Tom Ozimek

15. 5. 2024

Dr. Robert Redfield, bývalý ředitel amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), vydal varování před nebezpečím výzkumu, který rozšiřuje funkce virů (gain-of-function) a předpověděl, že vědci, kteří se snaží zvýšit infekčnost viru ptačí chřipky, budou tím, co způsobí příští „velkou pandemii“.

Dr. Redfield, který v minulosti brojil proti využívání peněz amerických daňových poplatníků na financování výzkumu s rozšiřováním funkcí virů v čínské virové laboratoři ve Wuhanu, která je jádrem sporu o původ viru způsobujícího onemocnění covid-19, znovu bije na poplach před nebezpečím riskantních vědeckých experimentů, které mohou skončit katastrofou.

V nedávném rozhovoru pro NewsNation Dr. Redfield připomněl svůj nedávný článek v deníku The Wall Street Journal, ve kterém vyzval k moratoriu na výzkum zaměřený na gain-of-function, který zahrnuje změnu vlastností patogenu, například jeho virulence, za účelem studia jeho potenciálního dopadu na lidské zdraví.

Zastánci takového výzkumu tvrdí, že vědcům může pomoci lépe poznat, jak se virus chová a šíří, a tak účinněji vymýšlet protiopatření. Odpůrci tvrdí, že potenciální přínosy jsou převáženy riziky, která takový výzkum představuje, protože zvyšuje smrtelnost virů.

„Nemyslím si, že by se tento výzkum měl provádět,“ řekl Dr. Redfield pro NewsNation. „To je skutečná hrozba. To je skutečná hrozba pro biologickou bezpečnost, že tyto univerzitní laboratoře provádějí biologické experimenty, při nichž záměrně modifikují viry – a myslím, že ptačí chřipka bude podle mého názoru příčinou velké pandemie – když učí tyto viry, jak být pro člověka infekčnější.“

Výroky doktora Redfielda zazněly v souvislosti s výskytem viru vysoce patogenní ptačí chřipky (H5N1) u dojnic ve více státech USA. Tento virus je běžně známý jako ptačí chřipka.

Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) byl virus k 13. květnu zjištěn ve 42 stádech dojeného skotu v devíti státech USA. Byl hlášen pouze jeden případ nákazy člověka tímto virem.

Výzkum ptačí chřipky s rozšiřováním funkcí viru?

Dr. Redfield sice uvedl, že existuje „docela těžká“ druhová bariéra (spočívající ve změně pěti aminokyselin), kterou virus musí překonat přirozenými mutacemi, aby se stal infekčním pro člověka, ale řekl, že tato bariéra může být snadno odstraněna lidským zásahem.

„V laboratoři bych ho mohl udělat vysoce infekčním pro člověka během několika měsíců,“ řekl a zároveň vyzval své kolegy z vědecké komunity, aby nepokoušeli osud a odmítli výzkum viru ptačí chřipky pomocí gain-of-function.

Varování doktora Redfielda přichází jen několik týdnů poté, co kolegové kardiologa doktora Petera McCullougha v příspěvku na blogu Courageous Discourse tvrdili, že USDA od roku 2021 spolupracuje s Čínskou akademií věd na výzkumu, který zahrnuje „sériový průchod“ viru ptačí chřipky kachnami divokými.

„Sériová pasáž je považována za výzkum s cílem rozšířit funkce (gain-of-function), protože zrychleně napodobuje přirozený zoonotický skok, což vede ke zvýšení přenositelnosti mezi různými druhy,“ napsali John Leake a Nicolas Hulscher. „Tato metoda má za sebou historii umělého zavádění nových patogenů do volné přírody.“

Leake a Hulscher dále uvádějí, že většina výzkumu virů ptačí chřipky, který provádí USDA, probíhá v americkém Národním středisku pro výzkum drůbeže (U. S. National Poultry Research Center, Southeast Poultry Research Laboratory, SEPRL) ve městě Athens ve státě Georgia.

Jeden z probíhajících výzkumných projektů týkajících se viru ptačí chřipky, který zahrnuje spolupráci mezi USDA a Čínskou akademií věd, spočívá v provádění „in vivo testů“ v zařízení SEPRL, které zahrnují vnesení viru ptačí chřipky do živého organismu – obvykle zvířete – za účelem pozorování jeho chování, imunitních reakcí vyvolaných virem a dynamiky replikace a patogenity.

Pánové Leake a Hulscher uvádějí, že několik měsíců po zahájení „tohoto pokusu o rozšíření funkce (viru)“ v roce 2021 se u volně žijících ptáků ve Spojených státech objevil nový virus H5N1 (clade 2.3.4.4b), což vedlo k současným epidemiím.

Zatímco řada vědců navrhuje vysvětlení, že současné viry H5N1 byly do Severní Ameriky zavlečeny volně žijícími stěhovavými ptáky z Asie, pánové Leake a Hulscher míní, že vysvětlení příčin je „sporné“, a naléhají na prošetření, zda mohlo dojít k úniku viru v zařízení SEPRL.

„Je nutné naléhavé vyšetřování, aby se zajistilo, že v zařízení SEPRL ve městě Athens ve státě Georgia ani v žádném jiném zařízení nedošlo k úniku z laboratoře, který by mohl vést k úniku laboratorně upravených kmenů ptačí chřipky H5N1,“ píší Leake a Hulscher.

Deník Epoch Times se obrátil na USDA s žádostí o komentář k varování Dr. Redfielda, a také k tvrzením uvedeným v článku na Courageous Discourse nebo k tomu, zda USDA považuje studie SEPRL o virech ptačí chřipky za výzkum obsahující rozšiřování funkcí viru (gain-of-function).

Gain-of-function a covid-19

Otázka, zda byly peníze z amerických daní použity na financování rozšiřování funkcí koronavirů v Číně, je již nějakou dobu v centru pozornosti a zůstává ponořena do kontroverzí, zčásti proto, že definice toho, co přesně představuje takový výzkum (respektive co zahrnuje definice gain-of-function), je předmětem diskuse.

Dr. Redfield trvá na tom, že američtí daňoví poplatníci nakonec nevědomky financovali riskantní výzkum rozšiřování funkcí virů ve Wuhanském virologickém institutu, čínské laboratoři, která stojí v centru teorie o laboratorním úniku viru, který způsobuje onemocnění covid-19.

Tento letecký pohled ukazuje laboratoř P4 (L) v kampusu Wuhanského virologického institutu ve Wu-chanu v centrální čínské provincii Chu-pej dne 13. května 2020. (Foto: Hector RETAMAL / AFP) (Foto: HECTOR RETAMAL / AFP prostřednictvím Getty Images)

Tuto poznámku pronesl, když 8. března 2023 odpovídal na otázky během zasedání zvláštního podvýboru Sněmovny reprezentantů USA pro koronavirovou pandemii.

„Myslím, že není pochyb o tom, že Národní institut zdraví financoval výzkum s rozšiřováním funkcí [virů],“ řekl Dr. Redfield na otázku kongresmanky Nicole Malliotakisové (republikáni), která se poté bývalého pracovníka CDC zeptala: „Je pravděpodobné, že američtí daňoví poplatníci financovali výzkum s rozšiřováním funkcí, který vytvořil tento virus?“ s odkazem na hypotézu, že patogen, který stojí za onemocněním covid-19, unikl z laboratoře ve Wuhanu.

Redfield odpověděl kladně a dodal, že se domnívá, že financování pocházelo z Národního ústavu zdraví (NIH) a dalších federálních agentur.

Jeho tvrzení zpochybnil Dr. Anthony Fauci, bývalý ředitel Národního institutu pro alergie a infekční nemoci (NIAID), stejně jako bývalý ředitel NIH doktor Francis Collins a další.

„NIH nikdy nefinancoval a ani nyní nefinancuje výzkum gain-of-function ve Wuhanském virologickém institutu,“ řekl Dr. Fauci na slyšení v Senátu 11. května 2021.

Dr. Collins ve svém prohlášení z 19. května 2023 uvedl, že „NIH ani NIAID nikdy neschválily žádný grant, který by podpořil výzkum ,gain-of-function‘ koronavirů, který by zvýšil jejich přenosnost nebo smrtelnost pro člověka“.

Dr. Redfield ve svém svědectví na Capitol Hill uvedl, že pandemie covidu-19 představuje „případovou studii“ o potenciálních nebezpečích výzkumu s rozšiřováním funkcí virů a vyzval k zastavení takové práce.

„Zatímco mnozí se domnívají, že výzkum s rozšiřováním funkcí má zásadní význam pro získání náskoku před viry prostřednictvím vývoje vakcín, v tomto případě se domnívám, že šlo o pravý opak, kdy byl do světa vypuštěn nový virus bez jakýchkoli prostředků k jeho zastavení, a výsledkem byla smrt milionů lidí,“ řekl Redfield.

„Z tohoto důvodu bychom podle mého názoru měli požadovat moratorium na výzkum s rozšiřováním funkcí, dokud neproběhne širší debata a nedosáhneme jako komunita konsenzu o hodnotě výzkumu s rozšiřováním funkcí,“ dodal Redfield.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se mezitím připravuje na scénář, který předpokládá, že se ptačí chřipka začne šířit mezi lidmi.

Článek byl původně publikován na stránkách americké redakce deníku The Epoch Times.

Související články

Přečtěte si také

Analýza: Životnost ojetých elektromobilů je kratší než u klasiky
Analýza: Životnost ojetých elektromobilů je kratší než u klasiky

Podle analýzy fundovaných automobilových inženýrů budou Češi kvůli ceně elektromobilů tíhnout k ojetým kusům, které ovšem mají kratší životnost i dojezd než automobily se spalovacím motorem.

Evropští státníci přislíbili na schůzce v Praze další pomoc Ukrajině
Evropští státníci přislíbili na schůzce v Praze další pomoc Ukrajině

Podle Dudy i dánské premiérky Mette Frederiksenové by mohly situaci na frontě změnit dodávky z české muniční iniciativy.

Neplodnost trápí čím dál více českých párů. Dětí „ze zkumavky“ přibývá
Neplodnost trápí čím dál více českých párů. Dětí „ze zkumavky“ přibývá

Špatný životní styl, kouření, nadváha, ale i současný trend zakládat rodinu v pozdním věků jsou určitými aspekty, které mohou vést k neplodnosti...

Dlouhé nošení, potlačování hluku a bezdrátové připojení: Jak sluchátka poškozují náš sluch
Dlouhé nošení, potlačování hluku a bezdrátové připojení: Jak sluchátka poškozují náš sluch

Sluchátka mohou být pohodlná, ale pohodlí má svou cenu. „Cokoli, co blokuje slyšení přirozených zvuků zvenčí, může vyvolat toto vnímání hlasitějšího tinnitu,“ řekla audioložka Prutsmanová.

Kteří Češi jsou v europarlamentu nejaktivnější? Watchdog zveřejnil žebříček
Kteří Češi jsou v europarlamentu nejaktivnější? Watchdog zveřejnil žebříček

Za jednotlivé aktivity obdrželi europoslanci body, které zohlednily intenzitu dané činnosti v jednotlivých kategoriích. Jako příklad uvádí Kverulant celkový počet všech příspěvků českých poslanců v plenárních rozpravách.