Cizince soudí v Plzni za pokus o vraždu manželky, zapálil jí petardu v pochvě

foto Soud, právo, zákon, justice - ilustrační foto

Plzeň - Šestatřicetiletý muž z Ukrajiny souzený ode dneška v Plzni za pokus o vraždu manželky přiznal, že v ženině pochvě loni v září zapálil petardu. Tvrdil ale, že to nebyl úmysl, ale náhoda při erotické hře. Ženu prý určitě nechtěl usmrtit. Odškodné 1,2 milionu korun, které jeho manželka za těžké zranění, psychickou újmu i následky do budoucna požaduje, se mu zdá hodně. Cizinci za pokus o vraždu spáchaný podle obžaloby zvlášť surovým způsobem hrozí až výjimečný trest.

Událost se stala loni 30. září kolem 22:00 na ubytovně v Kožlanech na Plzeňsku. Muž z přesně nezjištěných důvodů svázal svou manželku lepicí páskou, aby jí znemožnil obranu, a pak jí do genitálu zasunul petardu a zapálil ji, ačkoliv musel vědět, že výbuch může ženu usmrtit, četl státní zástupce Martin Rykl z obžaloby. Pro Ukrajince požaduje 20 let vězení a vyhoštění z ČR na neurčito. Při výbuchu petardy utrpěla žena rozsáhlá zranění pochvy a musela být akutně operována v plzeňské fakultní nemocnici, což jí zřejmě zachránilo život. Z mnohočetných trhlin poševní stěny silně krvácela.

Cizinec vypověděl, že kritický den za ním přišla manželka, která se asi měsíc před tím od něj odstěhovala na ubytovnu v Plzni, protože on si dopisoval s jinou ženou. On vařil a chystal romantickou večeři se sektem, řekl u soudu. Povídali si, měli spolu sex a muž pak ženě údajně navrhl sexuální hrátky. "Zezačátku neměla velkou chuť, ale pak souhlasila, zalepil jsem jí ruce lepenkou. Ustřihl jsem pár proužků lepenky, byl tam černý hadr, tak jsem jí ho dal do pusy a zalepil jí pusu," vypověděl u soudu. Sexuální praktiky se svazováním podle něj nikdy předtím se ženou nepraktikovali. Pětatřicetiletá manželka později v mužově nepřítomnosti v soudní síni řekla, že ji už dříve svazoval, vždy lepicí páskou. Přelepoval jí také ústa.

Manželku pak položil na postel, lepenka na tváři jí ale nedržela, a tak ji sundal, tvrdil u soudu. Řekl, že vedle postele si všiml sáčku, vytáhl z něj petardu a strčil ji do ženina genitálu. "V ten moment se mi to zdálo legrační. Ona mi řekla, že tak si hrát nechce, ať to vytáhnu," popsal. Protože ale prý byla v pokoji kvůli intimní atmosféře tma, na petardu v ženině těle neviděl, tak zapálil zapalovač, aby si posvítil a petardu vytáhl, tvrdil u soudu. Žena se ale prý lekla a začala křičet a házet sebou. "V ten moment jsem zvedl zapalovač, aby byl blíž a abych mohl petardu vytáhnout, ale petarda se zapálila," vypověděl muž. V šoku prý ztuhl a nedokázal zapálenou petardu z ženina těla vytáhnout.

Žena, původem z Moldavska, vypověděla, že žili na Ukrajině, muž jezdil poslední čtyři až pět let za prací do Čech. Ona za ním se synem přijela po vypuknutí války na Ukrajině. Manželství plné hádek ale podle ní nebylo šťastné, muž ji i bil. Už delší dobu mu říkala, že ho opustí. Když to po návratu z dovolené v polovině loňského září udělala, muž jí prý denně volal a prosil ji, aby se vrátila, což zatím nechtěla. Sliboval jí, že se změní, řekla u soudu. Popsala události posledního zářijového večera. Petardu do ní prý už jednou na Ukrajině muž zasunul a držel v ruce zapalovač, ale pyrotechniku tehdy nezapálil. Proto ji loni nenapadlo, že to tentokrát udělá. "Nic neříkal, dal ji do mě a zapálil," řekla u soudu. Před tím ji prý muž ještě udeřil pěstí do spánku, až krvácela. O pomoc ale prý nevolala ani se nebránila. Věděla, že by se nikoho nedovolala a že by manžela stejně nepřemohla.

Výbuch pyrotechniky způsobil zraněné ženě silné krvácení. Chtěla, aby jí zavolal sanitku, on ale prý neumí dostatečně česky, aby vše vysvětlil po telefonu, vypověděl muž u soudu. Ženu proto naložil do auta a odvezl do nemocnice. Stále byl prý v šoku. Na ubytovně ale předtím uklidil použité lepicí pásky a utřel podlahu. Jeho manželka dnes uvedla, že manželovi říkala, ať jí pomůže, jinak že zemře. On ale s pomocí ani s odvozem do nemocnice příliš nespěchal, ještě před odjezdem vytíral podlahu, vypověděla.

Vyšetřovatel cizince původně obvinil z těžkého ublížení na zdraví, za což mu hrozil desetiletý trest, později věc překvalifikoval na pokus o vraždu.

Jednání bylo odročeno na konec června, kdy by měl svědčit například znalec z oboru lékařství a další svědci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.06.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 10. června 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď