Domů     NOVINKY
Databáze plastů je na světě: Obsahuje přes 16 000 chemikálií
Veronika Tyrková 15.5.2024
FOTO: Unsplash

Sdílíme s nimi každou část našich životů, o jejich složení toho ale víme málo. Evropský Projekt PlastChem se rozhodl všechny chemikálie obsažené v plastech spočítat, a číslo překvapilo i největší pesimisty.

To je ta špatná zpráva. Dobrá naopak je, že celosvětová dohoda o ukončení plastového zamoření je na dohled..

Plastový svět už neokupují jenom barbíny, sami v něm žijeme. Největší problém představuje otázka: Kam s nimi? Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je celosvětová míra recyklace plastů pouhých 9 %.

Stojí za tím i fakt, že plasty tvoří různorodá směsice přísad, z nichž ne všechny jsou k opětovnému zpracování vhodné. Jaké přesně to jsou ovšem není snadné odpovědět. S cílem vytvořit komplexní databázi všech známých chemikálií nacházející se v plastových produktech, vůbec první svého druhu, se proto rozhodl Projekt PlastChem složený z výzkumníků z Norska a Švýcarska.

 

Horší, než jsme doufali

Zpráva OSN z roku 2023 odhadovala, že s plastovými výrobky je spojeno více než 13 000 chemických látek. Číslo, k jakému došli výzkumníci z PlastChem, nabídlo černější scénář. Identifikovali zatím přes 16 000 chemikálií – od barviv, změkčovadel a stabilizátorů po přísady zaručující pružnost nebo ohnivzdornost – a zdaleka nejsou s počítáním u konce.

Zjištěné látky byly následně roztříděny podle známých účinků na zdraví a životní prostředí. Zatímco asi o 10 000 z nich není dostatek informací k určení jejich potenciálních rizik, pro další část jsou už důkazy pádné.

A nejde o skupinu zrovna zanedbatelnou. Jak uvedl vedoucí projektu, profesor Martin Wagner z Norské univerzity vědy a techniky, „zarážející pro nás bylo, že nejméně 25 % těchto chemikálií je považováno za rizikové.“.

 

Levné, ale drahé

Z toho vyplývá, že více než 4 200 chemických látek v databázi představuje riziko, ať už z důvodu špatného rozkládání v přírodě, tendence hromadit se v lidském těle nebo jejich toxicity. Vytvoření databáze přitom nebylo samoúčelné.

Poslouží coby jeden z podkladů pro mezinárodní jednání o smlouvě, která by používání a výrobu plastů měla omezit.

Už před dvěma lety se na Shromáždění OSN pro životní prostředí (UNEA) 175 států zavázalo, že do roku 2024 vypracuje mezinárodní, právně závaznou smlouvu proti plastovému znečištění. Jednání probíhají, pokrok je ale pomalý.

Otevřená tak zůstává nejen otázka dodržení časového plánu, ale i nakolik ambiciózní výsledná smlouva bude. V úvahu připadají jak omezení výroby plastů, tak postupné vyřazování problematických látek, či zjednodušení jejich receptury.

Související články
Japonský miliardář Jusaku Maezawa dal první soukromě financované okružní cestě kolem Měsíce stopku. O jejím zrušení nyní informoval český choreograf Yemi A.D., který měl být jedním z členů skromné posádky. Vesmírnou výpravu, pojmenovanou jako dearMoon, miliardář plánoval již od roku 2018. Podle původního plánu mělo k jejímu uskutečnění dojít do konce roku 2023. Odvážné dobrodruhy […]
Sociálními sítěmi se jako lavina šíří nový gastronomický „trend“. V jeho rámci lidé bez odborného vzdělání radí Američanům, aby konzumovali syrové kravské mléko. Údajně by totiž právě takto měli získat protilátky proti ptačí chřipce, která by za oceánem mohla získat pandemický potenciál. K výraznému nárůstu konzumace syrového, neboli nepasterizovaného mléka, došlo v USA již v […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz