Vláda přerušila jednání o zákonu o podpoře bydlení, přetrvávají rozpory

foto Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) na tiskové konferenci po jednání vlády, 15. května 2024.

Praha - Vláda přerušila projednávání zákona o podpoře bydlení. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj je třeba vyřešit rozpory, které kolem zákona přetrvávají, bude to vyžadovat mimo jiné jednání se samosprávami. Odklad schválení zákona, který by měl vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí, kritizoval na síti X ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Před jednáním kabinetu měli rozdílné názory na podobu zákona i jednotliví členové vlády. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) řekl, že chce aby zákon o podpoře bydlení nevytvářel nová úřednická místa. Naopak Bartoš, který návrh předložil, považuje vznik zhruba 200 nových míst za dobrou investici vzhledem k tomu, že by zákon podle něj mohl pomoci až 1,6 milionu lidí. Síkela neodpověděl na otázku, zda ministři spor o úřednická místa na dnešním jednání vlády vyřešili.

Bartoš po jednání vlády na X odklad rozhodnutí kritizoval. "Je kam spěchat! Česko doslova sedí na tikající bombě dávek na bydlení a čas nám pomalu dochází. Loni spolkly 18 miliard korun, takže se meziročně zdvojnásobily. Bez plošné prevence bytové nouze, která dnes ohrožuje na 1,6 milionu lidí, tyhle výdaje explodují," napsal. Výdaje spojené se zavedením zákona podle něj budou nižší než dosažené úspory.

Ministr pro místní rozvoj také upozornil, že schválení zákona je jednou z podmínek pro vyplacení evropských peněz Česku v rámci Národního plánu obnovy. "Takže máme čas do druhé poloviny příštího roku. Jinak Česko přijde o skoro deset miliard korun evropských peněz do státního rozpočtu," uvedl.

Návrh zákona o podpoře bydlení je součástí takzvané reformy Bydlení pro život prosazované ministerstvem pro místní rozvoj, jejímž cílem je kromě jiného také zajistit potřebné investice na výstavbu a rekonstrukce dostupných nájemních bytů. Norma, kterou dnes měli ministři na stole, by měla vytvořit systémovou podporu pro osoby ohrožené bytovou nouzí. Počítá se vznikem kontaktních a poradenských míst, která by lidem v nouzi pomohla najít a udržet si bydlení. Zároveň by měl zákon zajistit soukromým pronajímatelům garance a kompenzace, pokud své bydlení pro ohrožené skupiny lidí vyčlení.

Cílem návrhu zákona je podle ministerstva pro místní rozvoj snížení rozsahu bytové nouze v České republice za pomocí vzniku systémové podpory pro osoby v bytové nouzi a osoby ohrožené bytovou nouzí. Zákon nemá nijak upravovat podmínky čerpání příspěvku nebo doplatku na bydlení, ale ve finále by měl vést k efektivnějšímu využívání dávek na bydlení.

Stát pomůže 430 Ukrajinců s dočasnou ochranou s dobrovolným návratem

Stát pomůže 430 Ukrajincům s dočasnou ochranou v Česku s dobrovolným návratem do vlasti. Pilotní program asistence dnes schválila vláda, naplánován je na půl roku od letošního června do listopadu. Pro 400 z uprchlíků stát zajistí autobusovou jízdenku z ČR do nejbližšího místa pobytu na Ukrajině. U zbylých 30 osob v komplikovaném zdravotním stavu se počítá s individuální asistencí a zajištěním zdravotní dopravní služby. Projekt nemá žádnou souvislost s brannou povinností Ukrajinců, ale slouží lidem, kteří se chtějí vrátit domů například ze zdravotních či rodinných důvodů, sdělilo ČTK ministerstvo vnitra. O schválení programu informoval po jednání kabinetu ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Program je určen pro osoby s přiznanou dočasnou ochranou, ale i pro žadatele či osoby s už udělenou mezinárodní ochranou, kteří se například ze zdravotních či rodinných důvodů chtějí vrátit zpět domů.

Program vychází z páté novely takzvaného lex Ukrajina, kterou podepsal prezident Petr Pavel na konci loňského roku. Ukrajinští uprchlíci před ruskou vojenskou invazí si podle normy mohou prodloužit dočasnou ochranu v Česku do konce března 2025. Zkrátila se ale doba, po níž mohou bydlet v bezplatném nouzovém ubytování, a zpřísnila se pravidla v případě vyhoštění. Dočasná ochrana umožňuje běžencům přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, k vzdělání nebo na pracovní trh. Novela také umožnila vládě stanovit pravidla pro peněžitou podporu cizinců, kteří se rozhodnou pro dobrovolný návrat na Ukrajinu. Asistovaný dobrovolný návrat budou moci uprchlíci využít pouze jednou.

K počátku dubna bylo v České republice na 339.000 běženců z Ukrajiny s dočasnou ochranou. Jde jak o lidi, kteří si ochranu prodloužili, tak uprchlíky, kteří o ni požádali letos. Ministerstvo vnitra připravilo další novelu zákona lex Ukrajina, která umožní ekonomicky soběstačným uprchlíkům získat v Česku dlouhodobý pobyt. Loni bylo na začátku dubna v Česku 325.742 lidí s dočasnou ochranou. O prodloužení dočasné ochrany do března příštího roku požádalo asi 320.000 lidí, zbylí o ochranu požádali nově od začátku letošního roku. Zhruba 55.000 lidí si dočasnou ochranu letos neprodloužilo, na jiný pobytový status přešlo asi 4300 lidí. Téměř dvě třetiny běženců jsou ženy, dětí do 18 let je asi čtvrtina. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 vydala Česká republika téměř 600.000 dočasných ochran, zanikla jich polovina.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí ze začátku dubna v Česku pracuje asi 123.000 uprchlíků z Ukrajiny. Přibývá mezi nimi těch, kteří platí ze zaměstnání či z dohod odvody. Zatímco před necelými dvěma roky jich bylo asi 45 procent, nyní je jich 90 procent.

Institut dočasné ochrany je na evropské úrovni omezen do konce března příštího roku. O dalším postupu budou zástupci států EU jednat letos do konce června.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 11.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je úterý 11. června 2024

Očekáváme v 14:00 18°C

Celá předpověď