Méně je někdy více. Samsung testuje prototyp Galaxy S25 Ultra s pouhými třemi fotoaparáty

Samsung
Zdroj: Samsung

Od uvedení řady Galaxy S24 na trh uběhla již nějaká doba a na internetu se začaly objevovat úniky informací o řadě Galaxy S25. Podle předchozích zvěstí by řada S25 nemusela obsahovat spekulovanou skládanou baterii pro vyšší energetickou hustotu. Místo toho bude řada využívat umělou inteligenci pro úsporu energie a potenciálně nabídne lepší výdrž baterie.

O jeden fotoaparát méně spolu se zavedením variabilního zoomu

Nejnovější zvěst od tipaře @ISAQUES81 sdílí tři nové aspekty systému fotoaparátu Galaxy S25 Ultra. Samsung údajně testuje raný prototyp své nadcházející vlajkové lodi Ultra. Podle něj má prototyp S25 Ultra na zadní straně pouze tři fotoaparáty namísto čtyř, které nabízeli předchůdci. Jedná se o tři fotoaparáty, konkrétně hlavní, ultraširokoúhlý a jeden periskopový teleobjektiv.

Samsung údajně upustil od „slabého“ 3x teleobjektivu a snaží se to kompenzovat digitálním zoomem.

Společnost experimentovala s fotoaparáty se zoomem již přinejmenším od předchůdce, kde se zbavila „slabého“ 10MP 10x teleobjektivu a nahradila jej 50MP 5x. A telefon si s dálkovým zoomem díky vysokému rozlišení 5x fotoaparátu a schopnostem umělé inteligence, kterými disponují, skutečně poradí. Použít něco podobného v rozsahu 3x není teoreticky určitě nemožné.



Hlavní fotoaparát si zachovává stejnou velikost a rozlišení snímače. Snímač však bude zachycovat více světla, případně s větší clonou. Více světla na snímač je obecně užitečné pro ISP a na oplátku nabízí lepší konečný výsledek.

Periskopový teleobjektiv používá větší snímač než Galaxy S24 Ultra, což může zlepšit detaily na přiblížených snímcích. Nejvýraznější změnou je však přidání variabilního zoomu, který se významně podílí na kvalitě snímků při přiblížení. Variabilní zoom znamená použití určitých mechanismů podobných specializovaným fotoaparátům, které vytvoří větší obraz na snímači. Žádný ořez znamená menší až žádnou ztrátu detailů při zoomování.

Na rozdíl od modelu Xperia 1 V (který se může pochlubit 3,5x – 5,2x kontinuálním optickým zoomem) však bude S25 Ultra nabízet dvě pevné ohniskové vzdálenosti. První bude v rozmezí 4 až 5x zoom a druhá v rozmezí 6 až 7x zoom. Je to něco jako sloučení dvou různých fotoaparátů se zoomem (jako je tomu nyní) do jednoho modulu. Pro hodnoty mezi oběma ohniskovými vzdálenostmi bude telefon stále používat digitální zoom. Nicméně obě pevné ohniskové vzdálenosti jsou poměrně blízko sebe a ztráta by neměla být příliš znatelná.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: twitter.com, wccftech.com

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hodnocení: 1

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *