Slovenský premiér Robert Fico byl postřelen v obci Handlová ve středním Slovensku. Po konci výjezdního zasedání slovenské vlády, když se premiér vydal podat ruku lidem shromážděným před kulturním domem, na něj několikrát vystřelil údajně 71letý muž. Mluvčí slovenského ministra vnitra Matej Neumann pro místní média označil útok za atentát.

Policie uzavřela okolí a evakuovala kulturní dům, kde se zasedání vlády konalo. Ficův facebookový profil uvedl, že premiér byl „několikrát postřelen a jeho život je ohrožen“. „V tomto okamžiku je přepravován vrtulníkem do Banské Bystrice, protože do Bratislavy by to trvalo příliš dlouho vzhledem k nevyhnutelnému akutnímu zákroku,“ objevilo se kolem 16:00 na Ficově účtu. Agentura Reuters uvedla, že podle mluvčí nemocnice v Handlové byl Fico při vědomí a jeho životní funkce byly stabilizovány. Úřad vlády poté oznámil, že Ficův život je ohrožen.

O tom, že Fico prodělal operaci a je ve stabilizovaném stavu a komunikuje s okolím, informovaly kolem 20. hodiny večer televize TA3 a Markíza.

Slovenští ministři obrany a vnitra Robert Kaliňák a Matúš Šutaj Eštok na tiskové konferenci zhruba ve stejný čas novinářům řekli, že Ficův stav je po atentátu kritický a jeho operace trvá již přes 3,5 hodiny. 

Reportér slovenského Denníku N hovořil s lidmi, kteří byli v bezprostřední blízkosti premiéra, když zazněly výstřely. Šel se s nimi pozdravit k zábranám, přes které ho prakticky okamžitě útočník postřelil. Slyšet bylo pět výstřelů a Fico se sesul k zemi.

Bezpečnostní složky následně muže zpacifikovaly, na místě ale vypukla panika. Videa, která se šíří na sociálních sítích, zachycují lidi, kteří utíkají pryč, někteří ale přihlížejí, jak policisté zatýkají podezřelého. Podle slovenských médií jde o 71letého muže z města Levice.

Dobře informovaný zdroj z bezpečnostních kruhů se zkušenostmi s ochranou osob pod slibem anonymity pro HN uvedl, že jednou z příčin incidentu může být i to, že na rozdíl od například americké ochranky ty evropské operují s podstatně menší mírou pravděpodobnosti, že se něco takového stane, což se odráží na rychlosti jejich reakce.

„Na první pohled to proto působilo, že ochranka úplně ideálně nezareagovala. Ale to by velmi pravděpodobně bylo podobné ve většině evropských zemí,“ uvedl zdroj.

Podle něj se proto dají očekávat i změny ve výcviku ochranky. „Pokud bezpečnostní složka nemá dlouhodobě nějaký incident a pak nějaký nastane, vždy generuje změny ve výcviku a podobně,“ uvedl expert s tím, že velmi pravděpodobně přijdou i personální změny ve vedení ochranky.

Na obranu slovenských policistů zdroj uvedl, že neprověřený dav je noční můra ochranky, která má v takovém případě malou možnost s útokem něco dělat. „V malém prostoru, kde je hodně neprověřených lidí, je úloha ochranky extrémně těžká. Americký prezident by k takovému davu nikdy nešel,“ popsal expert.

Přesto je podle něj možné poukázat na konkrétní chyby ochránců slovenského premiéra. Profesionálové v oblasti ochrany osob jsou podle zdroje například překvapeni tím, že po střelbě nebyly v rukou ochránců vidět zbraně. „Mohl přijít sekundární útok. Standardní postup je ten, že s tímto sekundárním útokem počítají a zbraně musí vytáhnout. A i jejich pohyb odborníci hodnotí jako nestandardní či spíše částečně chaotický,“ popsal zdroj.

Slovensko po atentátu na premiéra Fica posílí ochranu politiků, i opozičních a také médií. Stojíme před prahem občanské války, řekl ministr vnitra Kaliňák na tiskové konferenci.

Zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini se v souvislosti s útokem obává o slovenskou demokracii, která je podle něj v ohrožení. „Pokud budeme jiné politické názory vyjadřovat pistolemi na náměstích a ne ve volebních místnostech, ohrožujeme všechno, co jsme za 31 let slovenské svrchovanosti společně vybudovali,“ napsal na svém Facebooku.

V Bratislavě přerušili poslanci na neurčito schůzi Národní rady. „To je vaše práce,“ řekl směrem k lavicím opozice místopředseda parlamentu z Ficovy strany Směr – sociální demokracie Ľuboš Blaha. Za to si vysloužil výkřiky a nadávky od členů opozice.

Někteří vládní politici na Slovensku odpovědnost za atentát připsali i médiím. „Kvůli vaší nenávisti bojuje (Fico) o život. Léta jste živili strašidelnou nenávist. Vinu, kterou nesou progresivisté, všechna liberální média, nikdy nesmyjí,“ řekl na tiskové konferenci Blaha.

Šéf nejmenší vládní strany SNS Andrej Danko novinářům položil otázku: „Jste spokojeni?“ Jednomu reportérovi vzkázal, aby odevzdal novinářský průkaz, a opozici, aby zalezla.

Slovenská opozice přitom útok odsoudila. „Jakékoliv násilí jednoznačně a ostře odsuzujeme. Věříme, že premiér Fico bude v pořádku a že tento hrozný čin bude co nejdřív objasněný,“ uvedl Michal Šimečka, předseda největší opoziční strany Progresivní Slovensko. Podobně reagovala i prezidentka Zuzana Čaputová.

Opozice pak v reakci na útok na Fica zrušila shromáždění na podporu veřejnoprávních médií plánované na středu.

Útok odsoudili také čeští i zahraniční politici. Premiér Petr Fiala (ODS) označil zprávu za šokující. „Přeji panu premiérovi, ať je co nejdříve v pořádku. Násilí nesmíme tolerovat, nesmí mít ve společnosti místo,“ uvedl Fiala na síti X. Slováky ujistil, že Česko je v těchto těžkých chvílích s nimi.

Prezident Petr Pavel označil čin za odsouzeníhodný, ať byl motivován čímkoliv. „Měl by být pro nás varováním, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Robertu Ficovi přeji, aby z tohoto incidentu vyšel bez následků,“ doplnil Pavel.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a německý kancléř Olaf Scholz uvedli, že podobné násilné činy nepatří do evropské společnosti. „Rázně odsuzuji odporný útok na premiéra Roberta Fica. Takovéto násilné činy nemají místo v naší společnosti a podrývají demokracii, naši nejcennější společnou hodnotu,“ uvedla německá politička von der Leyenová na síti X.

Za šokující označili zprávu o útoku polský premiér Donald Tusk, britský ministerský předseda Rishi Sunak, rakouský kancléř Karl Nehammer či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Předseda maďarské vlády Viktor Orbán hovoří o „ohavném útoku na svého přítele“.

Výjezdové jednání slovenské vlády skončilo strelbou na náměstí

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.