Politika do sportu nepatří. Růžička otevřeně nejen o hokeji

politika

Jaké jsou šance českých hokejistů na letošním světovém šampionátu? Máme šanci získat medaili a kdo je největším favoritem? Nejen o tom jsme hovořili v exkluzivním rozhovoru s bývalým kapitánem hokejové reprezentace z Nagana Vladimírem Růžičkou.

Politika do sportu nepatří. Růžička otevřeně nejen o hokeji
Vladimír Růžička
15. května 2024 - 07:42

Hašek vs. Růžička: Nejenom na ledě se teď válčí - to byl název článku, který naše redakce nedávno zveřejnila a který se týkal vyjádření bývalého hokejového útočníka a kapitána české reprezentace z Nagana Vladimíra Růžičky ohledně neúčasti ruských hokejistů na letošním světovém šampionátu v Praze.

Slavnému hokejovému útočníkovi to vadí a kriticky se také dívá na rozhodnutí některých hokejových svazů, které se rozhodly nepovolávat hráče z ruské KHL. S Růžičkou souhlasí podle nedávného průzkumu nadpoloviční většina Čechů. Článek vzbudil velký ohlas a po jeho zveřejnění obdržela redakce velké množství dotazů, které tímto Vladimírovi Růžičkovi pokládáme.

Jaké šance dáváte českým hokejistům na domácím MS? Myslíte si, že letos získáme medaili a kdo je podle největším favoritem?

Myslím si, že mezi největší favority patří Kanada, Amerika nebo Švédsko. Já rozhodně přeji klukům hodně úspěchů a věřím, že trenér zvolí správnou strategii pro získání medaile.

Jak se vám líbí nominace trenéra Radima Rulíka a co říkáte na vyřazení několika hráčů z NHL?

Je to jeho rozhodnutí a asi ví, co dělá. Doufám, že uspějí.

Jak hodnotíte působení předchozího zahraničního trenéra Kari Jalonena u české reprezentace?

Myslím si, že český národní tým by měl trénovat český trenér.

Psali jsme:

Co říkáte tomu, že na šampionátu chybí tým z Ruska či tomu, že se některé reprezentace rozhodli nepovolávat hráče působícíí v KHL. Je to podle vás správné?

Mně osobně to vadí. Sportovci přeci nemůžou za to, jaká je situace mezi Ruskem a Ukrajinou. Navíc politika do sportu nepatří.



Váš bývalý spoluhráč Dominik Hašek kritizuje NHL za to, že i během války umožňuje v nejlepší hokejové lize světa nastupovat ruským hráčům. Jak se na to díváte Vy?

Já podobný názor nemám. Sportovci chtějí sportovat a to je jediné, co je zajímá.

V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu kandidujete za stranu PRO. Co vás k tomu vedlo a proč jste si vybral zrovna stranu Jindřicha Rajchla?

Oslovil mě místopředseda strany PRO Matěj Drbohlav, kterého znám již déle. Představil mi směřování strany PRO - Jindřicha Rajchla a zaujalo mě to díky tomu, že má strana PRO velmi dobře zpracovaný program v oblasti sportu a je pronárodní.

Jak se díváte na to, že za stranu PRO kandiduje bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek?

Michal Hašek je velmi zkušený politik a advokát.

Psali jsme:

18. Před sedmi lety jste se podruhé oženil a se ženou Marií máte dceru Lejlu, které bude na podzim sedm let. Baví ji sport? Čemu se věnuje a co ji nejvíce baví?

Prozatím se věnuje dětským hrám, ale hodně ji baví tancování. Uvidíme, jaký sport si vybere, ale určitě ji do ničeho nutit nebudeme.

(m. hynek, prvnizpravy.cz, foto: pro)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru rozděluje společnost a šíři nenávist?