Od příštího roku si za televizi a rozhlas připlatíme

Lidé si za sledování České televize a Českého rozhlasu od příštího roku zřejmě připlatí. S navýšením koncesionářských poplatků počítají mediální novely, které dnes představil ministr kultury Martin Baxa (ODS). Podle návrhu se má televizní poplatek zvýšit o 15 Kč na 150 korun měsíčně a rozhlasový poplatek o deset na 55 Kč.

Televizní poplatek se tak zvyšuje méně, než navrhovalo ministerstvo v novele z loňského září, kde uvažovalo o navýšení na 160 Kč. U rozhlasu se výše poplatku oproti původní novele nemění.

V ČT se poplatek neměnil od roku 2008 a u ČRo od roku 2005. »Zvýšení o patnáct a o deset korun v kontextu toho, že se poplatky nezvyšovaly v jednom případě téměř dvacet let, v druhém případě patnáct let, je částka, kterou považujeme za velmi přiměřenou a je správné, že se tak děje,« řekl dnes Baxa novinářům.

Podle návrhu mediálních novel by v dalších letech vláda mohla zvyšovat poplatky svým nařízením o šest procent, pokud by od poslední změny inflace překročila šest procent. Návrh navíc prodlužuje osvobození obou veřejnoprávních institucí od placení DPH.

Navrhované zvýšení poplatků podle důvodové zprávy ministerstva pouze dorovná příjem České televize a Českého rozhlasu tak, aby mohly plnit veřejnou službu ve stávající kvalitě.

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc do rozpočtu 865 milionů korun, Český rozhlas bude mít o 331 milionů Kč více. ČT letos hospodaří s rozpočtem 7,95 miliardy korun a Český rozhlas má mít výnosy a náklady 2,37 miliardy korun. Poplatky u obou veřejnoprávních firem tvoří většinu příjmů.

Platba i bez televize a rádia, ale s chytrým mobilem

Novela také rozšiřuje počet plátců. Nově mají poplatek hradit všichni, kteří disponují jakýmkoliv zařízením umožňujícím příjem veřejnoprávních médií. »Poplatek za domácnost budou platit domácnosti vybavené televizí, rádiem anebo chytrým zařízením schopným přijímat internetové vysílání, tedy i mobilem, tabletem nebo počítačem. Toto považujeme za nezbytně nutné,« uvedl Baxa. O těchto uživatelích mají ČT a ČRo mimo jiné informovat poskytovatelé internetového připojení.

Změní se také platby právnických osob. U firem bude nově zavedená platba podle počtu zaměstnanců, podniky do 24 lidí a osoby samostatně výdělečně činné by měly být od platby osvobozeny. Podniky od 25 do 49 zaměstnanců budou platit pětinásobek poplatku, firmy do 99 zaměstnanců desetinásobek a firmy nad 500 zaměstnanců pak stonásobek. Firmy, které pronajímají auta, by platily rozhlasový poplatek za každý vůz.

Novela rovněž nově omezuje oznámení o sponzorování televizních nebo rozhlasových pořadů na 260 hodin za rok, což je asi 85 procent stavu z roku 2023. Důvodem je nadměrné užívání sponzoringu pořadů v ČT.

Ministerstvo počítá s účinností novel od 1. ledna 2025. Podle generálního ředitele České televize Jana Součka je tento termín pro zvýšení poplatku velmi důležitý, protože jinak by čelila radikálnímu propadu příjmů. »Doufám, že zákon projde parlamentem a začne platit od příštího roku,« uvedl.

Podle generálního ředitele ČRo Reného Zavorala je finální návrh kompromisem, který vzešel z jednání s politiky a komerčním sektorem.

(jad)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy