Hlavní navigace

Kterých ročníků se dotkne prodloužení věku odchodu do důchodu?

15. 5. 2024

Sdílet

15.4.24 /2x/ senior, důchodce, stáří, penze Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed

Součástí důchodové reformy, kterou před několika týdny schválila vláda, je i prodloužení věku odchodu do důchodu. To se však bude týkat jen některých ročníků.

Odchod do důchodu bude navázán na naději dožití

Aktuální platí, že se věk pro odchod do důchodu neustále zvyšuje, přičemž by se měl v roce 2035 zastropovat na 65 letech. Důchodová reforma, o které bude brzy jednat Poslanecká sněmovna, ale počítá se zrušením tohoto stropu a zavedením mechanismu navazujícího na hranici pro odchod do starobního důchodu na naději dožití. 

Důchodový věk každého ročníku narození by měl být navázán na naději dožití 50letých osob v roce, ve kterém příslušná generace dosáhne 50 let věku. Díky tomu bude informace o důchodovém věku známa, až na první ročníky, kterých se nová úprava dotkne, alespoň 15 let před dosažením důchodového věku, upřesňuje důvodová zpráva.

Jak doplnilo MPSV, cílem je, aby pro budoucí generace byla udržována průměrná délka výplaty starobního důchodu přibližně stejná, a to přibližně 21,5 let. Aby nedocházelo k nadměrným pohybům důchodového věku, může se důchodový věk dvou po sobě jdoucích generací zvýšit maximálně o 2 měsíce. Důchodový věk ale současně nebude moct poklesnout, pokud by přírůstek naděje dožití byl záporný, důchodový věk se nezmění.

Co všechno má přinést důchodová reforma? Zdaleka ne pouze pozdější odchod do důchodu Přečtěte si také:

Co všechno má přinést důchodová reforma? Zdaleka ne pouze pozdější odchod do důchodu

Změny se dotknou ročníků 1966 a mladších

Zároveň platí, že se změny nedotknou všech ročníků. Konkrétně se prodloužení věku odchodu do důchodu nebude týkat ročníků 1965 a starších. Vzhledem k tomu, že pro ročník narození 1965 ještě nedošlo k plnému sjednocení důchodového věku žen a mužů a že údaje pro stanovení důchodového věku až po generaci narozenou v roce 1972 jsou již nyní známy, se navrhuje nahradit současnou tabulku stanovující důchodový věk tabulkou upravující i generaci narozenou v roce 1972, doplňuje na závěr důvodová zpráva.

Souhlasíte s prodloužením věku odchodu do důchodu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).