Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Neoretro: DELL Latitude C510 - Intel Celeron do každé firmy!

Zdroj: diit.cz - Karáš Svorka professional photography

Dostupnější Intel Celeron procesory s taktovací frekvencí přes 1GHz si našly cestu i do notebooků, na jeden takový se dnes podíváme.

Někteří čtenáři si možná pamatují krátkou sérii aprílových recenzí starých notebooků. Původně jsem měl připraveno ještě vyšší množství článků, ale bylo by to příliš mnoho obsahu na jeden den a tak jsme se interně rozhodli tyto "neoretro" recenze postupně vydávat.

Mohou posloužit jako takové okénko do minulosti, jaké kdysi bývaly notebooky a někteří budou moci zavzpomínat. Nemějte strach, nový hardware vychází neustále a s recenzováním nekončíme.

Mějte tak na paměti, že všechny testované notebooky do redakce dorazily poté, co byly testovány jinde a ostatní redakce se k nim ne vždy chovají hezky.

 

Intel má mimo hi-endové Pentium III procesory a serverové Xeon procesory i levnější alternativy pro počítače, kde není potřeba co nejvyšší výkon, nebo je možné na procesoru trochu ušetřit.

Dnes testovaný DELL Latitude C510 je velký refresh Intel platformy, notebook má zbrusu novou čipovou sadu Intel 830MP a jižní můstek ICH3-M s podporou Ultra ATA-100. Čipová sada podporuje FSB 133 MHz a AGP 4x rozhraní pro grafický adaptér. Paměťový řadič v procesoru navíc podporuje rychlejší SDR paměti, také 133 MHz. Pozor na to, že notebook není ochotný přijmout 100 MHz moduly, musí se použít opravdu 133 MHz paměti.

Horní víko displeje má kulaté logo DELL.

Testovaný notebook má cenovku 73 400 Kč bez DPH a to s 256MB SDR-133 RAM a 20GB HDD, přičemž pokud v roce 2002 chceme přidat dalších 256MB paměti, musíme si připlatit dalších 7000 Kč bez DPH navíc. Nejedná se tak o laciný notebook, ale opět o velmi slušné podnikové zařízení. Můj testovací kus byl osazen právě maximální pamětí, tedy 512MB RAM celkem.

Notebook má 14,1" TFT displej s rozlišením 1024x768 pixelů, hmotnost šla oproti předchozím generacím dolů a s baterií a optickou mechanikou dosahuje hmotnosti cca 2,6 kilogramů, což není vůbec špatné.

Notebook má 14,1" úhlopříčku displeje s rozlišením neuvěřitelných 1024x768 pixelů, jedná se tak o celkem lehký a přenosný počítač. Displej i grafická karta podporuje 32-bitové barvy.

K notebooku jsem dostal i napájecí adaptér DELL 70W, který využívá poněkud zvláštní třípinový hranatý konektor.

Rozložení klávesnice je opět velmi slušné, DELL i do Latitudu C510 osadil polohovací zařízení TrackStick. Na pravé straně notebooku můžeme vidět notifikační LEDky, ty jsou vidět i při zaklapnutém víku notebooku.

Podobně jako starší Latitudy CPi a CPx i nový C510 má vepředu dvě modulární šachty, ty jsou navíc kompatibilní se staršími modely, můžeme tak použít stejné baterie a další příslušenství. Můžeme osadit dvě baterie, nebo baterii a nějakou mechaniku, disketovou, optickou či ZIP.

Portová výbava je velmi podobná starším modelům, na levé straně najdeme dva PCMCIA sloty pro přídavné karty, šuplík na 2,5" PATA HDD, zdířku pro zámek typu Kensington a reproduktor.

Na pravé straně notebooku najdeme infračervený port, dva 3,5mm audio jacky, což je trochu downgrade oproti starším modelům, RJ11 zásuvku pro 56K modem, RJ45 konektor připojený do 3Com 3C920 síťové karty, S-Video výstup a výfuk chlazení.

Zadní strana notebooku obsahuje zbylé porty a to sice sériový port, paralelní port, konektor pro replikátor portů, extra ventilátor pro chlazení grafického adaptéru, PS/2 konektor s podporou Y kabelů, USB-A 1.1 port, VGA výstup a tradiční podivný DELLovský napájecí konektor.

Konstrukce Latitudu C510 se lehce liší oproti předchozím verzím, dvířka na spodní straně notebooku nyní drží na místě celkem tři šroubky. Jejich demontáží získáme pohled na dva paměťové sloty, ve kterých se nachází dva 256MB SDR 133MHz moduly, BIOS čip, 56K modem a prázdný miniPCI slot, do kterého můžeme osadit například kartu umožňující bezdrátové připojení skrze novinku jménem WiFi.

Za zmínku stojí i ventilátor notebooku, ten je v rohu, nasává vzduch zespodu notebooku a horký vzduch vyfukuje z boku notebooku, což je trochu jiné řešení, než u předchozích notebooků.

Demontáží klávesnice se můžeme dostat k dalším komponentám v notebooku, například CMOS baterii, chlazení a grafickému adaptéru. Pod chladičem vpravo můžeme vidět procesor Intel. Konkrétně Intel Celeron 1067MHz, který vychází z Pentium III Tualatin. Jádro Tualatin integruje až 512 kB L2 cache a je vyrobeno moderním 130nm procesem, přičemž testovaný Celeron je ořezaný na 256 kB L2 cache.

Taktovací frekvence přesahuje magických 1GHz, zde je však Intel lehce pozadu, jelikož společnost AMD v desktopu uvedla jakýsi AMD Athlon 1000 MHz o něco dříve. Procesor má díky vyšší taktovací frekvenci vyšší spotřebu a vyšší 23,2 W TDP, což znamená nutnost většího chladiče, než jaký byl použit v minulosti.

Grafický adaptér je také modernější, konkrétně se jedná o ATI Mobility Radeon M6-P 16MB, nicméně DELL tento adaptér uvádí někde jen jako ATI Mobility Radeon 128 a desktopová varianta se bude později jmenovat jako ATI Radeon 7000. Grafický adaptér existuje na samostatné desce a je tak možné ho vyměnit, teoreticky za výkonnější, pokud něco takového DELL vydá.

Velký plech pod klávesnicí navíc slouží jako pasivní chladič severního můstku a grafického adaptéru.

Novinkou je podpora DirectX 7.0 a OpenGL 1.3, přičemž grafické jádro tiká na 167 MHz a má k dispozici novější paměti typu DDR, celkem 16MB 166 MHz, ale díky DDR technologii mají propustnost 333 MT/s což zajišťuje celkovou propustnost 2,7 GB/s skrze 128-bitovou sběrnici. Očekávám tak značně vyšší grafický výkon oproti předchozím notebookům.

Na notebooku byly předinstalovány Windows XP Professional SP3. Opět musím zmínit vtipnou utilitu instalující ovladače klávesnice.

List mnohých komponent můžete vidět skrze Správce zařízení níže.

 

Stejně jako u předchozích Latitudů můžeme ovladače stáhnout z Internetu, DELL i v roce 2024 nabízí možnost ovladače stáhnout i pro takto starý hardware, což je skvělé. Pobaví instalace utility pro Fn klávesy a OSD, ta se rozbalí na disk, posléze nám .exe soubor otevře prohlížeč, který odkazuje na .html stránku, ze které tlačítkem spustíme jiný .exe soubor pro instalaci.

 

Podíval jsem se také do BIOSu počítače, ten má celkem zajímavý design a můžeme zde listovat mezi stránkami za pomoci klávesové zkratky Alt+P.

Karel "Karáš Svorka" Svoboda (Google+)

Pesíci dělají chro. Je potřeba vysumýšovat chrochták.

VGA Legacy MKIII

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Neoretro: DELL Latitude C510 - Intel Celeron do každé firmy!

Pondělí, 20 Květen 2024 - 11:08 | Karáš Svorka | Notebook s K6-II 450 MHz zní celkem zajímavě, co...
Neděle, 19 Květen 2024 - 21:24 | WIFT | Tak noťas s něčím tak starým jako je generace...
Sobota, 18 Květen 2024 - 10:17 | Zivan | Zrovna tu mám na stole notebook z podobné doby....
Pátek, 17 Květen 2024 - 11:01 | melkor | 2006-2016 Compaq Armada NX 7400 Ať odpočívá v...
Pátek, 17 Květen 2024 - 08:19 | Abadonna302bo | To je pravá nostalgie. Já měl ke konci této ery...
Čtvrtek, 16 Květen 2024 - 19:07 | hajčus | Jasně. Jsou to dvě vývojové fáze téhož.
Čtvrtek, 16 Květen 2024 - 18:40 | Ji Si | To nejsou ty nejhorší. Nejhorší jsou ty, co...
Čtvrtek, 16 Květen 2024 - 15:20 | Karáš Svorka | Ano to vím, na nějaké C8xx se také podíváme, ale...
Čtvrtek, 16 Květen 2024 - 15:17 | Karáš Svorka | Nějaké speciality se najdou, ale místo Prestigio...
Čtvrtek, 16 Květen 2024 - 11:20 | melkor | ".. beznadějně zastaralej odpad .." Pro...

Zobrazit diskusi