Blue Origin téměř po dvou letech obnovil komerční lety s posádkou do vesmíru

Blue Origin téměř po dvou letech obnovil komerční lety s posádkou do vesmíru
Fotografie: Blue Origin
  • Start je naplánován na 19. května v 15:30 SELČ
  • Šestičlenná posádka zažije několik minut beztíže a poté přistane zpět na zem
  • K letům se společnost vrátila poté, co v roce 2022 došlo po startu ke zničení rakety

Společnost Blue Origin se chystá na svůj sedmý let s lidskou posádkou. Mise NS-25 je naplánována na 19. května v 15:30 středoevropského času. Raketa New Shepard odstartuje s šestičlennou posádkou z kosmodromu Blue Origin v západním Texasu. Nosná raketa i kapsle jsou znovupoužitelné, přičemž společnost využívá dvě kapsle – jednu pro lety s lidskou posádkou a druhou pro užitečné zatížení.

V kosmické lodi bude šest cestujících, kteří vyletí na okraj vesmíru, kde zažijí několik minut beztíže a následně přistanou zpět na zem za pomoci padáků. Celá mise trvá přibližně 11 minut. Posádku tvoří Mason Angel, Sylvain Chiron, Kenneth L. Hess, Carol Schaller a Gopi Thotakura a Ed Dwight, který byl v roce 1961 vybrán jako první afroamerický astronaut pro NASA. Do vesmíru se však podle popisu mise nakonec nepodíval.

Poslední let s posádkou společnost provedla v srpnu 2022. Ten proběhl bez jakýchkoliv potíží – stejně jako všechny ostatní lety s lidmi. Jen měsíc poté ale společnost podnikla misi bez lidské posádky a raketa utrpěla anomálii, která vedla k jejímu zničení. Nouzový systém kapsle ale zafungoval dle předpokladu a kapsle se tak před zničením odpojila a bezpečně přistála za pomoci padáků zpět na zem. Blue Origin se k letům bez posádky podle space.com vrátil minulý rok v prosinci poté, co odstranil závadu, kvůli které došlo ke zničení rakety.


Raketa byla navržena s ohledem na ekologii. Po startu je možné opakovaně využít 99 % hardwaru rakety, a to včetně motoru, kapsle a padáků. Motor je poháněn kapalným kyslíkem a vodíkem, což znamená, že vedlejším produktem je pouze vodní pára bez emisí uhlíku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze