V části Čech a na Vysočině bude hodně foukat, hrozí šíření požárů

foto Hasiči zasahují při požáru lesa (ilustrační foto).

Praha - V pásu od jižních Čech a Vysočiny po hory na severu Čech bude ve čtvrtek foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině. S ohledem na to a pokračující sucho dál hrozí na většině území Čech nebezpečí vzniku a šíření požárů, které by měl ukončit až očekávaný déšť. Trvalé srážky dorazí do Česka od jihu v pátek ráno, informoval dnes ČTK Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"S ohledem na přetrvávající teplé období s absencí srážek a současně vysušujícím čerstvým nárazovitým větrem budou dnes a zítra (čtvrtek) přetrvávat vhodné podmínky pro možný vznik a následné šíření požárů," konstatovali meteorologové. Velké riziko je podle nich zejména v Čechách a na západě Moravy, přičemž na severu Čech bude do pátku.

Avizovaný silný vítr v Čechách a na Českomoravské vrchovině má podle meteorologů částečně zeslábnout ve čtvrtek večer, případně v noci na pátek.

V souvislosti s nebezpečím požárů meteorologové nabádají lidi, aby nerozdělávali oheň v přírodě, nevypalovali trávu a neodhazovali cigaretové nedopalky na zem. Zároveň by se podle nich měli řídit vyhláškami a zákazy, které mohou města k suchu a nebezpečí požárů vydat.

Praha v úterý prodloužila zákaz rozdělávání ohňů v parcích, lesích a na dalších místech, kde hrozí požár, do páteční půlnoci. Povoleny nejsou ani jízdy parních lokomotiv.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.06.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 10. června 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď