Lipavský: Návrh TOP 09 k návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu není proveditelný

foto Ilustrační foto - Český ministr zahraničí Jan Lipavský na tiskové konferenci po jednání v Budapešti, 26. dubna 2024.

Praha - Debatu k návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu česká diplomacie sleduje, iniciativa TOP 09 není opřena o konkrétní návrh či exekutivní rozhodnutí, které by bylo možné provést. Před dnešním jednáním vlády to novinářům řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). TOP 09 minulý týden uvedla, že chce téma otevřít na nejbližším jednání koalice.

Lipavský dnes k návrhu řekl, že z něj nepochopil, jak by se měl stát zachovat. "Není možné někoho 'vzít' a poslat na Ukrajinu, s vědomím toho, že by šel do armády jako odvedenec. To mezinárodní právo a různé smlouvy nedovolují," uvedl. Zároveň se podle něj Česko bude muset vyrovnat například s tím, pokud by Ukrajina omezila nebo upravila způsob poskytování konzulátních služeb svým občanům v ČR.

"Vidíme, že běží poměrně živá diskuse o tom, jakým způsobem i Ukrajina sama dává najevo, že potřebuje mít muže v armádě," uvedl Lipavský. Jedná se podle něj o velmi citlivou debatu, kterou se česká diplomacie zabývá a sleduje její vývoj také v okolních zemích.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dříve v pořadu Partie na CNN Prima News řekl, že koalice diskutuje s opozičními stranami o novele předpisu nazývaného lex Ukrajina. Mohla by umožnit dlouhodobý pobyt uprchlíků, ale za přísných podmínek. "Ani koruna od českého státu, vlastní bydlení, vlastní práce, děti prokazatelně chodí do školy, mám čistý trestní rejstřík a bezdlužnost," jmenoval Rakušan možné podmínky. Pokud lidé už na území EU jsou a nespáchají tam trestný čin, možnost vracet je je malá, doplnil Rakušan. "Potom se bavíme o mezinárodním právu. V této chvíli repatriace z důvodu porušení branné povinnosti v jiném státě prostě možná není," zdůraznil.

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) minulý týden uvedl, že debata o návratu bojeschopných mužů na Ukrajinu je dalším krokem v pomoci Ukrajině. "Neměli bychom přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti. Právě to chci, aby vláda co nejrychleji řešila," sdělil Kolář. Ideální by podle něj bylo celoevropské řešení, inspirovat by se podle něj dalo úvahami Polska a Litvy, kde se zvažuje změna přístupu k sociálním dávkám, pracovním povolením nebo dalším dokumentům, které na území EU Ukrajinci potřebují. "Dalším možným nástrojem, nad kterým se dá uvažovat, je i vízová politika. To jsou cesty, které by podle nás měla zvažovat i česká vláda," řekl Kolář.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď