Čína vytváří svůj dosud největší kvantový výpočetní čip – a mohl by být klíčem k vybudování vlastního „kvantového cloudu“

Vědci v Číně vyvinuli kvantový výpočetní čip s 504 qubity, který bude k dispozici výzkumníkům po celém světě prostřednictvím nové kvantové výpočetní cloudové platformy. Nový čip nazvaný „Xiaohong“ je dosud největším čipem vyrobeným v Číně a je určen ke zlepšení systémů, které řídí chování a interakci kvantových bitů neboli qubitů v kvantových počítačích. Vědci doufají, že čip pomůže rozšířit stávající kvantové počítače, aby mohly zvládat složitější úlohy.

Čip Xiaohong vyvinuli vědci z Centra excelence pro kvantovou informaci a kvantovou fyziku, které je součástí Čínské akademie věd (CAS). Čínská společnost QuantumCTek, která obdržela první čip Xiaohong, bude nyní údajně spolupracovat se společností China Telecom Quantum Group na integraci 504-qubitového čipu do nového kvantového počítače.

Tento systém pak bude podle zprávy zpřístupněn výzkumníkům po celém světě prostřednictvím cloudové platformy pro kvantové výpočty vyvinuté společností China Telecom Quantum Group.

Wang Zhen, zástupce generálního ředitele společnosti China Telecom Quantum Group, ve svém prohlášení uvedl, že nový systém „umožní uživatelům v různých oborech efektivně provádět výzkum problémů a algoritmů s praktickou hodnotou a urychlí aplikaci kvantových výpočtů v reálných scénářích“, uvádí Livescience.

Xiaohong je navržen tak, aby splňoval výkonnostní standardy cloudových platforem pro kvantové výpočty, jako jsou ty od IBM nebo AWS. Není však zamýšlen jako technický soupeř špičkové americké technologie – například 1 121qubitového čipu IBM Quantum Condor.

Ačkoli je čip Xiaohong s 504 qubity dosud největším čínským kvantovým čipem, není největším na světě. Tento titul v současné době patří společnosti Atom Computing, která v říjnu 2023 oznámila svůj behemotový 1 125qubitový kvantový počítač.

Mezi předchozí významné příspěvky z Číny patří superpočítače Jiuzhang 2.0 a Zuchongzhi 2.1. Když Čína v roce 2020 spustila svůj kvantový počítač Jiuzhang, prohlásila, že je nejrychlejší na světě – údajně překonal superpočítač Sycamore společnosti Google 10 miliardkrát.

zdroj: Livescience