Jak probíhalo jednání vlády o abolici pro Mynáře? Fiala její udělení nezvažoval, zní od ministrů

Byla to pouze formalita, o abolici pro Vratislava Mynáře se nikdy vážně neuvažovalo. Alespoň v takovém duchu se vyjádřili členové vlády, kteří reagovali na dotazy serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom zatím k výroku Miloše Zemana nedal jasné stanovisko. Bývalý prezident tvrdí, že Fiala přislíbil zastavení stíhání svého kancléře Vratislava Mynáře, pak ale slovo nedodržel.

Původní zpráva Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman přijal na lánském zámku premiéra Petra Fialu (ODS)

Podle exprezidenta Miloše Zemana slíbil premiér Petr Fiala (ODS), že podepíše abolici pro kancléře Vratislava Mynáře a svůj slib nedodržel. Fiala se ani přes přímé otázky od exprezidentových slov nedistancoval | Zdroj: Pražský hrad

„Premiér Fiala nic takového, jako připodepsání abolice, nezvažoval. O tom jsem přesvědčený,“ odepsal v SMS vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Reagoval tak na dotaz, zda o abolici pro někdejšího šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře vláda skutečně uvažovala, nebo šlo pouze o formální projednání.

Exprezident Zeman: Fiala řekl, že podepíše abolici pro Mynáře. Ale nedodržel slovo

Číst článek

Kabinet o možnosti zastavit trestní stíhání Mynáře, který čelí obžalobě z dotačního podvodu, jednal na základě žádostí bývalého prezidenta Zemana hned dvakrát. Nejdříve v září 2022, pak ještě loni v březnu, kdy Zemanovi končilo funkční období. V obou případech ale vláda žádost o udělení abolice zamítla.

Zeman, který na rozdíl od milostí potřeboval k udělení abolice spolupodpis premiéra, ale nyní přišel s verzí, že Fiala nejdříve se zastavením trestního stíhání Mynáře souhlasil. Pak ale svůj slib nedodržel. „Když jsem jednal s Petrem Fialou, zeptal jsem se ho, zda je ochoten podepsat tuto abolici, a já ho budu citovat doslova, řekl: ‚To mi nedělá problém‘,“ řekl Zeman pro Blesk.

To ovšem nesedí s tím, jak na klíčová jednání vzpomínají i další členové vlády. „Neuvažovalo se o udělení abolice. Premiér jen informoval o požadavku prezidenta,“ reagovala textovou zprávou ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Co je to abolice?

Abolice je jedna z forem milosti. Je udělována před pravomocným skončením trestního řízení, které tak nemůže být dokončeno. Pravomoc udělit abolici, stejně jako milost a amnestii, má hlava státu. Pro amnestii a abolici ale potřebuje prezident také spolupodpis premiéra, případně jím pověřeného člena vlády.

Premiér Fiala se k případu vyjádřil na tiskové konferenci před pondělním odletem do Itálie. „Pan bývalý prezident Zeman se mnou mluvil o abolici opakovaně. Dokonce dvakrát to mělo jakousi formalizovanou podobu, o čemž jsem informoval vládu. A rozhodnutí znáte, tedy že jsem nikdy žádnou abolici neodsouhlasil,“ řekl novinářům.

Podle Fialy bylo debat o abolici s bývalým prezidentem více. „Miloš Zeman vyjádřil obavu, že by mohly být dokonce politicky zneužity policie a státní zastupitelství právě na případu kancléře Mynáře, aby se mu někdo pomstil. Tak to jsem Miloši Zemanovi řekl, že bych to nikdy nepřipustil a ani to nepředpokládám,“ dodal s tím, že je důležité, že žádná abolice udělena nebyla a že nechce spekulovat o tom, proč exprezident s tímto tématem v rozhovoru přišel.

Kličkující premiér

Premiér se přesto při žádné ze svých odpovědí neohradil proti nařčení, že Zemanovi abolici slíbil a pak slib nedodržel. A také jeho mluvčí Lucie Ještáková odpověděla na přímé dotazy reportérů serveru iROZHLAS.cz vyhýbavě.

Zeman usiloval o abolici pro kancléře Mynáře a další hradní pracovníky, potvrdil ministr spravedlnosti

Číst článek

„Pan premiér nevidí důvod komentovat údajné vzpomínky, s nimiž jejich autoři z neznámých důvodů přicházejí až s odstupem několika let a navíc v předvolební kampani. Rozhodují pouze fakta a ta jsou v této věci jednoznačná,“ odepsala během pondělí Ješátková.

Na otázku, jaká fakta má premiér na mysli a jestli jeho vyjádření lze chápat tak, že příslib abolice nepopírá, mluvčí už pouze odepsala, že mají reportéři využít Fialovo vyjádření z tiskové konference, ze kterého podle ní jasně vyplývá, že k žádnému příslibu nedošlo. „Faktem je, že žádná abolice udělena nebyla,“ dodala.

Server iROZHLAS.cz oslovil také ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), jehož resort měl mít přípravu abolice podle Zemana za úkol a který dříve působil jako komunikační spojka Fialovy vlády s Hradem. Ani Blažek ale nebyl ve své odpovědi výřečný, pouze se odkázal na svá dřívější vyjádření. „Ani po uplynutí několika let k tomu nemám co dodat. Realita je taková, že žádná abolice udělena nebyla,“ odepsal v textové zprávě.

Přitom to byl Blažek, který už dříve médiím Zemanovy opakované žádosti o abolici pro své spolupracovníky potvrdil. Exprezidentem zmiňovaná žádost se má vztahovat k období mezi listopadem a prosincem 2021, kdy probíhala jednání o sestavení Fialovy vlády.

Zeman v rozhovoru pro Blesk odmítl, že by otázku udělení abolice spojoval s rozhodnutím jmenovat, či nejmenovat Fialou navržené ministry. „Když ale budu objektivní, jistě tento Fialův příslib zpříjemnil atmosféru dalšího jednání,“ doplnil bývalý prezident, který nakonec jmenoval celou novou vládu, tedy i s Janem Lipavským (Piráti), jehož volbu chtěl nejprve vetovat.

Mynáře, jehož trestní stíhání mohla abolice zastavit, obžaloval státní zástupce z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie letos v dubnu. V případu jde o dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynář, který je v tomto případu obviněný od roku 2021, vinu opakovaně popřel, obhájit se chce před soudem.

I jeho se pokusil server iROZHLAS.cz kontaktovat. Telefony pokládal a na zaslané dotazy neodpověděl.

Kristýna Guryčová, Tomáš Pika Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme