Případů úplatku za přidělení bytu v Brně bylo podle svědkyně více

foto Bývalý předseda bytové komise Brno-střed a politik ODS Otakar Bradáč svědčí u městskýho soudu, který pokračuje v projednávání případu policejního důstojníka Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360.000 korun, 15. května, Brno.

Brno - Městský soud v Brně dnes výslechy svědků pokračoval v projednávání případu policisty Jiřího Vlčka, který podle žalobkyně kvůli přidělení bytu v Brně pro svoji dceru dal úplatek 360.000 korun. Muž vinu dříve popřel. Podle svědkyně měl dávat úplatek právě on, dcera o ničem nevěděla. Uvedla, že případů, za které se bral úplatek, bylo minimálně deset. Případ úzce souvisí s kauzou kolem bývalého předsedy bytové komise části Brno-střed a politika ODS Otakara Bradáče, ve které policie stíhá několik lidí. Bradáč dnes popřel, že by bral úplatky. Soudní líčení bude pokračovat v září přehráváním odposlechů.

Fotogalerie

 

Obžalovaný policejní důstojník v letech 2021 a 2022 podle žalobkyně Petry Lastovecké usiloval o neoprávněné přidělení městského bytu v Beethovenově ulici. Požádal podle žalobkyně svého známého, který měl kontakty na jednatele realitní kanceláře Zdeňka Červinku, potažmo na Bradáče, aby dceři pomohli byt za úplatek přednostně přidělit. Podle žalobkyně věděl, že dotyční jsou schopni ovlivnit přidělení bytu ve výrazně kratší době, než je obvyklé, obvyklá doba v Brně je několik let. Dcera byt získala. Stejně jako Bradáče, i Červinku policie stíhá v hlavní větvi kauzy.

Obviněná v hlavní kauze je i tehdejší zaměstnankyně Červinkovy realitní kanceláře PJ-Reality Eva Vágnerová, která s dcerou policisty ohledně žádosti o přidělení bytu řešila administrativní věci. "Dostala kontakt na realitní kancelář, respektive na pana Červinku, a já jí pomáhala s písemnostmi. Ten, co ji doporučil, věděl, že Červinka je schopný pomoci zajistit přidělení bytu. Dokázal ve spolupráci s Bradáčem dostat se k bytu za úplatu," uvedla Vágnerová. V hlavní části kauzy je spolupracující obviněnou.

Dcera policisty podle ní netušila, že bude za byt v Beethovenově ulici dán úplatek, svědkyni bylo prý zdůrazňováno, že se to dcera nesmí dozvědět. Podle Vágnerové to byl v tomto výjimečný případ. "Ten úplatek za byt měl dávat její tatínek. Vím, že to takhle mělo být. Tatínek nechtěl, aby věděla, že se za ten byt bude dávat úplatek. Peníze jsem nepřebírala, ale úplatek byl pravděpodobně předán, protože ona byt dostala," uvedla Vágnerová. Doplnila, že byla v několika případech u předávání peněz, v tomto případě ne. "O částkách mi říkal pan Červinka, nevím, jakým poměrem peníze dával dál panu Bradáčovi a jakou část si nechával," uvedla Vágnerová. Ví minimálně o desítce bytů, za které byl dán úplatek, byly ale podle ní i případy, které šly mimo ni.

Bradáč dnes popřel, že by bral úplatky, díky kterým by měl zajistit žadateli přidělení bytu. Asi pěti žadatelům o byt ale podle něj na doporučení vyjádřil při hlasování v komisi podporu. Červinka dnes řekl, že je stíhán za 12 až 13 bytů, byt v Beethovenově je jedním z nich. Záležitosti kolem přidělování tohoto bytu podle něj řešila Vágnerová a známý Vlčka, předání úplatku od Vlčka se neúčastnil. Uvedl, že Bradáčovi ale následně předal 250.000 korun.

Vlček už dříve uvedl, že se cítí nevinen. "Přidělení bytu mé dceři jsem nijak neovlivnil a žádné peníze jsem nikomu nepředal," uvedl Vlček. Řekl, že jeho známý dlouhodobě pracoval na realitním trhu, proto se u něj informoval ohledně možnosti koupě či nájmu bytu, chtěl prý po něm kontakty na realitní kanceláře. Uvedl, že jeho dcera byt sice dostala, s ničím jiným z obžaloby ale nesouhlasí.

Politik Bradáč v části bytové kauzy v Brně popřel, že by bral úplatky

Bradáč dnes u soudu popřel, že by bral úplatky, díky kterým by měl zajistit žadateli přidělení bytu. Asi pěti žadatelům o byt ale podle něj na doporučení vyjádřil při hlasování v komisi podporu.  

"Pana Vlčka neznám, nikdy jsem ho neviděl, o jeho trestné činnosti mi není známo vůbec nic. Žádná trestná činnost spáchána nebyla a žádné finanční prostředky mně, ani přes třetí osobu, neposkytl. Nebyl jsem schopen ovlivnit přidělení bytu, byť je mi to přisuzováno, bytová komise je kolektivním orgánem," uvedl Bradáč.

"Červinka mne v některých případech požádal o podporu, takových podpor jsem řešil možná pět. Nepřijal jsem za to nic. Podpora spočívala v tom, že jsem byl řadovým členem a předsedou bytové komise a podpořil svým hlasem toho žadatele," uvedl Bradáč. Doplnil, že komise nepřiděluje byty, je to kolektivní orgán. "Komise pouze doporučuje uzavření nájemní smlouvy, to se realizuje až v radě. Je to doporučující orgán," uvedl Bradáč.

Vyšetřování hlavní části bytové kauzy dosud neskončila. Kvůli podezření z machinací s byty v části Brno-střed zasahovali policisté v Brně v říjnu 2022. Zadrželi osm lidí. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci tehdy zahájilo trestní stíhání dotyčných pro účast na organizované zločinecké skupině, přijetí úplatků ve prospěch skupiny a zneužití pravomoci úřední osoby. Nejvyšší státní zastupitelství loni v únoru zrušilo stíhání dvou z nich, policie pak začala stíhat další tři lidi.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je středa 29. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď