Odtajněno: Děsivý příběh upíří princezny vyvolal v Krumlově epidemii hrůzy. Oprávněně

Jaroslav Mareš Jaroslav Mareš
15. 5. 2024 9:20
Novinář a badatel Jaroslav Mareš už mnoho let hledá zapomenuté a utajené příběhy, které měly zůstat už navždy uzavřené v archivech. Některé z nich se do střežených archivů dostaly kvůli tomu, že by jejich zveřejněním měl někdo pořádnou ostudu. Devátá epizoda podcastu Odtajněno má název Dracula pocházel z Krumlova.
Odtajněno - Drákula (teaser). | Video: Jaroslav Mareš

Podcast Odtajněno: Největší průšvihy našich dějin poslouchejte na všech svých oblíbených aplikacích, na Spotify a Apple podcastech.

Upír Drákula je legendární transylvánský hrabě. Ve skutečnosti byl Drákula valašský kníže a s upíry neměl nic společného. Děsivý vampýrský příběh, kterým se inspiroval Bram Stoker, když psal svůj nejslavnější román, se odehrál v Čechách. A existují o tom důkazy.

Skutečným centrem strachu z upírů ve skutečnosti nebyla Transylvánie, ale Český Krumlov. Na začátku zapomenutého příběhu kněžny, která k smrti děsila nejen své poddané, byl nález neznámého pohřebiště. Na něm byly objeveny tři kostry, pohřbené neobvykle severojižním směrem a zasypané kameny. Jedna neměla lebku a navíc jí chyběly tři krční obratle, pravděpodobně následkem rituální popravy.

Následné pátrání v zámeckých archivech pak ukázalo daleko víc. Českým Krumlovem se na počátku 18. století prohnala epidemie hrůzy z nemrtvých. Tehdy se mělo za to, že upír, bytost na pomezí života a smrti, je to nejnebezpečnější, co může křesťana ohrozit.

Lidé se tehdy domnívali, že nemrtví napadají živé a rozšiřují upíří nákazu. Zatímco jinde po Evropě se domnělými oběťmi upíří nákazy stávali obyčejní lidé, zdejší upír musel být daleko nebezpečnější - troufnul si totiž na urozenou šlechtičnu…

Podcast v plné délce si můžete přehrát i zde:

Podcast Aktuálně.cz Odtajněno přibližuje okolnosti bizarních skandálů, afér a průšvihů, které se odehrály zejména v minulém století, ale zabrousí i do starší historie. Série novináře a badatele Jaroslava Mareše poutavě popisuje skandály tuzemských osobností, neznámá pozadí událostí či neuvěřitelné přešlapy tajných služeb. Autor rovněž provozuje web Badatelé.net.

 

Právě se děje

Další zprávy