Většina lidí nemá povědomí o tom, jak náročná je výroba doplňků z kůže, říká Ester Tomanová, zakladatelka značky TORE

Většina lidí nemá povědomí o tom, jak náročná je výroba doplňků z kůže, říká Ester Tomanová, zakladatelka značky TORE

Moderního pojetí tradičního řemesla se nebojí Ester Tomanová, zakladatelka české značky TORE, která se specializuje na jedinečné ručně vyráběné kožené produkty. Kromě toho, jak náročné je vyrobit jeden kožený doplněk a kde začala cesta TORE, jsme si povídaly také o tom, jak nosit ledvinky a že useň s ochrannou známkou má téměř nulový dopad na životní prostředí. 

 

Kdy a kde přesně začala cesta značky TORE?

Mým prvním seznámením s kůží byla práce při škole. Naskytla se mi příležitost vyrábět ručně barefoot obuv v malé dílně ve Zlíně. Potřebovala jsem novou kabelku a tak jsem si jednu ve volném čase vyrobila. Nijak zvlášť se mi tenkrát nepodařila, to mě ale jen více motivovalo a chtěla jsem se zlepšovat. Práce s kůží mě začala moc bavit.

První myšlenka se zrodila, když jsme s kolegyní z práce a mou kamarádkou Míšou začaly při kafíčku z legrace uvažovat nad tím, jaké by to bylo mít vlastní značku. Byla to krásná myšlenka, ale upřímně jsem si nedokázala představit, že bychom to opravdu zrealizovaly. Věděla jsem, že navrhovat design doplňků by mě v životě opravdu naplňovalo, ale neměla jsem ani tušení o tom, jak se taková značka buduje a co vše to obnáší.

Když jsem v roce 2018 odpromovala, Míša za mnou přišla s dárkem. Byl to klíč od jejich sklepa v Uherském Hradišti, ze kterého s přítelem vytvořili malou dílničku. Jen stůl, šicí stroj a pár metrů prostoru. Řekla mi, jdeme do toho. Byla to její velká odvaha, díky které to všechno vzniklo. Začaly jsme vymýšlet, šít, postupně se učit a zlepšovat se. Brzy jsme si pro dílnu našly lepší prostory. Míša se před třemi lety odstěhovala a rozhodla se vydat vlastní cestou, vždy ale bude nedílnou součástí příběhu a já jsem jí za to velmi vděčná.

Co vše u vás najdeme kromě krásných kožených tašek?

Kromě kabelek vyrábíme také elegantní a super praktické dámské peněženky. Taková kožená peněženka ze silné kůže je na celý život a mě velmi těší, jak pozitivní zpětnou vazbu ohledně nich dostávám. Co se týká dalších produktů, tak v procesu navrhování jich mám hned několik. Ovšem mou největší výhodou a zároveň trochu prokletím je moje puntičkářství. Ráda se k věcem několikrát vracím, upravuji, testuji a zdokonaluji, abych si byla výsledkem opravdu jistá. Zároveň jsem také stále maminkou na rodičovské, a tak mám na práci vymezený čas. V současnosti od nás v obchodech najdete tři produkty. Fungujeme jednoduše tak, abychom byli schopni vše zvládat bez kompromisů a za každý produkt se mohu osobně zaručit.

Práce s kůži je velmi náročná a musí být hodně precizní. Mohla byste popsat proces výroby například jedné peněženky od začátku do konce?

Jsem ráda, že se ptáte. Často se totiž potkávám s tím, že většina lidí nemá moc povědomí o tom, jak taková výroba z kůže vypadá nebo si to jen představují podobně jako v kterékoliv jiné šicí dílně. Kůže a látka jsou dvě opravdu odlišné věci. Ten zásadní rozdíl je v tom, že kůže není standardní metrážní materiál. Ve své původní a kvalitní podobě je to materiál přírodní. Má vždy jiný rozměr, tuhost, tvar a vady. Není ale kaz, jako kaz. Drobné oděrky a jizvičky jsou věc, která k tomuto materiálu jednoduše patří. Jsou zárukou pravosti a autenticity. Samozřejmě se ale objevují také vady, kterým je třeba se vyhnout. Prvním krokem při výrobě jakéhokoliv produktu je přenesení střihu na materiál. Já k tomu mám pracovní název tetris. Musíme brát v potaz vlastnosti kůže, které se na různých částech liší a vyhýbat se problémovým partiím. Zároveň je cílem využít maximum a chyby se zde neodpouští. Pokud jednou obkreslíte nesprávně, není možné tento proces zvrátit a na kůži zůstanou nesmazatelné stopy. U nás v dílně se poté každý jeden díl ručně vyřeže nožem, vytvoří se otvory například na knoflíčky pomocí kovových vyrážedel a kladívka. Následně každý kousek pečlivě ošetříme a naimpregnujeme balzámem, aby byl chráněn nejen při další manipulaci. Dalším krokem je šití. S pomocí průmyslového šicího stroje všijeme zdrhovadlo a prošijeme všechny přihrádky. Ty přesně umístíme a sešijeme celou peněženku dohromady. Tady stejně jako u obkreslování není prostor pro chyby. Pokud kůží jednou projde jehla, není možné ji vypárat a sešít na jiném místě. Dírky v ní už navždy zůstanou. V tuto chvíli jsou vnitřní přihrádky o kousek větší než venkovní díl, je tedy potřeba hrany opět seříznout nožem, aby na sebe všechny vrstvy navazovaly. Hrany je také třeba ošetřit. Nakonec našroubujeme knoflíčky a peněženka projde pečlivou kontrolou. Například zkouším umístit všechny karty, abych si byla jistá správným rozměrem. Pak už peněženka putuje do své krabičky na míru, případně na prodejnu nebo rovnou své nové majitelce.

foto: se svolením značky TORE

Jakou kůži na své výrobky používáte?

Usně, které používám nesou ochrannou známku a značku kvality PELLE CONCIATA AL VEGETALE IN TOSCANA. Tato ochranná známka sdružuje pouze 22 koželužen v oblasti mezi Florencií a Pisou, kde v duchu staleté tradice vznikají jedny z nejkvalitnějších usní na světě. Je také zárukou, že kůže pochází ze zvířat, která byla chována s respektem. V těchto koželužnách narozdíl od většiny světové výroby činí kůže pomocí přírodních třísel. To je zdlouhavý proces, kdy jsou kůže zpracovány pouze za pomocí činidel ze stromů a rostlin. Na rozdíl od usní vyráběných jinými způsoby si rostlině činěná useň zachovává původní vlastnosti, získává přirozenější vzhled a onu charakteristickou vůni. Tento typ usně je pak považován za 100% ekologicky udržitelný a má téměř nulový dopad na životní prostředí.

Velmi hezké zpracování mají mimo jiné vaše ledvinky. Poradíte našim čtenářům k čemu se tento kousek hodí a jak je nosit?

Své produkty se snažím navrhnout vždy tak, aby se přizpůsobily napříč styly, trendy i momentální náladou. Nahlížím na ně jako na univerzální kousek šatníku. Hodí se k lodičkám a saku, stejně jako k teniskám a mikině. Tore může být tichým společníkem, který splyne nebo hlavním bodem outfitu. Je trochu jako černé šaty, téměř nikdy s ní nešlápnete vedle. Můžete ji nosit jako ledvinku na styl crossbody nebo klidně třeba na kabát místo pásku. Ve fantazii se meze nekladou. Osobně si ji dokážu v dnešní době a v závislosti na povaze nositele klidně představit i jako pánskou záležitost. Je trochu jako černé šaty, téměř nikdy s ní nešlápnete vedle.

Jsou populárnější barevné kožené doplňky nebo klasika v černé?

Abych byla upřímná, tuhle otázku si aktuálně pokládám také. Opravdu kvalitní kůži za přijatelnou cenu je u nás problém sehnat. Nedávno, než jsem kapacitou dosáhla na již zmiňované Italské kůže, jsem své nejprodávanější produkty vyráběla pouze v černém provedení. Ty barevné jsou v obchodech teprve pár měsíců, a tak je ještě brzy na to dělat závěry. Zatím rozhodně převažuje černá barva. Ovšem ze zkušenosti vím, že si zákazníci potřebují novinky prvně nakoukat. Věřím, že i barevné varianty si časem najdou své místo.

Chystáte na letošní rok nějakou novinku?

Rozhodně ano a velmi se na to těším. V tuto chvíli je největší poptávka po větší verzi ledvinky. Pár prvních kousků už vzniklo a hned se vydalo do světa. Oficiálně to ale ještě chvíli potrvá. V dílně se mi hromadí menší kousky kůží a slíbila jsem si, že se nepustím do ničeho velkého do té doby, než neuvedu menší produkty. Aktuálně se tedy věnujeme například obalu na brýle, který by měl být brzy k dostání. Další v řadě čeká například pánská peněženka i menší batůžek.

Když byste měla vaši značku popsat třemi slovy, která by to byla?

Univerzálnost, čistota, kvalita.

Kde vidíte TORE za tři roky? Jaké jsou vaše sny a plány?

Chtěla bych, aby se značka dostala více do povědomí lidí. Například bych byla vděčná za fungující e-shop, na kterém v současnosti pracujeme. Jde mi hlavně o to, mít možnost dělat v životě na plný úvazek něco, co mě opravdu baví. Ráda bych se více účastnila různých marketů a akcí, abychom mohli být lidem blíže. Zrealizovat alespoň většinu svých návrhů a rozšířit náš sortiment i o pánské kousky. Jednoduše dále pracovat nejlépe jak dokážu, věřím, že výsledky jsou pak to, co přichází samo.  

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram