Kopřivová šťáva: kopřiva není jen plevel, podpoří imunitu

Kopřiva

Kopřiva je rostlina, které se vyhýbáme, protože nám může přivodit svědivé pupínky. Patří mezi léčivé rostliny, které jsou dnes bohužel přehlíženy. Kromě čaje si z nich můžete připravit i kopřivovou šťávu. Mnozí lidé kopřivu používají namísto špenátu. Má mnohé zdravotní účinky, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. To je důvod, proč bychom ji měli zařadit do svého jídelníčku. Navíc ji můžete mít zcela zdarma a bez jakéhokoli přičinění.

Kopřiva je zdraví prospěšná

Proč je kopřiva tak výjimečná? Pomáhá proti mnohým onemocněním a je ideální na vlasy i pokožku. Obsahuje důležité vitamíny (A, B2, C, E a K) a minerály (železo, vápník, křemík, draslík, sodík), flavonoidy, antioxidanty, aminokyseliny, kyselinu linolovou a polyfenoly. Vzhledem k tomu nám přináší zdravotní účinky, jako například:

  • Protizánětlivé účinky (i při chronických zánětech).
  • Detoxikační a diuretické vlastnosti.
  • Vylučování přebytečné soli a vody z organismu (z krátkodobého hlediska může snížit krevní tlak).
  • Podporuje léčbu při infekcích močových cest.
  • Odstraňuje nadýmání při menstruaci.
  • Chrání játra před těžkými kovy a toxiny.
  • Bojuje proti rakovině, protože zajišťuje nutnou hladinu železa v těle, což je prospěšné během chemoterapie.
  • Posiluje činnost ledvin.
  • Je vhodná v těhotenství, protože je zdrojem železa a kyseliny listové.
  • Snižuje krevní cukr (pozor na užívání s léky, které mají tentýž účinek).
Kopřivy
Foto: Unsplash

Kopřiva na vlasy

Kopřivy jsou skvělé na jemné, tenké a oslabené vlasy. Skvěle si poradí i s vlasy mastnými a podrážděnou pokožkou hlavy. Účinné jsou i na poškozené konečky a lupy. Jednoduchý přípravek si vyrobíte tak, že tři lžíce sušené kopřivy zalijete půl litrem horké vody. Promíchejte a nechte vychladnout. Poté slijte přes gázu a můžete začít používat. Po nanesení šamponu a kondicionéru opláchněte vlasy ještě kopřivovou šťávou (jednou týdně).

  • Pozor! U světlých vlasů může nastat ztmavení nebo zelené tóny vlasů!

Kopřivová šťáva k užívání

Kopřivové šťávy můžete užívat každý den asi 20 ml (bojujete-li s anémií, tak 30 ml). Pijte po dobu dvou týdnů na lačný žaludek. Poté na týden užívání přerušte. Následně můžete zase dva týdny užívat. Neužívejte více než 4 měsíce v roce! Používáme mladé kopřivy. Vyberte si některý z následujících tří receptů na přípravu kopřivové šťávy:

  1. Odšťavňovač: důkladně omyjte 2 hrnky kopřivových listů, 2 hrnky špenátových listů, 1 limetku (bez slupky), půl hrnku čerstvé máty. Střídavě vkládejte jednotlivé ingredience do odšťavňovače.
  2. Vaření: 500 g kopřivových listů zalijte 0,75 litru vody. Vařte hodinu na mírném plameni. Poté odstavte a sceďte přes jemné plátýnko. Přidejte šťávu z poloviny citronu a povařte ještě 5 minut. Pro lepší chuť můžete dosladit cukrem. Nalijte do lahví a pasterujte 30 minut v hrnci s horkou vodou. Na tmavém místě vydrží až 6 měsíců.
  3. Mixér: 1 kg kopřivových listů přelijte horkou vodou. Rozmixujte najemno a dolijte vodou (celkem by jí měl být asi 1 litr). Nechte 24 hodin odstát a poté slijte přes gázu.

Zdroje info:

https://drogerienatura.pl/blog/post/sok-z-pokrzywy-%E2%80%93-wlasciwosci-i-przepisy-jak-pic-i-zrobic

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35800714/

Foto: Unsplash