Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Pošta zrušila prodej okázalé budovy v Jindřišské, nepřihlásil se žádný zájemce

Budova centrály České pošty (hlavní pošta) v Jindřišské ulici v Praze (2023) foto:  Petr Topič, MAFRA

České poště se opět nepřihlásil žádný zájemce o koupi budovy Hlavní pošty na rohu ulic Jindřišská a Politických vězňů v Praze 1, přestože podnik již prodej nepodmiňoval zachováním poštovních služeb. Společnost proto prodej nemovitosti zrušila a zváží její další využití. Odhadní cena nemovitosti činí 1,54 miliardy korun.
  13:12

Pošta nyní podle mluvčího Matyáše Vitíka připraví další varianty nakládání se svým majetkem. „Jednou z nich je racionalizovat provoz ostatních pražských nemovitostí i s ohledem na další využití Jindřišské, která může pojmout pracovníky z jiných objektů v Praze. Jedná se především o budovy na Letenském náměstí, v ulici Sokolovská na Palmovce, v ulici Moravská v Praze 2 a Sportovní v Praze 10 nebo o objekt na Ortenově náměstí,“ uvedl.

Zájemci o koupi budovy se měli registrovat do 14. května a složit vratnou kauci 100 tisíc korun. Prodej se měl uskutečnit formou obálkové metody. Společnost se o něj pokoušela už dříve. Jednala také s pražským magistrátem, ten však o nemovitost ztratil zájem kvůli nedostatku prostoru pro účely úřadu. Modernizace budovy by proto byla příliš nákladná.

Během letošního roku plánuje Česká pošta prodej zbytných nemovitostí za 2,6 miliardy korun. Je to zhruba o 1,9 miliardy korun více než v minulém roce. Do tohoto plánu společnost započítala i Hlavní poštu v Jindřišské.

Budova vznikla mezi roky 1871 a 1874 a od začátku sloužila pro poštovní služby. Její první zásadní přestavba byla v letech 1896 až 1899. Další významnější úpravou prošla v letech v 1912 a 1920 až 1921. V letech 1996 až 1999 stavbaři v objektu udělali generální rekonstrukci. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku.

7. listopadu 2023

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!