Redakce Epoch Times ČTK

a 15. 5. 2024

Stát by měl podle České stomatologické komory (ČSK) hradit po zákazu amalgámu v roce 2026 alespoň 80 procent ceny plomby z jiného materiálu. Komora o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění navrhuje hradit lidem cenu ze 40 procent, další peníze by pak mohli získat jako příspěvek zdravotní pojišťovny, pokud nebudou zanedbávat preventivní prohlídky.

„Nesouhlasíme s doplatkem ve výši 40 procent z ceny výplně pro děti, neb to asi nepovede ke snížení cen a udržení dostupnosti. Pokud by měl být doplatek, tedy alespoň ve výši 80 procent, aby byl reálně uhraditelný i pro nízkopříjmové obyvatele,“ uvedl prezident komory Roman Šmucler.

Podle něj se Česko zavázalo lidem ponechat možnost zubní výplně zdarma při hlasování o zákazu amalgámových výplní na úrovni Evropské unie. Plomby ze rtuti se postupně zakazují od roku 2018 kvůli negativnímu vlivu tohoto těžkého kovu na životní prostředí. Podle Šmuclerova dřívějšího vyjádření by se kolem roku 2035 stejně přestaly tyto plomby používat, v některých případech jsou ale nejvhodnější.

Podle návrhu připravovaného MZd by tak zdravotní pojišťovna po zákazu amalgámu hradila 40 procent bílé zubní výplně. Na zbytek by pacient mohl čerpat ze svého osobního účtu u zdravotní pojišťovny, pokud by například absolvoval prevenci nebo screening, mohl by si nechat výplň proplatit celou. Zavedení tohoto systému na podporu prevence i pro jinou jinak nehrazenou péči zavádí novela i pro další zdravotní péči.

V současné době platí pojišťovny amalgám, bílé plomby si platí celé pacient, pokud nejsou na třech předních párech zubů. Podle Šmuclera stojí 700 až 3000 korun. Ročně hradí pojišťovny asi 4,6 milionu plomb, kolik jich ale lidé platí sami, stát neví.

Komora podle Šmuclera navrhla státu dvě varianty řešení bez doplatků. „Podobně navrhla řešení v endodoncii, tedy ošetřování kořenových kanálků. Ale i zachování úhrad některých protetických prací,“ doplnil s tím, že návrhy komora poslala jako připomínky k připravovanému zákonu.

Související témata

Přečtěte si také

Rozhovor s Evou Decroix o pětikoalici, hrozbách osy zla a o pomoci Ukrajině
Rozhovor s Evou Decroix o pětikoalici, hrozbách osy zla a o pomoci Ukrajině

S Evou Decroix jsme hovořili o jejím postupu v ODS, o pětikoalici, ose zla a hackerských útocích z Číny, i o vyšetřování ruských zločinů na Ukrajině a míře naší pomoci napadenému státu.

Reakce politiků na výsledky voleb do Evropského parlamentu
Reakce politiků na výsledky voleb do Evropského parlamentu

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš označil výsledek voleb za velké zadostiučinění.

Češi mají stále rádi hotovost, počet plateb kartou ale silně roste
Češi mají stále rádi hotovost, počet plateb kartou ale silně roste

Vloni bylo u nás vyrobeno nejméně mincí od vzniku samostatné české měny v roce 1993. Přestože jde o rekordně nízké číslo, Česká národní banka tvrdí, že to nesouvisí s rostoucím podílem bezhotovostních plateb.

Když hudba má i misi: „Praha je vždy skvělá. Je tady tolik lidí a naše hudba je baví“
Když hudba má i misi: „Praha je vždy skvělá. Je tady tolik lidí a naše hudba je baví“

„Cílem této dnešní akce je podpořit náboženskou svobodu a lidská práva v Číně. Konkrétně chceme upozornit na to, že lidé jsou v Číně pronásledováni, mučeni a zabíjeni za víru v principy pravdivosti, soucitu a snášenlivosti...“

Střípky neomezené války Pekingu: TikTok, fentanyl, hacking
Střípky neomezené války Pekingu: TikTok, fentanyl, hacking

Stále častější a důkladnější objasňování současných aktivit a ambicí čínského režimu ukazuje, že Komunistická strana Číny vede neomezenou válku s cílem získat celosvětovou dominanci.