Inzerce https://www.lekarna.cz/pece-o-zuby/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=pece-o-zuby

Anafylaktický šok po bodnutí hmyzem. Jak pomoci.

(15. května 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 389x )

Letos se dá kvůli mírné zimě očekávat více bodavého hmyzu. Roste tak i šance, že se staneme svědky závažné alergické reakce, tzv. anafylaktického šoku. Ten může znamenat ohrožení života a včasná reakce naopak umí život zachránit. Jak postupovat, ať už anafylaktický šok postihne vás, vaše blízké nebo třeba náhodného kolemjdoucího na výletě, radí odborník na alergie a šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký.

shutterstock.com

Žlutočerná není vždycky hrozba

Mnoho lidí si plete vosy s pestřenkami, které mají stejné zbarvení. Lidově nazývané „vosičky“ jsou ale neškodné a od vos je lze rozeznat poměrně snadno – na rozdíl od nich totiž dokáží ve vzduchu „stát“ jako vrtulník.

Hrozbou je pro alergika především hmyz z rodu blanokřídlých, který bodá a vstřikuje jed – včely, čmeláci, vosy a sršně. Zatímco včely a čmeláci nejsou přirozeně agresivní a k útoku dochází v případě, kdy se cítí ohrožení, vosy a sršně mohou napadat opakovaně a útočit i v případě vyprovokování. Člověk alergický na včelu může kvůli podobnému složení jedu přehnaně reagovat i na bodnutí čmeláka. Vzájemná podobnost jedu je známá i mezi vosou a sršní, které jsou blízce příbuzné. Nepříjemné reakce může alergikovi vyvolat i kousnutí od mravence, komára či ováda, ty ale zůstávají lokální a zřídka se jedná o pravou alergii, nebezpečí je tak minimální.

Standardní, nebo alergická reakce?

Pokud nejste alergik, po vyjmutí žihadla bude místo vpichu zarudlé a kolem červené tečky v oblasti vstupu žihadla se může vytvořit světlý puchýř.
„Pokud jste alergik, je škála možných reakcí daleko širší. Oblast vpichu může zarudnout a opuchnout až několik centimetrů od vpichu, v horším případě ovlivní reakce celé tělo. Obecně lze říct, že těžší reakce na hmyzí jed zažívají lidé, kteří trpí i jinou alergií nebo mají zkušenost s atopickým ekzémem,“ vysvětluje odborník na alergie.

Lokální reakce vs. anafylaktický šok

Alergické reakce na bodnutí hmyzem jsou ve většině případů lokální, a nedojde-li k otoku v oblasti krku nebo dutiny ústní, nejde o život ohrožující stav. Lokální reakce se objevuje v místě vpichu a jeho okolí. Dochází k zarudnutí, bolestivému otoku, přidat se může svědivost a horkost. Takové obtíže mohou přetrvat i několik dní a v některých případech se s nimi pojí i lehce zvýšená teplota.

Někdy ale nastane těžká reakce – tzv. celková alergická reakce organismu neboli anafylaktický šok. Ten může rychle vést ke kritickým stavům, včetně selhání dýchání a srdečního oběhu. Vedle bodnutí hmyzem jsou nejčastějšími spouštěči také některé potraviny – typicky arašídy, ořechy či ryby a korýši. Dále to mohou být některé léky nebo latex,” vysvětluje Michal Závacký.

I když vy ani nikdo z vašich blízkých alergií netrpí, s anafylaktickým šokem se můžete setkat i u cizích lidí na výletech v přírodě, na letních grilovačkách nebo třeba na dovolené u moře, kde si člověk ve větších dávkách dopřává různé druhy mořských živočichů. Intenzita alergické reakce se navíc může proměňovat v průběhu života a anafylaxe tak může postihnout i alergika, který do té doby reagoval mírně.

Jak anafylaktický šok poznáte?

„Typickým příznakem anafylaxe je velmi rychlý nástup zdravotních komplikací po kontaktu s alergenem, a to v řádu několika sekund až minut, zcela výjimečně déle. Obecně platí, že čím rychleji se příznaky objeví, tím horší průběh můžeme očekávat,” vysvětluje odborník.

Konkrétně se jedná o následující projevy:

  • kožní reakce – zarudnutí, svědění a pálení pokožky (hlavně dlaní, třísel, obličeje i ušních boltců),
  • svědění, brnění a pálení jazyka a rtů, pocit cizího tělesa v krku,
  • problémy s dýcháním – dušnost, zhoršené dýchání a polykání, sípavý dech, nemožnost se dostatečně nadechnout, astmatické záchvaty,
  • trávící obtíže – bolesti břicha a podbřišku, žaludeční křeče, zvracení, průjmy, resp. mimovolné úniky stolice aj.

Nedojde-li v této fázi k podání léků tlumících projevy alergické reakce, může dojít k plnému vyvinutí anafylaktického šoku. Ten se projevuje nejprve poruchami smyslových funkcí, následovaných zrychlenou srdeční činností, poklesem krevního tlaku, poruchami vědomí a selháním oběhového systému, včetně zástavy dechu. Nejvyšší riziko je u osob se srdečními problémy či postižením průdušek. 

Alergik, který již v minulosti závažnou alergickou reakci prodělal, by měl mít od lékaře předepsaný tzv. pohotovostní balíček, který obsahuje adrenalinový autoinjektor (např. EpiPen nebo Emerade) a léky proti alergii a zánětu.

Při podezření na anafylaktický šok je důležité jednat rychle

  1. Pokud pacient nebo jeho blízcí komunikují, snažte se zjistit, zda se jedná o alergika, případně co mohlo reakci způsobit. Je nutné přerušit kontakt s alergenem.
  2. Ihned zavolejte záchrannou službu 155 nebo 112. Informujte operátora, že se jedná o anafylaktický šok. Dobrým pomocníkem je mobilní aplikace Záchranka, která umí zavolat pomoc a zároveň vás dle mobilního signálu lokalizuje. To se hodí třeba na procházkách v přírodě, kde je složitější vysvětlit svoji polohu. Dispečer záchranné služby vám s dalším postupem pomůže po telefonu. 
  3. Dalším krokem je podání adrenalinu. Pokud u sebe nemáte adrenalinový autoinjektor vy, zeptejte se přímo postiženého alergika, případně dalších lidí, jsou-li situaci přítomni nebo přijdou později. Nebojte se nahlas otázku zakřičet. Je možné, že jiný alergik ho mít bude. 
  4. Pokud je k dispozici adrenalinový autoinjektor, použijte ho podle návodu. Raději věnujte pár sekund navíc porozumění návodu, dávka je totiž jednorázová, máte tedy jeden pokus. Injektor se aplikuje do vnější strany stehna, může být použit i přes oblečení. Adrenalinové pero raději použijte, i když si nejste jistí, zda jde opravdu o anafylaxi. Riziko případných vedlejších účinků je mnohem nižší než při jeho nepoužití v případě anafylaktického šoku.
  5. Položte postiženou osobu do bezpečné polohy na záda, uvolněte těsné oblečení, a pokud je to možné, zvedněte nohy asi o 30 cm pro podporu oběhu. Pokud je alergik v bezvědomí a zvrací nebo má problémy s dýcháním, položte jej do stabilizované polohy na boku.
  6. Zůstaňte s postiženým a monitorujte jeho stav. Sledujte dýchání, puls a vědomí osoby až do příjezdu záchranné služby. Připravte se poskytnout informace o tom, co se stalo a jaké léky byly použity.
  7. Pokud se stav do příjezdu záchranky zhorší a máte k dispozici další dávku adrenalinu, použijte ji.

„S anafylaktickým šokem se naštěstí nesetkáte příliš často, ale vzhledem k rostoucímu počtu alergiků a nadcházejícímu létu je vhodné mít základní povědomí o první pomoci. Důležité je umět anafylaxi rozpoznat a rychle zareagovat přivoláním záchranné služby, případně podáním adrenalinu,” dodává Michal Závacký.

7 rad, jak se vyhnout hmyzímu bodnutí

  1. Jídlo a pití venku vždy přikrývejte nebo uzavírejte a každé sousto před konzumací kontrolujte. Pozorně se vždy podívejte i do hrdla lahve nebo pod okraj plechovky, kam zejména vosy rády zalézají. Žihadlo do ústní dutiny patří mezi nejrizikovější.
  2. Po trávě choďte zásadně v obuvi.
  3. Více se hlídejte, pokud jste zpocení, mokří, navonění parfémem nebo natření krémem či olejem. Mokrý nebo mastný povrch těla hmyz láká.
  4. To samé platí pro pestrobarevné oděvy. V květovaných šatech budete pro hmyz lákavější.
  5. Dávejte pozor v okolí odpadkových košů a popelnic – vosy i včely se rády pohybují kolem nádob s odpadky.
  6. Pokud bude hmyz ve vašem okolí, nepanikařte, nemáchejte rukama a zbytečně sebou necukejte – hmyz byste tak spíše vyprovokovali.
  7. Před jízdou autem si dobře zkontrolujte interiér vozu. Zároveň se doporučuje nevětrat otevřenými okny.

Když 7 rad nezabralo

Pokud jste žihadlo už „obdrželi“, je klíčové právě to, jestli jste, nebo nejste alergik.
„V případě osob bez alergie postačí místo vpichu zchladit, případně potřít protisvědivým gelem. Pokud došlo k bodnutí v oblasti krku, jazyka nebo dutiny ústní, hrozí i u nealergiků vznik otoku, zablokování horních cest dýchacích a následné dušení. Doporučuje se vzít si co nejrychleji antihistaminikum a následně vyhledat lékařskou pomoc. Člověk s potvrzenou alergií na hmyzí bodnutí u sebe má mít po celou sezónu, kdy je hmyz aktivní, balíček první pomoci. Předepisuje ho lékař a obsahuje injekční pero s adrenalinem, antihistaminika, kortikosteroidy v tabletách a inhalační léky. Při celkové šokové reakci je potřeba vždy vyhledat lékaře a v případě, že s sebou alergik balíček nemá, volat urychleně záchrannou službu,“ radí odborník.

Volně prodejné léky na alergii zakoupíte v e-shopu Lékárna.cz.

Zdroj: ProAlergiky.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce