Nevyzpytatelné počasí: Nové varování! K hrozbě požárů se přidá i silný vítr

Větrný rukáv

Autor: Jan Hrabě

15. května 2024 12:37

K hrozbě požárů se uprostřed týdne přidává ještě silný vítr. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu upravil časovou platnost výstrahy před požáry a přidal varování před silným větrem. V nárazech bude dosahovat rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. 

Vhodné podmínky pro možný vznik a následné šíření požárů budou přetrvávat ještě dnes a zítra kvůli teplému počasí, absenci srážek a silnému větru.

"Vysoké riziko přetrvává v oblasti většiny území Čech a západu Moravy do čtvrtečního večera, na severu území Čech do pátečního rána, kdy na naše území dorazí od jihu pásmo trvalých dešťových srážek, které riziko vzniku požárů postupně eliminuje," uvedl ústav na sociální síti X.

Od zítra navíc vstoupí platnost výstraha před silným větrem, upozornili meteorologové. 

"Ve čtvrtek 16. 5. bude v širší oblasti centrální části Čech, Českomoravské vrchoviny a okolních regionů zesilovat tlakový gradient a tedy i jihovýchodní proudění. Ve zmíněných oblastech bude od dopoledních do večerních hodin foukat čerstvý vítr s průměrnou rychlostí 6 až 11 m/s, ojediněle i více a s nárazy 15 až 20 m/s (tj. 55 až 70 km/h). Ve čtvrtek později večer a v noci na pátek vítr částečně zeslábne," dodali.

Témata: Počasí Požáry vítr ČHMÚ