Nad Českem létají spojenecké stíhačky. Začalo cvičení Lion Effort

Události: Vojenské cvičení Lion Effort (zdroj: ČT24)

Do Čáslavi se po devíti letech vrátily gripeny. Naostro začalo cvičení Lion Effort, kterého se účastní letectva vyzbrojená nejen těmito stroji. Ve vzduchu se objeví dopravní a tankovací letouny, další spojenecké stíhačky nebo domácí L-159, které budou simulovat nepřátele. Manévry se konají každé tři roky a zohledňují současné bezpečnostní hrozby.

Základna v Čáslavi zažívá jedny z nejrušnějších dní, během cvičení zde operuje dvacet až třicet gripenů, další letouny a kolem pěti set vojáků.

Velitel 21. křídla taktického letectva Pavel Pavlík uvedl, že případné reálné operace by vypadaly tak, jak zde vojáci nacvičují.

Pro letectvo je to také příležitost procvičit schopnosti přijímat a podporovat spojenecké letouny, technici je připravují třeba i na tankování za letu. Kromě Česka se účastní Maďaři i Švédové – ti poprvé od vstupu do NATO před dvěma měsíci. „Nejvíc se změnila samozřejmě bezpečnostní situace, což také přivedlo Švédsko do NATO. I proto jsme tady a učíme se spolupracovat,“ poznamenal pilot švédských vzdušných sil Spicer.

Konkrétní hrozby, konkrétní cvičení

Podle velitele cvičení Lion Effort 2024 Michala Kudyna je spolupráce velice dobrá. „Musíme říct, že švédské letectvo je profesionální partner,“ podotýká. Každý den jsou na programu dvě mise. Dopoledne společné operace a odpoledne konkrétní úkoly jako vzdušný boj nebo doplňování paliva ve vzduchu. „Jde o obranné operace, kdy střežíme vzdušný prostor, který je napadán, ohrožen, pak přechod do protiúderu,“ vysvětluje Pavlík.

Letos se cvičení navíc zaměří na elektronický boj během rušení radarů, radiového spojení nebo GPS. Reaguje tak přímo na hrozby, kterým Aliance čelí na východním křídle. Kvůli tomu přiletěl i speciálně upravený rušící letoun. „Představte si, že sedíte v ponorce, na takzvanou periskopovou hloubku, koukáte nad hladinu pomocí periskopu a před tím periskopem vám někdo vyměňuje obrázky a ukazuje vám vlastně něco úplně jiného, než ve před vámi ve skutečnosti nachází,“ přibližuje technologii Pavlík.

Gripeny slouží armádě devatenáct let. Kromě českého nebe chránily nebe i nad Islandem a Pobaltím a nyní vypomáhají Slovensku. Vláda už rozhodla, že do deseti let letectvo přezbrojí na americké F-35. Do té doby ale spoléhá na gripeny. Ministerstvo obrany teď jedná se Švédskem o prodloužení pronájmu a jejich potřebné modernizaci.

Cvičení začalo oficiálně už minulý týden přípravami a příletem strojů do Čáslavi. Ostrý program odstartoval v úterý a potrvá do příštího čtvrtka. Další dny pak zabere zpětný odsun materiálu i techniky. Z Německa zasáhnou do manévrů také stíhačky Eurofighter, přidají se polské F-16. Představí se i zmíněný tankovací letoun a stroj britské soukromé společnosti, který se podílí na rušení komunikace.