustu rad a informací, jak být produktivní a zároveň efektivní… a ty stále nejsi. Nejsi tam, kde chceš být. Chceš ze sebe udělat super produktivního člověka. Chceš pracovat méně, ale být více efektivní.

Místo toho stále prokrastinuješ, ale trochu rafinovaněji. Vzděláváním o tom, jak být produktivní.

Znám to a vím, jak frustrující to je. Tak pojď zastavit ten kolotoč společně se mnou.

Četla jsem zajímavé příběhy od lidí na internetu, kteří si uvědomují, že před internetem byli ve svém životě produktivnější.

Místo toho uvízli v kolotoči sledování videí, článků a informací o sebedisciplíně a sebezdokonalování.

Všeho moc škodí.

Tato prokrastinace je horší, protože se zabaluje do nevinné, ale přesto ďábelské role: Je v pořádku prokrastinovat, když se učím a vzdělávám! Jak já tohle znám. Zde jsou moje postřehy z mé cesty.

Jak být produktivní

Je čas se naučit, jak být produktivní a stihnout toho více za méně času.

Umění není trávit celý čas v práci a být plně vytížený, jak si většina lidí myslí. Ne, to opravdu není ukazatel úspěchu nebo efektivity.

Skutečná produktivita spočívá ve schopnosti dosáhnout výsledků s menším množstvím vynaloženého úsilí a času. To ti umožňuje získat lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Jde o to mít více času na děti a rodinu, přátele, koníčky, osobní život a další důležité aktivity.

Produktivita v dnešním rychlém světě většinou začíná u stresu. Stres je ten všudypřítomný zabiják.

Stres narušuje a negativně ovlivňuje tvé fyzické a emocionální zdraví. Má velký dopad na tvou paměť, pozornost, soustředění a tím pádem i na tvou produktivitu. Navíc může také přispět k syndromu vyhoření, který může způsobit, že se budeš cítit vyčerpaný, nesoustředěný a neschopný se s tím vyrovnat. To vše potvrzuje nová studie zveřejněná v roce 2021.

Asi nemusím zmiňovat, že dosažení stavu vyhoření má obrovský negativní dopad na produktivitu.

Abys tomu zabránil, je důležité zajistit, abys zvolil vyvážený přístup, který ti umožní maximalizovat svou produktivitu, aniž bys na sebe musel brát příliš mnoho.

Jinými slovy, mít vyváženou práci, čas pro sebe, odpočinek a relaxaci, koníčky a volný čas i čas na přátele a rodinu.

Všeho moc škodí, proto si musíš najít rovnováhu, která bude vyhovovat právě tobě. Nezapomeň, že pro každého tato rovnováha bude zcela jiná.

Jiná bude pro podnikatele, jiná pro sportovce, jiná pro umělce, jiná pro někoho, kdo má děti a rodinu, a jiná pro svobodného člověka.

Pravidelně sám sebe kontroluj, zda si dáváš dostatek přestávek a staráš se o sebe.

1. Vykašli se na cíl, vyber si cestu

Cíl je fajn, ale pokud budeme mít v životě jen cíl, není to dobré. Protože se budeme zaměřovat jen na cíl a míjet život.

Odkládáme své štěstí, až dosáhneme cíle.

Cíl je často pomíjivý.

Objeví se další a pak další…

Užij si cestu a vykašli se na cíl. Místo honění se za pekáčem buchet, najdi si pohyb pro radost. Chtěj se hýbat kvůli tomu, že tě to baví, a zamiluješ si to.

Pokud se vzděláváš, zamiluj si učení se. Udělej si to podle sebe. Aby tě to bavilo. Vytvoř si například skvělou atmosféru.

Dnes jsou skvělí učitelé na internetu, kteří dělají, co je baví a umí skvěle vysvětlovat. Co bych za to kdysi dala! Zajímaví lidé, kteří ukazují, jak je to učení baví a povzbuzují tě, aby tě to také bavilo. Ukazují ti, jak se co nejlépe učit a jak si to co nejvíce zpříjemnit. Jupí.

2. Kam jde tvá energie?

Něco nám energii dává a něco ubírá. Jen si vzpomeneme na to, že máme dělat, co nás absolutně nebaví, a už náhle z toho začneme zívat a hledat promyšlené způsoby, jak se tomu jít vyhnout, přece jsme táák unavení.

Klíčem k tomu je si zaznamenat, co nám energii dodává, a to maximalizovat ve svém životě. Produktivita je skvělé sebepoznání.

Být produktivní je více o principech než o technice. Je velice zajímavé zabývat se produktivitou, protože je to cesta k sebepoznání.

Poznáváš své tělo + buduješ větší všímavost. Naučíš se o svém těle, o tom, kdy má tělo v jaký čas dostatek pozornosti, kdy je nejlepší se práci vyhnout. Buduješ vytrvalost, cvičíš sám sebe.

Problém různých rad spočívá v tom, že se neví, na koho ty rady o produktivitě cílí. Systém efektivní produktivity bude odlišný pro člověka, co dělá kreativní práci, po podnikatele s 500 zaměstnanci nebo člověka, co má fixní dobu 8 hodin. Každý má jiný život, jinou víru v tom, jak má vypadat práce.

Nauč se řídit svůj čas. Je to klíčová dovednost pro zvýšení produktivity.

Správné plánování a prioritizace úkolů ti umožní efektivně využívat každý den, což ti přinese nejen více úspěchů v práci, ale i více volného času na relaxaci a osobní zájmy.

Podle vědců je také důležitá součást produktivity sebeláska a konkrétně naučit se říkat ne a mít nastavené zdravé hranice.

Kromě plánování toho, co musíš udělat, musíš také najít způsob, jak eliminovat zbytečné odčerpávání času a energie.

Pro mnoho lidí to znamená naučit se říkat „ne“ rozptýlením a zbytečným požadavkům.

To není vždy jednoduché, ale stanovení priorit cílů ti pomůže lépe určit, které činnosti si ponechat a které je třeba odstranit.

3. Investuj do sebe

Můj otec řekl velice vtipnou příhodu. Dával svému klientovi radu: Rozhodně bych nevrtal tady do téhle části zdi, protože kdo ví, co tam může být.

Ano. Byl zrovna pátek.

Klient si však nedal říct a v sobotu se na to vrhl.

V pondělí se taťkovi ozval telefon: Ty měl jsi pravdu. Mě to prostě nedalo a začal jsem vrtat… z ničeho nic začala stříkat všude voda. Provrtal jsem topení a tak jsem volal topenáře.

Ten však se nemohl dostavit, protože byl zrovna opilý (malá ves).

Často si chceme něco udělat sami, ušetřit a nakonec z toho uděláme ještě větší problém, než byl a stojí nás to pak daleko více.

Tím však nechci říci, že bychom měli vše nechat na druhých. To ne. Jen je někdy efektivnější najmout člověka, co tomu rozumí.

Kolik našich klientů přišlo zbytečně o vztah, rodinu, kus svého života, protože si mysleli, že to zvládnou sami… Nakonec nezvládli a začali spolupracovat s námi. Kdyby to udělali hned, mohli by vztah i rodinu zachránit a neztratili by čas a kus svého života.

Proto už dávno našim klientům nedáváme prázdné informace, ale učíme je systém, který mohou integrovat do svého života.

Čtení článků na internetu, sledování videí, vzdělávání se, hledání informací je nejnebezpečnější forma prokrastinace.

Vypadá to nevinně, prakticky a dokonce užitečně, ale ve skutečnosti to způsobuje nekonečné odkládání skutečně důležitých úkolů a hlavně praxe.

Něco vědět neznamená vůbec nic, když to nedokážeš aplikovat do praxe a neděláš to konzistentně, dokud to nepřinese ovoce.

Nemůžeš ovládnout nějakou dovednost, nebo se v něčem zlepšit, změnit něco, když nemáš za sebou praxi, trénink, zkoušení a učení se z vlastních chyb. Praxe je klíčem, ne čtení článků, sledování videí, vzdělávání se a dalších podobných aktivit.

Navíc to vede k nebezpečnému fenoménu.

Když zjistíš nějaké důležité informace, automaticky se vyplavuje dopamin, který tě odmění dobrým pocitem (pocit štěstí, naplnění…) a ty už nemáš žádnou další motivaci jít do praxe a něco dělat. Zůstáváš pasivním, což je opak produktivity.

Lidé svou produktivitu často maskují těmito na první pohled užitečnými a přínosnými aktivitami, ale opak je pravdou. Věř mi, protože já tohle dělala dlouhé roky taky a zbytečně si tím poškozovala život.

Raději investuj do systému, který tě provede krok za krokem k vyřešení tvých problémů.

První krok můžeš udělat už nyní a vydat se na šestidenní výzvu, která ti pomůže nastavit tvůj život. Přihlas se níže a začni měnit svůj život.

4. Přestaň s multitaskingem

Lidé se často snaží dělat více věcí najednou s domněním, že tím ušetří čas.

I když se multitasking může jevit jako produktivní strategie, opak je pravdou.

Není efektivní a má dokonce negativní důsledky na náš mozek i mysl.

Když se zaměříš pouze na jeden úkol, splníš ho kvalitně a rychleji.

To ti umožní plynule se přesunout k dalšímu úkolu a zvýšit tak efektivitu práce na maximum.

5. Naše mysl má neomezený potenciál

Nejvíce překvapující věcí je, jak omezujeme svou vlastní mysl. Často si říkáme, že to nezvládneme, že to nemůžeme, že to nestihneme, že nemáme čas.

A nakonec vidíme lidi, jak v pohodě pracují čtyři hodiny denně a stihnou toho více než my za jeden týden. Matku se čtyřmi dětmi, jak podniká a do toho zvládá s nimi o víkendech túry a ještě udělala jídlo a k tomu mezitím stihla i fitko. Jak jen to dělá?

Vypadají jako kouzelníci, přitom pochopili jednu důležitou věc: Vytvořit systém, který pro ně bude fungovat.

6. Tipy nejsou pro všechny stejné

Hodně lidí chce být produktivní a hledají techniky… ale pokud chceme být skutečně produktivní, musíme si uvědomit, kam směřujeme a proč to vůbec chceme.

Strava, návyky, přesvědčení, koníčky budou u každého člověka, co chce řešit produktivitu, naprosto jiné. Co tedy vlastně chceš?

Začni u toho, co skutečně chceš. V tom ti pomůže naše šestidenní výzva, kterou najdeš níže.

7. Tvoje duševní zdraví je nejpřednější

Od něj se odvíjí vše ve tvém životě.

Měl bys začít vždy u toho, jak se cítíš a jak by ses chtěl cítit.

Chceš být v životě více svobodný?

Cítit více adrenalinu nebo klidu?

Cítíš, že jsi dobrodružná povaha?

Ve svém systému musíš být spokojený a šťastný.

Studie zveřejněná v roce 2019 potvrzuje, že lidé, kteří jsou zdraví a šťastní, bývají také produktivnější. Více spí, jedí zdravější jídla a pravidelně si udělají čas pro sebe. To jim pomáhá zůstat plnými energie a soustředit se po celý den.

Takže když budeš zdravý a šťastný, můžeš dosáhnout ještě více.

Realita je však často zcela odlišná.

Hodně lidí nahání práci, peníze a pak zpět ženu, protože ta si našla mezitím milence, protože její muž tvrdě dřel a neměl na ni čas.

Hodně lidí skončí tak, že v 50 mají konečně hodně peněz, ale mezitím jim zkrachovalo manželství, přišli o rodinu, děti se s nimi už nebaví. Nakonec si uvědomili, že si celý život nalhávali, že chtěli být úspěšní podnikatelé, aby se zavděčili ostatním.

Bohužel, většinou se nikdy nezavděčili. To je smutné.

Bohužel se nám také stalo, že jsme se honili za cíli a mezitím si neužívali život, ani sami sebe.

Od té doby, co jsme si vytvořili cíle, z našeho života odcházela radost ze života. Dokonce nám to ničilo vztah, protože jsme byli nešťastní z toho, že ještě nejsme v cíli.

Tím nechci říct, že cíle jsou špatné. To ne. Ale nad nimi by měl být vytvořen systém, který je důležitější.

Proto neváhej a začni se ptát sám sebe na tyto otázky:

Co skutečně v životě chci?

Co mi dává pohon vpřed?

Čím jsem posedlý?

Ti nejúspěšnější lidé jsou ti, kteří jsou posedlí tím, co dělají.

8. Proč to vůbec chceš

Často nás nežene vnitřní pohon a touha, ale naše přesvědčení o nedostatku.

Někdy cítíme, že nejsme nic, pokud nestihneme to, co paní Božena od vedle.

Někdy cítíme, že se musíme zavděčit svým rodičům, protože jsme pro ně nebyli dost dobří.

Skutečná produktivita by měla vycházet z toho, že to miluješ. Z toho, že to děláš pro sebe, protože víš, že to může být pro tvůj život nejlepší varianta.

Nejsem zastáncem toho, být produktivní v životě, který nenávidíš.

Vynakládat energii na práci a život, který tě nebaví, ti nikdy nedá vnitřní smysl. To je můj názor.

Nedává to prostě smysl, abych učila někoho být produktivní a vidět ho ničit si život tím, že jde proti sobě celý život.

9. Buď efektivní, ne pracovitý

Nepleť si efektivitu se zaneprázdněností. Hodně často si chceme vybudovat pracovitost, ale to není to samé. Efektivita je skutečný měřič naší práce.

Snažila jsem se být produktivní v životě, který mi nedával smysl, jen proto, abych se cítila zaneprázdněně. Protože jsem vnímala, že být zaneprázdněná je ten úspěch, který ostatní řeší. Vypadat jako workoholička bylo v mém okolí in.

Pracovitý člověk nikdy nebude skutečně úspěšný a hlavně šťastný. Spíše se udře a bude zbytečně mrhat svým drahocenným časem.

Úspěšný a šťastný člověk je ten, který je efektivní a pracuje chytře. Většinou pracujeme mnohem méně, ale za to více efektivně.

Proč dělat věci složitě, když jde vše udělat chytře a jednoduše.

Svět se změnil.

Dnešní svět je jiný.

Nabízí mnoho možností, jednodušší a rychlejší cesty a automatizaci, která nám šetří čas, úsilí i peníze.

Staré časy jsou pryč a díky tomu my mladí si můžeme více užívat život, koníčky, rodiny, přátele, méně pracovat a zároveň vydělat mnohem více než generace zpátky, které tyto možnosti neměly.

Plánování toho, co musíš udělat a sepsání plánu, jak toho dosáhnout, zvýšuje produktivitu. Vědci zjistili, že plánování činností a používání seznamů úkolů pomáhá snížit výkonné břemeno mozku starostmi o nedokončené úkoly a uvolňuje zdroje, aby se mohly více soustředit na jiné projekty, což je fenomén známý jako Zeigarnikův efekt.

Proto se přihlas níže k naší šestidenní výzvě, která ti pomůže naplánovat tvůj život, včetně naplánování a vytvoření strategie (systému), který tě povede krok za krokem, aby ses mohl soustředit na to skutečně důležité.

 

clenstvi-klub-cesta-relaxace

Členství – Klub Cesta relaxace

Stáhni si nás v mobilní aplikaci a získej přístup k prémiovému obsahu, který nikde jinde sdílet nebudeme. Hloubkové webináře, koučovací videa, společné podcasty, vedené meditace, relaxační a meditační hudba, programování mysli a podprahové nahrávky, živé vysílání a mnoho dalšího… Vše na jednom místě bez reklam a rušivých vlivů.

Lenka Heczková

Lenka Heczková

Terapeutka a koučka

Lenka Heczková je terapeutka a koučka se specializací na psychologii, vztahy a sexualitu, Ženskou energii, neurovědy, meditace a práce s podvědomím. Zaměřuje se na vztahové poradenství a psychologií, individuální i párové terapie, témata zvládání stresu, emoční inteligence, práce s myšlením. Dále se soustředí se na práci s podvědomím, pozitivní psychologií, používá techniky imaginace, meditace, dechové techniky, a poznatky z neurovědy.

1 komentář
  1. Mirka

    Článek je skvělý, Lenko. Mám s tím velký problém a tohle mě nakoplo se nad životem zamyslet. Mrhám zbytečně moc energie a času na rozptylování i další blbinky. No a už nezůstává dost toho času a energie na to důležité.

    Odpovědět

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Pin It on Pinterest

Shares